Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, ögrencileriyle birlikte geçtigimiz gün Konyaalti Sahili’nde dalis gerçeklestirdi. Sualtinda kalp seklinde bir denizkestanesi kolonisiyle karsilasan Gökoglu, türü yakindan incelemeye basladi.
Gökoglu, kestanelerin, ‘Deniz Kirpisi’ olarak bilinen Kizildeniz orijinli oldugunu tespit ederek, dalis anini sualti kamerasiyla kaydetti.
“Dikenleri girdigi yerden çikmiyor”
Akdeniz’de yerli denizkestanelerin son zamanlarda oldukça azaldigini belirten Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, dalis esnasinda görüntülenen kestanelerin ise ‘Deniz Kirpisi’ olarak bilinen Kizil Deniz orijinli kestaneler oldugunu aktardi. Konyaalti Sahili’nde bu denizkestanelerinin çogalmaya basladigini kaydeden Gökoglu, “Bu türler, isgalci türlerdir. Ayrica bunlarin dikenleri, yerli kestanelerimizden çok farkli. Uzun dikenleri var. Vücuda girdikten sonra çikarken adeta ters testere disine sahip. Dolayisiyla girdigi yerden geri çikmiyor. Ileri dogru itmeniz lazim ya da parçalayarak çikmasi gerekiyor. Kiyida 2-3 metre derinlige kadar var. Özellikle denizin sakin oldugu kiyilarda 1-2 metreye kadar yükseliyor” dedi.
“Plaj ayakkabisini giysinler”
Gökoglu, türün aci veren bir zehre sahip olduguna dikkat çekerek, “Özellikle kayalik bölgelerde denize girilirken plaj ayakkabilarini giysinler. Öldürücü bir zehri yok ama aci veren bir zehri var. Zaten kayitlarda zehirli denizkestanesi diye geçer. Vatandaslarimizin dikkatli olmasi lazim” uyarisinda bulundu.
Bahse konu denizkestanelerinin bazen koloni halinde yasadigini da sözlerine ekleyen Gökoglu, sualtinda çektikleri görüntülerde bir koloninin kalp seklinde olmasina oldukça sasirdiklarini dile getirdi.
Dünyaca Ünlü Sahilde Deniz Kestaneleri Koloni Olarak Görüntülendi
Antalya’nin dünyaca ünlü sahilinde, ‘Deniz Kirpisi’ olarak bilinen zehirli Kizildeniz orijinli denizkestanesi, koloni olarak görüntülendi. Kalp seklinde kurduklari koloniyle sualti kamerasina yansiyan kestanelerin diger türlere göre farkli bir dikeni oldugunu belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, “Dikenleri girdikten sonra çikarken adeta ters testere disine sahip. Dolayisiyla girdigi yerden geri çikmiyor. Ileri dogru itmeniz lazim ya da parçalayarak çikmasi gerekiyor. Özellikle kayalik bölgelerde denize girilirken plaj ayakkabilarini giysinler. Öldürücü bir zehri yok ama aci veren bir zehri var” uyarisinda bulundu.