Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) Baskani Fatih Birol, bu yil dünyada satilan her 100 araçtan 10'unun elektrikli oldugunu ve bu oranin 2019'daki yüzde 2 seviyesine göre ciddi bir büyüme gösterdigini bildirdi.
Birol, Sabanci Üniversitesi Istanbul Uluslararasi Enerji ve Iklim Merkezi tarafindan hazirlanan "Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü 2021" raporunun tanitim toplantisinda, iklim degisikligiyle mücadelede temiz enerji teknolojilerinin kritik önemde oldugunu dile getirdi.
Yenilenebilir enerji, nükleer, dijitallesme ve hidrojenin içinde bulundugu yeni ve temiz bir enerji sisteminin dogdugunu belirten Birol, söyle devam etti:
"Elektrikli araçlar bu sistemin ana kolonlarindan birisi ve çok hizli bir gelisim görülüyor bu alanda. Dünyadaki tüm otomotiv üreticilerinin en önemli gündem maddesi elektrikli araçlar. 2019'da dünyada satilan her 100 aracin 2'si elektrikli araçlardi. Bu yil ise bu oranin yüzde 2'den yüzde 10'a yaklastigini görüyoruz. Gelisme iki büyük pazarda görülüyor. Bunlardan birisi Çin. Bu ülkedeki her 100 arabanin 15'i elektrikli. Avrupa ise ikinci büyük pazar. ABD elektrikli araç pazari açisindan üçüncü önemli ülke. ABD'de çikmak üzere olan ikinci ekonomik toparlanma paketinde elektrikli araçlara çok büyük bir destek gelecek gibi görünüyor."
Çevreyi koruma hedefleri ve rekabetin elektrikli araçlarin gelisiminde belirleyici oldugunu ifade eden Birol, sirketlerin de kendilerini gelecek için hazirlamaya çalistiklarini söyledi.
Birol, elektrikli araçlarin içten yanmali motorlara göre daha maliyetli oldugunu ama 10 yil önce 1100 dolar seviyesinde olan batarya maliyetlerinin 120 dolara kadar düstügünü dile getirdi.
Elektrikli araç sektörünün basarili sekilde büyüdügü ülkelerin basarili hükümet stratejileri oldugunun altini çizen Birol, bu kapsamdaki politikalarin belirleyici oldugunu kaydetti.
- "2040'ta bütün sirketlerin karbon nötr araçlar üretmesi sart"
Togg Üst Yöneticisi Gürcan Karakas da yatirimlari arasinda hücre teknolojilerinin yer alacagini ve otomobil dünyasi disindaki enerji depolama teknolojilerinde de çözümler olusturacaklarini ifade etti.
Bataryanin yani sira kisa bir süre önce sarj istasyonlari için de yatirim karari aldiklarini belirten Karakas, "Ülkemizdeki sarj altyapisinin hizli bir sekilde yayginlasmasi, elektrifikasyona geçisi hizlandiracak. Bu nedenle, bu ise girmek üzere bir sirket kurduk. 2022 basindan itibaren de hazirliklarini sürdürecegiz." dedi.
Otomotiv Sanayii Dernegi (OSD) Yönetim Kurulu Baskani Haydar Yenigün de otomotiv sektöründe büyük bir dönüsüm yasandigini, sektörü bekleyen birçok da zorlugun oldugunu söyledi.
Yenigün, Avrupa Birligi'nin yürürlüge koyacagi Yesil Mutabakat'in otomotiv sektörü için de belirleyici olduguna dikkati çekerek, "OSD üyelerinin birçogu 2030'da otomotiv üretimlerinin birçogunu elektrikliye çevirmis olacak. Otomobiller, ticari araçlar ve hemen ardindan da agir vasitalar dönüsümü yasayacak. Neticede, Türkiye'de otomotiv sektöründe karbon nötr olma hedefleri 2040'a kadar saglanmis olacak. Türkiye'nin hedefledigi tarihin çok önünde biz otomotiv sektörü olarak bu degisimi gerçeklestirmis olacagiz." diye konustu.
Türkiye'de otomotiv sektörü için iki net hedef oldugunu dile getiren Yenigün, "2040'ta bütün sirketlerin artik karbon nötr araçlar üretmesi sart. 2053'te ise Türkiye'deki tüm araç parkinin degismesi gerekiyor ve her iki hedef de çok çalismamizi gerektiriyor." degerlendirmesinde bulundu.???????
Dünyada Bu Yil Satilan Her 100 Araçtan 10'U Elektrikli Oldu
IEA Baskani Fatih Birol: 'Gelisme iki büyük pazarda görülüyor. Bunlardan birisi Çin. Bu ülkedeki her 100 arabanin 15'i elektrikli araç. Avrupa ise ikinci büyük pazar'