Dünyada Yilda Yaklasik Bir Buçuk Milyon Insan Akciger Kanserinden Ölüyor

Dünyada Yilda Yaklasik Bir Buçuk Milyon Insan Akciger Kanserinden Ölüyor

Ulusal Kanser Haftasi nedeniyle açiklama yapan Gögüs Hastaliklari Uzmani Nazife Özge Altan, akciger kanserinin en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri kullanimi oldugunu söyledi.

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasi nedeniyle açiklama yapan Tunceli Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Nazife Özge Altan, dünyada kansere bagli ölümler içinde ilk sirada yer alan akciger kanseri nedeniyle yilda yaklasik bir buçuk milyon insanin hayatini kaybettigini kaydetti.

Akciger kanserinin en önemli risk faktörünün sigara ve diger tütün ürünleri kullanimi oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Altan, ’’Bunun disinda bireyin sigara kullanmayip yogun sigara dumanina maruziyetiyle pasif içicilik durumunda yüzde 20-30 oraninda akciger kanseri riski mevcut. Diger risk faktörleri de ailede kanser öyküsü olmasi, asbest maruziyeti, mesleki olarak kimyasallara maruz kalma da risk olusturmakta” dedi.

Akciger kanserinin belirtileri ve tedavisi hakkinda bilgi veren Uzm. Dr. Altan, "Akciger kanseri, bireylerde klinik olarak öksürük, tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonu, kanli balgam, ses kisikligi, nefes darligi, gögüs agrisi, kilo kaybi, halsizlik ve yorgunluk sikayetleri olusturabilir. Akciger kanserinde görüntüleme ve biyopsi ile tani konulmakta. Erken tanida yaklasik yüzde 70 oraninda tedavi sansi mevcut. Ancak sinsi ilerleyen bir hastalik oldugu için ve önlenebilir en önemli risk faktörü sigara ve tütün ürünleri oldugundan bunlarin tüketilmemesini tavsiye ederim” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile