Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bugün dünyadaki en parlak iş fikrinin bile süresi 6 ay. Yani 6 ay içinde ya o iş fikrini başkası gerçekleştiriyor ya da artık çözümünüze ihtiyaç kalmıyor. Bu yüzden aklınızda ve hayalinizde ne varsa peşinden gidin." dedi.
Hisarcıklıoğlu, bu yıl yedincisi DenizBank ve Turkcell Arıkovanı sponsorluğunda gerçekleştirilen Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu’nun (G3 Forum) açılışındaki konuşmasında, girişimciliğin günümüzün en önemli zenginleşme, kalkınma ve toplumsal refahı yükseltme aracı olduğunu ifade etti.
Geçen yüzyıl, kaynağı petrol olan 3. sanayi devrimi dönemi yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu yüzyıl da kaynağı insan olan 4. sanayi devrimini yaşıyoruz. Bu yüzyılın amacı doğal kaynağa değil, fikri üreten insan kaynağına ulaşmak. Bu yüzden artık dünyanın en güçlü insanları girişimciler... İçinde bulunduğumuz bu çağ, büyük fırsatlar sunuyor. Eskiden zengin olmak için milyarlarca dolar yatırım yapmak gerekirken, bugün bir bilgisayar ve iyi bir fikir yeterli. Eskiden kaynak bulmak büyük meseleydi; şimdi hem kamu büyük maddi destek veriyor hem de pek çok özel fon mevcut. Eskiden ürettiğini pazarlamak dertti, şimdi 10 bin kilometre öteden bir tıkla sipariş verebiliyorsun. Sadece App Store’da satışı yapılan Türkiye kökenli ürün sayısı 9 bine ulaşmış durumda. Güzel bir söz var; 'Sen pekmezi iyi yap, alıcısı Bağdat'tan gelir' derler. Siz işinizi iyi yapın, müşteriler Bağdat'tan gelir. Müşteriler artık e-posta ile web üzerinden, ışık hızında geliyor." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, genç girişimcilere akıllarında ve hayallerindeki girişimlerin peşinden gitmeleri önerisinde bulunarak, şunları kaydetti:
"Öncelikle, aklınızda ve hayalinizde ne varsa peşinden gidin. Bugün dünyadaki en parlak iş fikrinin bile süresi 6 ay. Yani 6 ay içinde ya o iş fikrini başkası gerçekleştiriyor ya da artık çözümünüze ihtiyaç kalmıyor. İyi bir takım kurmak ve kendini sürekli yenilemek de önemli. Çünkü her projede farklı deneyimleri, farklı bakış açılarını ve teknolojiden sanata farklı disiplinleri bir araya getirmemiz gerekiyor. Bugün dünyadaki en büyük yatırımcılar da yatırım kararını fikirler kadar takımları da inceleyerek veriyor. Hata yapmaktan korkmayın ve pes etmeyin. Yere düşmeyenden girişimci olmaz, düşmekten korkmayandan girişimci olur. İyi girişimcilik düşmemek değil, düşünce kalkabilmektir.”
- "Ekonomide büyümenin sınırları yükselen girişimci ruhuna bağlı"
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de bankanın 20 yıllık tarihinin başlı başına bir girişimcilik hikayesi olduğunu anlattı.
Türkiye ekonomisinin gelişiminde kritik öneme sahip sektörlerde öncü konumda bulunmalarının arkasında girişimci bir ruh olduğunu belirten Ateş, bu ruhu Türkiye'de ve dünya çapında 33 finans kurumuna bankacılık paketi satmanın ötesinde, binden fazla yazılım mühendisi ve inovasyon üssü olarak niteledikleri "Intertech" ile beslediklerini ifade etti.
Ateş, Türkiye'de yüksek faizin nedeninin enflasyon olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Enflasyona en az iki, üç puan katkı yapan ve enflasyonun dalgalanmasına sebep olan unsur tarımdır. TOBB'un girişimleriyle mal borsalarının kurulması, lisanslı depolarının teşvik edilmesi çok önemli. Tarımın diğer hizmetler gibi zinde, diri ve dijitalleşmiş olarak ekonomideki yerini alması bizim enflasyonumuzu da faizleri de düşürür. Aralarında şimdiye kadar çiftçilere yönelik geliştirdiğimiz 'Deniz’den Toprağa' ve bankacılık sisteminin Türkiye’deki erişilebilirliği adına hizmete aldığımız 'fastPay' gibi yenilikçi uygulamaların da bulunduğu ürün ve hizmetlerimizle gurur duyuyoruz. Tüm dünya ekonomilerinde büyümenin sınırları, yükselen girişimci ruha bağlı."
Uluslararası arenada gücü tartışma götürmeyen ülkelere bakıldığında, özellikle teknoloji temelli atılımların lokomotif rol oynadığını dile getiren Ateş, "Çünkü teknoloji bugün, 'keşke' dediğimiz her şey için bir çözüm üretiyor. DenizBank olarak biz de teknolojiyi insan ve toplum yararına nasıl kullanabileceğimiz üzerinde çalışıyor ve girişimcilik ekosisteminin gelişip yaygınlaşması yönünde çevik olma anlayışıyla refleks gösteriyoruz. Aynı anlayışın ülkemiz için de kaçınılmaz olduğu inancındayım. Bu yolda cüretkar adımlar atmak ve ülkemizde atılan cüretkar adımları desteklemek konusunda kararlıyız." diye konuştu.
- "Faizler yüksek, iş yapamıyoruz"
Öte yandan, basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen öğle yemeğinde konuşan Hakan Ateş, "Faizler yüksek, iş yapamıyoruz. Faizin yüksekliğinin en önemli nedeni, riskleri bir kenara bırakacak olursak, enflasyon. İki tane enflasyon var, manşet ve çekirdek enflasyon. İkisinin arasındaki fark, tarım fiyatları manşette var çekirdekte yok. Türkiye'de her zaman enflasyona 2-3 puan ilave eden tarım fiyatlarıdır. Çünkü hem ürün zebil olur, facia bir verimsizlik var orada, tefecilik var. Hal ve mal borsalarında o işin nemasını yiyip de düzen değişmesinciler var ama artık sona geldi dayandı. İşte bu lisanslı depoculuk ciddi ele alınıp yatırımlar tamamlanırsa 3 yıl içerisinde Türkiye'de enflasyon kendiliğinden yüzde 15 civarında düşecektir. Sadece tarımdaki malın iyi değerlenmesi ve israfın engellenmesiyle..." şeklinde konuştu.
- "Girişimcilerin önünü açarak ekonomik kalkınmaya destek oluyoruz"
Turkcell Dijital Servisler ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz ise girişimcilerin, fikirlerini geliştirme ve ürüne dönüştürme aşamasında onlara yol gösterecek bir rehbere ihtiyaç duyduklarını söyledi.
G3 Forum'un girişimcileri ve girişimci adaylarını iş dünyasıyla buluşturarak bir anlamda rehberlik yaptığını belirten Ertopuz, "Turkcell olarak inovatif fikirlerin ürüne dönüşmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede girişimcilerin önünü açarak, ekonomik kalkınmaya destek olmayı hedefliyoruz. Girişimcilerle destekçiler arasında bir köprü görevi gören Arıkovanı, bu anlayışla hayata geçen; kendisi de girişim örneği olan bir platform. G3 Forum’da Arıkovanı ile girişimcilik ekosisteminde sahip olduğumuz deneyimi aktarmaktan mutluluk duyuyoruz." yorumunu yaptı.
'Dünyadaki En Parlak İş Fikrinin Bile Süresi 6 Ay'
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 'Bugün dünyadaki en parlak iş fikrinin bile süresi 6 ay. Yani 6 ay içinde ya o iş fikrini başkası gerçekleştiriyor ya da artık çözümünüze ihtiyaç kalmıyor. Bu yüzden aklınızda ve hayalinizde ne varsa peşinden gidin' DenizBank Genel Müdürü Ateş: 'Tarımın diğer hizmetler gibi zinde, diri ve dijitalleşmiş olarak ekonomideki yerini alması bizim enflasyonumuzu da faizleri de düşürür' 'Lisanslı depoculuk ciddi ele alınıp yatırımlar tamamlanırsa 3 yıl içerisinde Türkiye'de enflasyon kendiliğinden yüzde 15 civarında düşecektir. Sadece tarımdaki malın iyi değerlenmesi ve israfın engellenmesiyle...'