Dünyada 2015 Böyle Geçti (2)

Yılın ikinci çeyreğine 25 Nisan'da Nepal'de meydana gelen deprem damgasını vurdu. Son 80 yılın en büyük depremini yaşayan Nepal'de 8 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

2015'in nisan-haziran aylarında dünya gündeminin en önemli maddeleri, Filistin'in Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üyeliği, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'ın 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle idam edilmesi, Güneydoğu Asya'da çoğunluğu Myanmar ve Bangladeş'ten gelen ve insan kaçakçıları tarafından denizin ortasında kaderlerine terk edilen göçmenlerin dramı oldu.

KKTC’de yapılan cumhurbaşkanı seçimini, ikinci turda oyların yüzde 60,17'sini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı. Derviş Eroğlu'nun oyu yüzde 39,83'te kaldı.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yapılan müzakereler, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatıldı.

Birleşik Krallık'taki genel seçimin galibi, 326 milletvekiline ulaşarak tek başına iktidara gelen Muhafazakar Parti oldu. Başbakan David Cameron zaferini kutlarken Liberal Demokrat Parti lideri Nick Glegg ve İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband görevlerinden istifa etti.

Kenya'da Eş-Şebab örgütünün Garissa Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlediği saldırıda çoğunluğu öğrenci 147 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri, 4 militanı öldürdü. Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan siyasi kriz sırasında çatışmalara giren silahlı Hristiyan Anti-balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında Kenya'nın başkenti Nairobi'de ateşkes anlaşması imzalandı.

Tayland'ın güneyinde ormanlık alandaki gizli bir kampta 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetleri bulundu. Güvenlik güçlerinin bölgede başlattığı operesyon insan kaçakçılarını harekete geçirdi. İnsan tacirleri, teknelere yükledikleri göçmenleri denizin ortasında açlığa ve ölüme terk etti. Bölge ülkelerinde kıyıya vuran tekneler, insan kaçakçılığı trajedisini gözler önüne serdi.

ABD ve Küba liderleri, 50 yıl sonra ilk kez bir araya geldi. ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama’daki Amerika Zirvesi’nde bir görüşme yaptı.

İngiltere kraliyet ailesi, tahtın ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eşi Kate'in ikinci çocuklarının doğumunu kutladı. Bebeğe "Charlotte Elizabeth Diana" ismi verildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 60. Eurovizyon Şarkı Yarışmasını İsveç temsilcisi Mans Zelmerlow kazandı.

2015'in nisan, mayıs ve haziran aylarındaki önemli gelişmeler şöyleydi:

1 Nisan

- Nijerya'da devlet başkanlığı seçimini, muhalefetteki Yenilikçi Parti'nin (APC) adayı Muhammed Buhari kazandı. Nijerya Ulusal Seçim Komisyonunun açıkladığı resmi sonuçlara göre, Buhari, en yakın rakibi ve iktidardaki Halkın Demokrasi Partisi'nin (PDP) adayı Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'dan yaklaşık 3 milyon oy daha fazla alarak seçimin galibi oldu. Buhari'nin seçimi kazanmasının ardından Kano eyaletinde yapılan kutlamalar sırasında 9 kişi hayatını kaybetti.

- Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yaşlı kişisi kabul edilen Japon kadın Misao Okawa 117. yaş gününden birkaç hafta sonra kalp ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Okawa'nın yaşamını yitirmesiyle Amerikalı 116 yaşındaki Gertrude Weaver, dünyanın en yaşlı kişisi unvanına sahip oldu. Weaver da bu unvanı aldıktan sadece bir hafta sonra 7 Nisan’da hayata veda etti.

- Filistin, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye oldu. Geçen yıl sonunda mahkemenin kuruluş anlaşmasını imzalayan Filistin'in üyeliği yürürlüğe girdi. Filistin'in UCM üyeliğinin resmileşmesiyle savaş suçu işleyen İsrail vatandaşları hakkında dava açılabilecek. UCM’ye üyeliğiyle Filistin, doğrudan mahkemeye başvurarak suç işledikleri iddia edilen kişiler hakkında dava açabilecek.

- Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej, 22 Mayıs 2014’te yönetime el koyan Orgeneral Prayut Çan-oça’nın geçen yılki darbeden sonra uyguladığı sıkıyönetimi kaldırma önerisini kabul etti. Ülkede sıkıyönetimin yerine, geçici anayasanın cunta yönetimine mutlak otorite veren 44. maddesi yürürlüğe girdi. Bu madde, askeri yönetime "kamu düzenini, ulusal güvenliği, monarşiyi, ulusal ekonomiyi ve devlet işlerinin yönetimini zayıflatan herhangi bir eylemi bastırma ya da engelleme yetkisi" veriyor.

2 Nisan

- Kenya'nın kuzeydoğusunda Somali sınırındaki Garissa Üniversitesi'nin kampüsünde Eşşebab militanlarının düzenlediği saldırıda çoğunluğu öğrenci olmak üzere 147 kişi hayatını kaybetti, 4 militan öldürüldü. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

- İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde konulara çözüm bulunduğunu açıkladı. ABD Başkanı Obama da İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmasını "tarihi" olarak nitelendirdi.

3 Nisan

- Sinema dünyasının en yaşlı yönetmeni olarak bilinen Portekizli Manoel de Oliveira, 106 yaşında hayata veda etti. Kariyeri boyunca 50'den fazla filme imza atan Oliveira, Venedik Film Festivali'nde 1985 ve 2004'te iki kez Altın Aslan ödülüne layık görülmüştü. Oliveira'ya 2008'de de Cannes Film Festivalinde "Altın Palmiye Yaşam Boyu Başarı Ödülü" verilmişti.

- Gök bilimciler, teleskopların 18 yıl arayla elde ettiği görüntüleri inceleyerek, Dünya'dan 4 bin 200 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın doğduğunu ortaya çıkardı.

- Yemen’in Aden kentindeki 55 Türk vatandaşı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir firkateynle tahliye edildi. 185 Türk vatandaşı da Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla İstanbul'a getirildi.

5 Nisan

- Parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığın keşfinde kullanılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, iki yıl aradan sonra yeniden çalıştırıldı.

7 Nisan

- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan siyasi kriz sırasında çatışmalara giren silahlı Hristiyan Anti-balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında Kenya'nın başkenti Nairobi'de ateşkes anlaşması imzalandı.

10 Nisan

- Pakistan parlamentosu, Yemen'de Husi güçlerine yönelik Kararlılık Fırtınası harekatına doğrudan katkıda bulunulmaksızın tarafsız bir tutum izlenmesine karar verdi. Kararda, Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünün korunması için Pakistan'ın gereken desteği vereceği ifade edildi.

11 Nisan

- Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lideri Muhammed Bedii ve 13 İhvan yöneticisine idam cezası verildi.

- Bangladeş'te, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'a, ülkenin 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle verilen idam cezası infaz edildi.

- Yarım yüzyıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama’daki Amerika Zirvesi’nde bir araya geldi.

12 Nisan

- Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için Vatikan'da ayin düzenledi. Papa, ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi. Bunun üzerine Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözleri konusunda, "Bosna ve Ruanda olayları uluslararası mahkemelerce soykırım olarak saptanmasına rağmen bunlara 'toplu kıyım' diyor ama hukuken tanınmayan 1915 olaylarıyla ilgili 'soykırım' ifadesini kullanıyor. Burada bir çelişki ve ayrımcılık var" dedi

- ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için yarışacağını duyurdu. Clinton, Demokrat Parti’den başkan aday adayı olduğunu açıkladı.

13 Nisan

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etti

14 Nisan

- İspanya'nın güneyindeki Marbella kentine 2 haftalık bir program için gelen engelli Türk öğrenci grubundan 3 kişi denizde boğuldu.

- Yemen'de Husilere karşı hava harekatını yürüten koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BM Güvenlik Konseyine sunulan karar tasarısı kabul edildi. Tasarıda, Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istendi.

- ABD Başkanı Barack Obama, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı aldı.

15 Nisan

- Avrupa Parlamentosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye'ye Ermeni tezlerini kabul etmesi çağrısı yapan bir karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

16 Nisan

- İtalya'nın Sicilya Adası açıklarında 45 Afrikalı göçmeni taşıyan teknenin batması sonucu 41 kişi öldü, 4 kişi kurtarıldı.

17 Nisan

- Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri öldürüldü.

19 Nisan

- Akdeniz'de, İtalya ile Libya arasında kalan ve Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı. 28 kişi kurtuldu, 24 kişinin cesedine ulaşıldı. Teknedeki diğer göçmenlerin kaybolduğu bildirildi.

20 Nisan

- "Türkiye'nin Einstein'ı" olarak adlandırılan dünyaca tanınmış bilim adamı Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, tedavi gördüğü ABD'de vefat etti.

21 Nisan

- Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetin talebi üzerine sona erdi.

- Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

- Güney Kore'de rüşvet almakla suçlanan Başbakan Lee Wan-koo istifasını sundu.

22 Nisan

- Güney Kore ve ABD, 1974'te varılan mutabakatın yerine geçecek yeni bir nükleer enerji anlaşması imzaladı. İki ülke arasındaki 41 yıllık mutabakatın yerine geçecek anlaşma, Güney Kore'nin nükleer yakıt tüketimini daha iyi yönetmesinin ve nükleer ihracatı geliştirmesinin önünü açacak.

24 Nisan

- ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan ile ilgili açıklamasında, Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

25 Nisan

- Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli deprem oldu.

26 Nisan

- KKTC’de yapılan cumhurbaşkanı seçimini, ikinci turda oyların yüzde 60,17'sini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı. Derviş Eroğlu'nun oyları yüzde 39,83'te kaldı.

29 Nisan

- Kuzey Kore'de, ülkenin lideri Kim Jong Un'un otoritesine karşı çıkmakla suçlanan 15 üst düzey yetkilinin idam edildiği açıklandı.

1 Mayıs

- NASA'nın Ağustos 2004'te Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ü gözlemlemek için fırlattığı Messenger uzay aracı ömrünü tamamlayarak gezegenin yüzeyine düştü.

- Tayland'ın güneyinde ormanlık alandaki gizli bir kampta 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetleri bulundu. Ülkede cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayuth Çan-oça, sorumlularının cezalandırılacağını açıklarken, olay uluslararası toplumun tepkisine neden oldu ve dikkatleri bölgede yaşanan insan kaçakçılığına çekti.

2 Mayıs

- İngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eşi Kate'in bebeği dünyaya geldi. Bebeğe "Charlotte Elizabeth Diana" ismi verildi.

4 Mayıs

- Cenevre'deki BM merkezinde Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak için müzakereler başladı. Müzakerelere Suriye rejimi, muhalefet, sivil toplum temsilcileri, bölgeler ve uluslararası tarafların temsilcileri davet edildi.

- İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, görevinden istifa ettiğini ve kurulacak koalisyonda yer almayacağını duyurdu.

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi, daha önce anlaşmaya vardığı üç partinin ardından Yahudi Evi Partisi ile koalisyon hükümeti kurulması için verilen sürenin dolmasına iki saat kala koalisyon konusunda anlaşmaya vardı.

5 Mayıs

- ABD Başkanı Barack Obama, görev süresi sona erecek Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'nin yerine Deniz Piyade Komutanı General Joseph Dunford’u aday gösterdi.

- Dünya'ya zaman ve mesafe açısından şimdiye kadarki en uzak galaksinin keşfedildiği açıklandı.

6 Mayıs

- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD'yi ziyareti çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Beyaz Saray, görüşmede DAEŞ'i ortadan kaldırmaya yönelik mücadelenin de masaya yatırıldığını açıkladı. ABD'nin IKBY'ye desteği teyit edildi, ayrıca birleşik, federal ve demokratik bir Irak'a yönelik kalıcı taahhüdü vurgulandı.

- Afganistan'da Farhunda isimli 27 yaşındaki kadının başkent Kabil'deki bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim'i yaktığı iddiasıyla linç edilmesi hakkındaki davada 49 sanıktan 4'ü idam cezasına çarptırıldı.

7 Mayıs

- Birleşik Krallık'ta genel seçim yapıldı. Seçimde 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu. Sonuçların belli olmasının ardından Liberal Demokrat Parti lideri Nick Glegg ve İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband görevlerinden istifa etti.

- Lüksemburg parlamentosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren karar tasarısını kabul etti.

9 Mayıs

- Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve oğulları, yeniden yargılandıkları "başkanlık sarayları" davasında üçer yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı.

- Makedonya'nın kuzeyindeki Kumanova kentinde polisle silahlı bir grup arasında çatışmalar çıktı. 28 saat süren çatışmalar sırasında şehir savaş alanına dönerken 8 polis memuru ve 14 saldırgan hayatını kaybetti, 37 emniyet mensubu yaralandı. Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ve İletişim Bakanı Mile Yanakiyevski olaydan birkaç gün sonra istifa etti.

- Kuzey Kore, denizaltından fırlatılan yeni geliştirilmiş bir balistik füze denemesi yaptı.

- Liberya'da Ebola salgınının sona erdiği açıklandı.

10 Mayıs

- Bir Türk şirketine ait Cook Adaları bayraklı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisi, İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Libya'nın Tobruk Limanı'na giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldı. Ateş üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendi. Sorumluluğunu Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın üstlendiği saldırıda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanı hayatını kaybetti, mürettebattan yaralananlar oldu.

- Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanları taşıyan tekneler Endonezya'nın batı kıyılarına sürüklendi. Göçmenleri taşıyan tekneler Malezya kıyılarında terk edilmiş halde bulundu. Güney Asya'da yaşanan göçmen krizi uluslararası yankı bulmaya başladı.

11 Mayıs

- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis ara bölgede yemekte bir araya geldi. Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatılması kararı alındığını açıklandı.

12 Mayıs

- Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisinde Uluslararası Göç Örgütü, 8 bin civarında Arakanlı Müslüman ile Bangladeşli göçmenin insan kaçakçılarının terk etmesi üzerine açık denizde mahsur kaldığını açıkladı.

- Nepal'in kuzeydoğusunda 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başkent Katmandu’nun 83 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen deprem nedeniyle Nepal’de 65, Hindistan, Çin ve Tibet’te 17 kişi öldü.

- Picasso'nun "Les Femmes d’Alger" (Cezayirli Kadınlar) adlı tablosu New York'ta 179 milyon 365 bin dolara satılarak müzayede rekoru kırdı.

13 Mayıs

- NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, 28 müttefik ülkenin dışişleri bakanının yanı sıra Afganistan, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Ermenistan, Finlandiya, Gürcistan, İrlanda, İsveç, Karadağ, Makedonya, Moğolistan, Ukrayna, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya ve Ürdün’ün dışişleri bakanları veya üst düzey temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da yapıldı.

- Vatikan, nihai şekli verilen ancak imzalanması gereken bir anlaşmada Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı.

- Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in iki numaralı ismi olarak bilinen Ebu Ala el-Afri'nin koalisyon güçleri tarafından düzenlenen hava operasyonunda öldürüldüğü öne sürüldü.

- Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 48 gün önce başlatılan hava saldırılarının ardından varılan ilk ateşkes başladı.

- Burundi'de eski Genelkurmay Başkanı ve eski istihbarat şefi Gaudefroid Niyombare'nin darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

- Filipinler'in başkenti Manila'nın banliyö bölgesindeki bir terlik fabrikasında çıkan yangında 72 kişi öldü.

14 Mayıs

- Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki 34'üncü İsrail hükümeti meclisten güvenoyu aldı.

- Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman'a cuma hutbesi verdi.

15 Mayıs

- BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Tayland, Endonezya ve Malezya'ya Güneydoğu Asya'da denizde kaderlerine terk edilen Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenlere yardım etmeleri çağrısında bulundu.

- "Blues müziğin kralı" olarak anılan Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve gitarist B.B. King, 89 yaşında hayatını kaybetti.

16 Mayıs

- ABD'de Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırıyla ilgili davada jüri, Cohar Tsarnaev'in idam cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

17 Mayıs

- Mısır'da ölüm cezasına çarptırılan Ensar Beyt el-Makdis örgütüne mensup 6 kişi asılarak idam edildi.

18 Mayıs

- Kolombiya'nın kuzeybatısında dağ eteğine kurulu Salgar ilçesinde aşırı yağışların neden olduğu toprak kaymasında 78 kişi öldü.

19 Mayıs

- İngiltere kraliyet tahtının varisi Galler Prensi Charles, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein'in Genel Başkanı Gerry Adams ile bir araya geldi. Görüşmeyle, İngiliz kraliyet ailesinin bir üyesi ile Sinn Fein partisinin üst düzey bir yetkilisi İrlanda'da ilk kez bir araya gelmiş oldu.

- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de çok katlı bir binada çıkan yangında 15 kişi öldü, 63 kişi yaralandı.

21 Mayıs

- ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, El Kaide'nin 2011 yılında öldürülen lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'daki baskın sırasında evinde ele geçirilen bazı belgelerini yayınladı.

- Terör örgütü DAEŞ, Suriye'deki Tedmur (Palmira) antik kentini ele geçirdi.

- Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, 2014 Türkiye İlerleme Raporu'nun oylamasının haziran ayına ertelenmesini kararlaştırdı.

22 Mayıs

- Suudi Arabistan'da Şiiler'in yoğunlukta olduğu Katif ilinde bir camiyi hedef alan intihar saldırısında 21 kişi öldü, 102 kişi yaralandı.

23 Mayıs

- Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, cinsiyet ve ırk ayrımı içermesi nedeniyle insan hakları örgütlerinin karşı çıktığı nüfus kontrolü yasasını onayladı. Kadın örgütleri ve insan hakları kuruluşlarının etnik ayrımcılık yaptığı için tepkisini çeken yasaya göre, kadınların doğumdan sonra yeniden çocuk yapması için en az 3 yıl beklemesi gerekiyor.

- Nüfusunun yüzde 85'i Katolik olan İrlanda'da yapılan referandumda eşcinsel evliliklere izin verilmesi kararı çıktı.

- Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 60. Eurovizyon Şarkı Yarışması'nı İsveç temsilcisi Mans Zelmerlow kazandı.

24 Mayıs

- Nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash ve eşi Alicia trafik kazasında hayatını kaybetti.

- 68. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü, "Dheepan" filmiyle yönetmen Jacques Audiard'a gitti.

25 Mayıs

- Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, rüşvet almaktan 8 ay hapse mahkum edildi.

26 Mayıs

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının küçük gruplarla başladığını, tüm altyapının oluşturulduğunu, gerekli teçhizatın kurulduğunu, ayrıca Türk ve Amerikalı personelin eğit-donat için hazır olduğunu açıkladı.

29 Mayıs

- ABD, Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden resmen çıkardı.

- Güneydoğu Asya'da insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunun ele alındığı bölgesel toplantı, 17 ülkeden yetkililerin katılımıyla Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yapıldı. Toplantı, bölge ülkelerinin arama kurtarma çalışmalarına devam etmesi ve benzer toplantıların sürdürülmesi kararıyla sona erdi.

- Belçika ve Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olarak tarihe geçen Mahinur Özdemir, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı için partisinden ihraç edildi.

31 Mayıs

- Hindistan'ın güneyinde bir haftadır etkili olanı yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle 2 bin 200'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

1 Haziran Pazartesi

- Nijerya'nın güneyindeki Anambra eyaletinin başkenti Onitsha'da, freni tutmayan bir petrol tankeri kalabalık bir otobüs durağına dalarak infilak etti. Kazada 69 kişi öldü, en az 30 kişi de ağır yaralandı.

- ABD Yüksek Mahkemesi, Abercrombie&Fitch giyim mağazasına yaptığı iş başvurusu başörtüsü gerekçesiyle reddedilen Müslüman genç Samantha Elauf'un lehinde karar verdi. Mahkemenin, "işverenlerin, çalışanlarının ve iş başvurusunda bulunanların dini sorumluluklarını yerine getirebileceği ortam oluşturması gerektiği" kararı ABD’deki diğer işletmelere örnek teşkil edecek.

2 Haziran

- Çin'in Hubey eyaletindeki Yangtze Nehri'nde 456 kişiyi taşıyan yolcu gemisi battı. Kazadan 14 kişi kurtulurken 431 yolcunun cansız bedenine ulaşıldı, 11 kişi ise kayboldu.

4 Haziran

- ABD'nin MD Anderson Kanser Merkezi ve Houston Methodist Hastanesi'nde dünyanın ilk kısmi kafatası ve kafa derisi nakli 15 saat süren bir operasyonla başarıyla gerçekleştirildi.

- Gana'nın başkenti Akra'da bir benzin istasyonunda meydana gelen patlamada 150 kişi hayatını kaybetti. Felaketin ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

5 Haziran

- Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Yemen'de hava saldırıları ve çatışmalarda ölenlerin sayısının 2 bini geçtiğini açıkladı.

- Irak'ta Baas rejimi döneminde, Başbakan Yardımcısı başta olmak üzere birçok üst düzey görevlerde bulunan ve Saddam Hüseyin'in en yakın danışmalarından Tarık Aziz geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye sevk edildi. Aziz kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

- Malezya'nın Sabah eyaletinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde, 16 kişi hayatını kaybetti, 69 kişi yaralandı.

6 Haziran

- Mısır'da, Hamas Hareketi'nin "terörist örgüt" olduğu yönünde verilen mahkeme kararı iptal edildi

9 Haziran

- Mısır'daki Port Said Ceza Mahkemesi, 72 kişinin hayatını kaybettiği ve "ülke futbol tarihinin en büyük trajedisi" olarak kabul edilen "Port Said katliamı" davasında, 11 kişiye idam cezası verdi.

15 Haziran

- Çad'ın başkenti Encemine'de Boko Haram militanlarının polis akademisi ve karakola düzenlendiği intihar saldırısında, çoğu akademi öğrencisi 34 kişi öldü, 105 kişi yaralandı. Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildi, yüzü tamamen örten peçe yasaklandı ve çoğu Batı Afrika ülkelerinden gelen pasaportsuz 2 binden fazla yabancı ülkelerine geri gönderilmek üzere gözaltına alındı.

16 Haziran

- Filipinler'in güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve hükümet arasında 27 Mart 2014'te imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması gereği silah bırakma süreci başladı.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun nükleer envanterine bu yıl 40 yeni kıtalar arası ve balistik füzenin katılacağını açıkladı.

- Mısır mahkemesi, "Büyük casusluk" olarak bilinen davada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Muhammed Bedii dahil 17 kişiyi müebbet hapis cezasına çarptırdı, HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati'nin içinde bulunduğu 16 kişinin ise idamına hükmetti.

Mahkeme, "Hapishaneler baskını" davasında da Mursi, Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam cezası, 21 kişiye müebbet cezası verdi.

17 Haziran

- Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram militanlarının terk ettiği bir kampta ele geçirilen el yapımı bombaların infilak etmesi sonucu 63 kişi öldü.

18 Haziran

- ABD'nin Güney Carolina eyaletinde silahlı bir saldırgan, siyahi Amerikalıların gittiği Emanuel Afrika Metodist Episkopal (AME) kilisesinde ateş açarak 9 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi de yaraladı.

21 Haziran Pazar

- Pakistan'da 20 Haziran'da başlayan aşırı sıcak dalgası, ilerleyen günlerde bin 400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

26 Haziran

- Hindistan'ın batısındaki Gujarat eyaletini etkisi altına alan muson yağmurlarında 81 kişi hayatını kaybetti.

- ABD Yüksek Mahkemesi, ülkedeki bütün eyaletlerde eşcinsellerin evlenebileceğine hükmetti.

- Tunus'un Susa kentinde, turistik bir otele düzenlenen saldırıda 39 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. Saldırıyı DAEŞ üstlendi.

- Kuveyt'in başkenti Kuveyt'in Savabir bölgesindeki Şiilere ait İmam Sadık Camisi'ne cuma namazı sırasında düzenlenen intihar saldırısında 27 kişi hayatını kaybetti.

27 Haziran

- İsrail'in 2007'den beri Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmayı hedefleyen 3. Özgürlük Filosu, Yunanistan'ın Girit Adası'ndan demir aldı.

29 Haziran

- İsrail askerleri, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nun öncü gemisi Marianne'ye uluslararası sularda müdahale ederek Aşdot Limanı'na götürdü. Müdahale sırasında gözaltına alınan ve Givon hapishanesinde tutulan 18 aktivist daha sonra serbest bırakıldı.

- Mısır Başsavcısı Hişam Berekat, konvoyuna düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Berekat'ın ölümü sonrası Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Katar adına casusluk" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

30 Haziran

- Endonezya hava kuvvetlerine ait bir nakliye uçağının Kuzey Sumatra eyaletinin başkenti Medan'da şehir merkezine düşmesi sonucu 142 kişi hayatını kaybetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile