Dünyada Ayçiçegi Üretim Alanlari Düserken, Türkiye'de Yüzde 10 Ile 15 Arasinda Artti

Dünyada Ayçiçegi Üretim Alanlari Düserken, Türkiye'de Yüzde 10 Ile 15 Arasinda Artti

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Baskani Safak Kirbiç, düzenledigi basin toplantisinda 2022 yilini ve pandemiyi degerlendirdi. Kirbiç, stratejik ürün olarak degerlendirilen ayçiçeginin dünyada üretim alanlarinin düsmesine karsilik, Türkiye’de yüzde 10 ile 15 arasinda arttigini ifade etti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Baskani Safak Kirbiç, yönetim kurulu ile birlikte basin toplantisi düzenledi.

2022 yili ve pandeminin degerlendirildigi toplantida Kirbiç, stratejik ürün olarak degerlendirilen ayçiçeginin dünyada üretim alanlarinin düsmesine karsilik, Türkiye’de yüzde 10 ile 15 arasinda artigini ifade ederek, "2 yil pandemi sürecinin ardindan Rusya ve Ukrayna savasi, dünyada gidanin önemini daha da yukarilara tasimistir. Faaliyet alanimiz olan ayçiçegi de dünyada aranir hale gelmis, özellikle geçtigimiz yil tüm dünyada ayçiçegi ve ayçiçegi yagi ile ilgili sikintilar yasanmistir. Bu sürecin ardindan ülkemizde tarim teskilatlari, bazi belediyeler ve bizlerin katkilariyla ayçiçek ekim alanlarinda yüzde 10-15 oraninda artis saglanmistir. Bu da üretime yansimistir. Ancak yeterli midir? Bu üretim miktari da ülkemizin ihtiyacini karsilamamaktadir. Ayçiçegi yagi anlaminda su anda ülkemizin ancak yüzde 65-70’ini karsilayabiliyoruz. Bu yüzden ayçiçegi üretiminin daha da artmasi, ülke ihtiyacini karsilamasi hatta ve hatta disariya ihraç edilmesi bile mümkündür. Çünkü ayçiçegi ülkemizin her alaninda yetisebilen bir bitkidir. Bazi alanlarda biraz daha yüksek, bazi alanlarda verimi daha az olmasina ragmen her türlü iklim sartlarinda yetisme mukavemeti olan bir bitkidir. Insallah önümüzdeki yillarda ayçiçegi üretimini artirip, ülke ihtiyacini karsilariz. Bunun yolu da çiftçilerimizin para kazanmasindan geçer. Desteklerin artirilmasi, çiftçilerin para kazanmasi ayçiçeginin üretim miktarini artiracaktir" dedi.



"310 bin ton civarinda ürün alimi gerçeklestirdik"

Bu dönemde 310 bin ton ürün aldiklarini vurgulayan Kirbiç, "Özellikle bu yil Trakya Birlik’in, ülkemizdeki çiftçilere, ayçiçegi üreticilerine katkisi büyük oldu. Sizlerin de takip ettigi gibi piyasalarda Trakya Birlik’in faaliyet alani olmadigi illerde ayçiçek üreticileri bizim aldigimiz rakamlarin çok altinda satmak zorunda kalmistir. Çünkü dünyadaki gelismeler, kuzeyimizdeki Ukrayna-Rusya’da devir stoklari, tahil koridoru ile ülkede ayçiçegi üretimi anlaminda ciddi bir akis olmus. Bu da ülkemizdeki ayçiçek fiyatlarinin çiftçi beklentisinin altinda gelismesini olusturmustur. Ancak Trakya Birlik olarak çiftçilerimizi memnun eden bir fiyat açikladik. Bu da kampanya döneminde alim miktarimiza yansidi. Geçtigimiz dönem bir önceki yila göre yaklasik 32 bin ton fazla ürün alarak 310 bin ton civarinda ürün alimi gerçeklestirdik" diye konustu.



"Trakya Birlik yerli tohum üretecek"

Tohum islah çalismasiyla yag orani yüksek ayçiçek tohumlari üretimi yapacaklarini anlatan Kirbiç, "Tohum sirketinde Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü ve yurt disindan da bazi partnerlerimizle tohum islah çalismalarimiz var. Ayrica sadece kendimizin gelistirdigi yeni ayçiçegi tohumlari ve bugday tohumlari var. Bu gelecekte en önemli projelerden bir tanesidir. Insallah önümüzdeki yillarda Trakya Birlik’in kendi ürettigi verimli, yag orani yüksek ayçiçek tohumlari üretimi gerçeklestirilecektir. Bu da hem ülkemiz hem bölgemiz hem de kurumumuz için oldukça önem arz etmektedir. Insallah bu çesitlerle biz de piyasada bir yer ediniriz" seklinde konustu.



"Yillar önce iklim degisikligi söylendiginde, o zaman çok ciddiye almadik"

Iklim degisikligine deginen Kirbiç, "Kuraklikla ilgili alinabilecek bazi kültürel tedbirler var. Yillar önce iklim degisikligi söylendiginde, o zaman çok ciddiye almadik. Son yillarda yasadigimiz felaketlere baktigimizda bu anlasiliyor. Bir bölgede çok sert kuraklik yasanirken, baska bir bölgede seller yasanmakta. Bu iklim degisiklikleri, tarimsal üretim anlaminda da ciddi sikintilar olusturmaktadir. Kuraklikla ilgili özellikle sulama faaliyetlerinin önemini daha da artti. Özellikle bosa akip giden nehirlerde birtakim çalismalar yürütülmekte. Bunlarin artirilmasi bir nebze kurakligi ortadan kaldiracaktir" ifadelerine yer verdi.

11 Ocak tarihinde yapilacak Trakya Birlik’in olagan genel kurulunda mevcut yönetimle birlikte yeniden aday olduklarini ifade eden Kirbiç, "Ortaklarimiz, delegelerimiz bizi bu göreve tekrar layik görürse, ’Nerede kalmistik?’ deyip bu göreve devam edecegiz" diye konustu.

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen de çok uzun süre ülkede ayçiçegi üretilmeyen alanlarda da artik ayçiçegi ekimi yapildigina deginerek, "Birçok 1 milyon 900 bin tona varan bir rakama vardik. Bu tarihi bir rekor oldu. Bu bizim ülke yeterliligi hedefimiz için çok önemli bir yil oldu. Burada hasat döneminde çiftçilerimize, ortaklarimiza faydalarin hissedildigi bir yil oldu. Hali hazirda entegre tesislerimizde yüzde 50 oraninda artis saglayacak bir yatirimin sonuna geldik" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile