Dünyada Esi Benzeri Yok, 9 Yillik Hasret Son Buluyor

Dünyada Esi Benzeri Yok, 9 Yillik Hasret Son Buluyor

Sivas’ta UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nda tarihinin en kapsamli gerçeklestirilen restorasyon çalismalari tamamlandi. Avrupali bilim adamlarinca "Anadolu’nun El Hamrasi" olarak nitelendirilen Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin açilisi pazartesi günü gerçeklestirilecek.

Sivas’in Divrigi ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklulari zamaninda Selçuklulara bagli Mengücekli Beyligi döneminde Mengücek sahi Süleyman Sah’in oglu Ahmet Sah ve esi Melike Turan Hanim tarafindan yaptirilan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin dünyada benzeri bulunmuyor. "Anadolu’nun Elhamrasi" olarak da bilinen bu cami, UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olma özelligi tasiyor. Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi yaklasik 800 yildir heybetini korurken üzerinde isli birbirinden farkli 10 bin motifle kendine hayran birakiyor. Yerli ve yabanci turistlerin ugrak mekani, Anadolu erken dönem mimarisinin seçkin örneklerinden Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, tas bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasiyla "saheser" olarak nitelendiriliyor. Evliya Çelebi’nin, "Methinde diller kisir, kalem kiriktir" sözleriyle anlattigi Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, pazartesi günü gerçeklestirilecek açilis töreniyle ziyarete ve ibadete açilacak. 2015 yilinda baslatilan ve tarihinin en kapsamli restorasyonu yapilan Divrigi Ulu Camii’de son derece titiz ve kapsamli 9 yillik bir restorasyon çalismalari yürütüldü. Anadolu tas isçiliginin zirve yaptigi 800 yillik muhtesem eser tekrar ibadete açiliyor.

"Denge sütunu tekrar islevsel hale geldi"

Restorasyon kapsaminda darüssifadaki havuz tekrar hayata geçirildi. Uzun yillar önce zarar gören ve yapinin statik olarak dengede oldugunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ ise tekrar islevsel hale getirildi.

Çalismalar kapsaminda 10 bin metrekare yesil alan, 6 bin 370 metrekare sert zemin yapildi. 170 dönümlük arazi kamulastirilarak çevresinde de peyzaj çalismalari gerçeklestirildi.

Proje kapsaminda; yürüyüs yollari, oturma ve seyir alanlari, çevre aydinlatmasi, genis çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme çalismalari yapildi.

Cumhurbaskani açilisa uzaktan baglanacak

Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, 6 Mayis Pazartesi günü Vakiflar Genel Müdürlügünün ‘Vakif Haftasi Kutlama Programi’ kapsaminda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da uzaktan baglantisi ile saat 13.00’te toplu açilis töreni kapsaminda hizmete açilacak.

“Tüm vatandaslarimizi bu tarihi ana sahitlik etmeye ve açilisimiza davet ediyorum”

Sivas Valisi Yilmaz Simsek, açilis öncesi Divrigi ilçesini ziyaret ederek yapilan son çalismalar hakkinda bilgi aldi. Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin açilisina vatandaslari davet eden Vali Simsek, "6 Mayis Pazartesi günü uzun bir aradan sonra bu camimizde öglen namazi kilinacak ve akabinde de saat 13.00’te Sayin Cumhurbaskanimizin video konferans yöntemiyle katilimiyla bu caminin ve darüssifanin açilisi gerçeklestirilecek. Tüm vatandaslarimizi bu tarihi ana sahitlik etmeye ve açilisimiza davet ediyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile