Yetkililer, öldürülen 27 gazetecinin ölümlerinin henüz açıklığa kavuşturulmadığını ifade etti.
2011 yılından beri binlerce insanın öldürüldüğü Suriye’de gazeteci ölümlerinin genellikle hükümet ile muhaliflerin suç ve rüşvet olaylarının ortaya çıkarılması sonucu meydana geldi. Geçen sene 70 kişinin hayatını kaybettiği Suriye, 2012 yılının ilk yarısında öldürülen gazeteci listesinde zirvede yer aldı
Uluslararası Haberle Güvenlik Enstitüsü’nün (INSI) Londra temsilcisi Hannah Storm konuyla ilgili açıklamasında yılda 2 kez yapılan anketlere göre bu yıl cinayetlere karışan şüphelilerin hiç birinin yakalanmadığını ifade etti.
Diğer yandan Hindistan’da 2013 yılının ilk yarısında 6 gazeteci ve yardımcıları hayatını kaybetti. Bölgede yaşanan bir öldürme olayında muhabirin boğazı kesik olarak bulunduğu ve yerel basın suçluların sabıkalıların yanı sıra polislerin bile olabileceğini ifade etti.
Güney Afrika ülkesi olan Brezilya’da durum pek farklı değil. Ülkedeki bir radyo programcısı ve köşe yazarı rüşvet iddialarını araştırdıkları sırada bir gün motosikletli ve silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Olaydan bir ay sonra ekiple birlikte çalışan bir fotoğrafçı aynı akıbete uğradı. Yılın ilk 6 ayında 5 kişinin öldürüldüğü Pakistan’da, gazeteciler genellikle politik gruplar, güvenlik güçleri ya da İslami gruplara mensup militanların saldırısına uğruyor. Son olarak Somali’de El Kaide’nin uzantısı olan el-Şaab hemen hemen her gün gazetecilere karşı saldırılar uyguluyor.
Dünyada Yılın İlk Altı Ayında 40 Gazeteci Hayatını Kaybetti
Medya Güvenlik Gruplarının raporlarına göre, tüm dünyada yılın ilk altı ayında 40 gazeteci hayatını kaybetti.