Dünyada Nesli Tehlike Altinda Olan Kara Akbabalar Gözlemlendi

Dünyada Nesli Tehlike Altinda Olan Kara Akbabalar Gözlemlendi

Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü, dünya çapinda nesli tehlike altinda olan kara akbabalardan 18 tanesini Samsun bölgesindeki illerde gözlemledi.

Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü tarafindan Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Tokat’ta kara akbaba izlemesi yapildi. Yapilan gözlemlerde bölge müdürlügüne bagli illerde toplam 18 adet kara akbaba (aegypius monachus) gözlemlenerek kayit altina alindi.

11. Bölge Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, “Kara akbaba, dünya çapinda nesli tehlike altinda olan, ülkemizde daginik koloniler halinde üreyen yerli bir türdür. Kara akbabalar üzerine gerçeklestirilen az sayidaki bilimsel arastirmalar isiginda, Türkiye popülasyonunun 50-200 çift oldugu tahmin ediliyor” denildi.

Kara akbaba

Kara akbabalar, orta büyüklükte bir akbaba türü olup, eski dünya akbabalarindan oldugu ve yeni dünya akbabalari ile akraba olmadigi belirtiliyor. Kara akbaba, oldukça iri bir tür olup, bulundugu familya içindeki en büyük kus olarak dikkat çeker. 98–100 cm boyunda, 250–295 cm kanat açikliginda olan kusun agirligi 7 ila 12,5 kilo arasinda degisir. Bu agirlikla dünyada uçabilen en agir kuslardan biri olma özelligi ile de dikkat çeker. Türkiye’de 50 adet kaldigi düsünülen kara akbabanin en çok görüldügü yer Çorum’dur.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile