Dünyada 6 Çocuktan Biri Aç

Dünyada halen 6 çocuktan birinin aç olduğu bildirildi.

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü'nün (IFPRI) Dünya Beslenme Günü'ne 2 gün kala yayımladığı rapor, 16 ülkede açlığın "son derece endişe verici" boyutta olduğunu ortaya koydu.
Merkezi Washington'da bulunan enstitü, çocuk ölümleri, yetersiz beslenme, zayıf çocuklara ilişkin verilere dayanarak hazırladığı raporda, dünya genelinde 8 kişiden ve 6 çocuktan birinin aç olduğunu vurguladı.
IFPRI, 1990'lardan bu yana açlıkla mücadelede önemli gelişmeler kaydedildiğine ancak bunlara rağmen açlığın halen ciddi bir sorun olmaya devam ettiğine dikkati çekti.
Raporda, Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde yetersiz beslenmenin gerilediği dolayısıyla açlık çekenlerin sayısının 25 yılda azaldığı, ancak nüfus artışının fazla olduğu bazı ülkelerde durumun ciddiyetini koruduğu, iklim değişikliliğinin de bu ülkelerde yaşayanları daha hassas duruma getirdiği belirtildi.
Dünya ortalamasının bazı ülkeler ve bölgelerdeki aç sayısını maskelediği vurgulanan raporda, Eritre ve Burundi'nin açlıktan en fazla etkilenen ülkeler olduğu kaydedildi.
Sahraaltı Afrikası'nda 5 yaşın altındaki çocukların ölüm oranı 2000'den bu yana düşse de durumun hala endişe verici olduğu açıklandı. Sahraaltı Afrikası'nın küresel açlık endeksinin en yüksek belirlendiği bölge olduğu, onu Güney Asya'nın izlediği vurgulandı.
Sahraaltı Afrikası'nda sadece Gana'da açlık endeksinin 1990'dan bu yana ciddi oranda düştüğü kaydedilen raporda, enstitü, bu ülkede zayıf çocukların oranının yüzde 40'dan fazla düştüğü, 1990-1992'de yüzde 44'den fazla olan yetersiz beslenenlerin oranının 2011-2013'te yüzde 5'in altına indiğine dikkati çekti.
- "Gizli açlık, her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne neden oluyor"-
Raporda, vitamin ve mineral alımının sağlıklı yaşam sürdürmeye ve iyi gelişimin sağlanmasına yetmediği "gizli açlığa" da değinildi. Enstitü, "gizli açlığın" ciddi ancak genellikle göz ardı edilen bir konu olduğunu kaydetti.

Yeterli vitamin ve mineralleri alamayanların sayısının yetersiz beslenenlerden 2 kat fazla olduğuna dikkati çeken enstitü, bu durumla mücadele edilmezse uzun vadede "yıkıcı" sonuçlar doğuracağını açıkladı.

"Gizli açlığın" her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne yol açtığını belirten IFPRI, bu durumun sadece sağlığa değil verimliliğe zarar vererek ekonomiyi de etkilediği bildirdi.
Enstitü ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde geleneksel beslenme biçimlerinden giderek uzaklaşıldığı, daha fazla değişime uğramış besinlerin tüketildiğini, bu durumun da obezite ile kronik hastalıklara zemin hazırladığını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile