“Dünya’da ve Türkiye’de Helal Gıda Olgusu” konulu konferans, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde gerçekleşti. Son yıllarda Türkiye’nin çok hızlı gelişim gösterdiği helal gıda alanında yaşanan gelişmelerin konuşulduğu “Dünya’da ve Türkiye’de Helal Gıda Olgusu” konulu konferans Cornell Üniversitesi’nden, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ve Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) uzmanların katılımıyla gerçekleşti. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı konferansta Türkiye’de ve dünyada helal gıda ekonomisi, helal gıda ve koşer gıda, helal beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar, Türkiye’de helal gıda olgusu gibi konulara yer verildi.
Konferansta konuşan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, son dönemlerde İslam ekonomisi ve finans konularında yaptıkları çalışmalara ek olarak helal gıda endüstrisiyle ilgili adımlar attıklarını belirtti.
Üniversitenin helal gıda pazarı kapsamında yaptığı işbirliklerine değinen Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Burada İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve TSE işbirliği ile bu semineri gerçekleştiriyoruz. Özellikle son dönemlerde 2 trilyon dolarlık helal gıda endüstrisinde Türkiye’nin payı giderek artmaya başladı.
Malezya dünyadaki helal endüstrisi alanına öncülük ediyor. Ama bizim burada gıda mühendisliği bölümünde yapacağımız çalışmalar ve açacağımız laboratuvarlar ile başta TSE olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, devlet kurumlarıyla ve dünyada bu alanda başarı sağlamış üniversitelerle yapacağımız işbirliği ile Türkiye’nin bu konuda bir merkez olmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Helal gıda ile koşer gıda karşılaştırmalarına değinen Cornell Üniversitesi’nden Prof. Joe M. Regenstein, “Koşer gıda tüketiminde herhangi bir sakınca yok. Helal tüketim noktasında koşer gıdalar içerisinde alkol yoksa Müslümanlar tarafından da tüketilebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde şuan endüstriyel olarak üretilen gıdaların neredeyse yüzde 40’ı koşer konseptinde üretiliyor” diye konuştu.
Helal gıdanın Müslümanlar açısından önemine değinen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Nazlı ise şu açıklamalarda bulundu: “Dünyadaki tüm Müslümanlarda olduğu gibi, nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de de sosyo-ekonomik, dini ve toplumsal açılardan helal gıdanın önemi çok büyük. Aynı zamanda da ülke menfaatleri açısından ekonomik olarak önemi var. Çünkü dünyada çok büyük bir pazar oluştu. 1.8 milyara yakın Müslüman grubu var ve bunların en önemli ihtiyacı beslenme. Birçok ülke, kendi insanına yedireceği gıdalar için helal olma şartı koymaya başladı.
Helal gıda demek hiçbir şekilde insan sağlığına ve maneviyatına zarar vermeyen gıda demek. Dolayısıyla insan sağlığı ve refahı açısından önem taşıyor. Gıda hileleri insanları rahatsız ediyor.”
Dünyada Ve Türkiye'de Helal Gıda Olgusu Konulu Konferans Düzenlendi
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Özellikle son dönemlerde 2 trilyon dolarlık helal gıda endüstrisinde Türkiye’nin payı giderek artmaya başladığını söyledi.