Geç ; tiğimiz hafta yurtdışında genel olarak sınırlı da olsa olumlu bir hava yaşanırken , İMKB ' nin daha zayıf ve kararsız bir seyir izlemesi dikkat ç ; ekti . Global ö ; lç ; ekte aç ; ıklanacak veri beklentisinin dü ; şü ; k olduğu haftada aç ; ıklanan verilerden Avrupa Birliği sanayi ü ; retimi artışı olumlu karşılanırken , Ç ; in ' in beklentilerden yü ; ksek gelen enflasyonu , Ç ; in ' in faiz artırımı yapabileceği endişesiyle , olumsuz bir hava oluşturdu .
Yurtiç ; inde flaş gelişme IMF ile stand-by anlaşmasının tamamen askıya alındığının aç ; ıklaması oldu . Bö ; ylece uzun sü ; redir gü ; ndemde olan ve ç ; ıpa gö ; revi gö ; ren IMF beklentisi ortadan kalkmış oldu . Not artırımlarının da geride kalmış olması IMKB ' yi bu bü ; yü ; k beklentilerden yoksun bir dö ; neme sokmuş oldu . Bu durum yurtdışı piyasaların negatif seyrettiği dö ; nemlerde IMKB ' nin daha negatif bir gö ; rü ; nü ; m sergilemesine neden olabilir .
Bu haftanın gü ; ndeminde Merkez Bankaları baş rol oynayacak . İlk olarak salı gü ; nü ; ABD ' de FED faiz kararını aç ; ıklayacak . FED ' in faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor . Fakat ardından yapacağı aç ; ıklama ö ; nemli olacaktır . ABD ' de son dö ; nemde gelen verilerin bir ç ; oğunun olumlu olması FED ' in likiditeyi ç ; ekme konusunda daha agresif kararlar almasına neden olabilir . Bu nedenle karar sonrası yapılacak kısa aç ; ıklama ö ; nemli olacaktır .
Ç ; arşamba gü ; nü ; ise Japonya Merkez Bankası ( BOJ ) faiz kararını aç ; ıklayacak . BOJ ' un %0 , 1 olan faizleri değiştirmesi beklenmiyor . ABD ' dekinin aksine geç ; tiğimiz haftalarda Japon basınında BOJ ' un parasal genişlemeye gidebileceği yö ; nü ; nde haberler yer almıştı . BOJ ' un bu konudaki kararının ne olacağına ilişkin ipuç ; ları aranacaktır .
Perşembe gü ; nü ; ise iç ; eride TCMB ' nin faiz kararı ve sonrasında yapacağı aç ; ıklama izlenecek . TCMB ' nin faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor . Artan enflasyon sonrası beklentiler ve izleyeceği politikalara yö ; nelik mesajlar takip edilecek .
Merkez bankaları dışında ABD ' de bugü ; n aç ; ıklanacak olan sanayi ü ; retimi ve ç ; arşamba ve perşembe gü ; nleri aç ; ıklanacak Ü ; FE ve TÜ ; FE rakamları izlenecek ö ; nemli veriler arasında .
BU HAFTANIN EKONOMİK TAKVİMİNDE Ö ; NE Ç ; IKAN VERİLER :
15 MART 2010 PAZARTESİ :
12 : 00 &ndash ; Euro Bö ; lgesi İstihdam
14 : 30 &ndash ; ABD Mart Ayı Empire İmalat Endeksi ( Beklenti : 20 )
15 : 15 &ndash ; ABD Şubat Ayı Sanayi Ü ; retimi ( Beklenti : %0 , 0 )
15 : 15 &ndash ; ABD Şubat Ayı Kapasite Kullanımı ( Beklenti : %72 , 6 )
16 MART 2010 SALI :
12 : 00 &ndash ; Euro Bö ; lgesi Mart Ayı ZEW Yatırımcı Gü ; ven Endeksi ( Ekonomik Beklentiler : 38 , 5 )
12 : 00 &ndash ; Euro Bö ; lgesi Şubat Ayı TÜ ; FE ( Beklenti : Aylık %0 , 3 & ; Yıllık %0 , 9 )
14 : 30 &ndash ; ABD Şubat Ayı Konut Başlangıç ; ları ( Beklenti : -%3 , 6 & ; 570 Bin )
14 : 30 &ndash ; ABD Şubat Ayı İmar İzinleri ( Beklenti : -%1 , 9 & ; 610 Bin )
20 : 15 &ndash ; ABD FED Aç ; ık Piyasa Komitesi Faiz Kararı ( Faizlerde değişiklik yapılması beklenmiyor )
17 MART 2010 Ç ; ARŞAMBA :
Japonya Merkez Bankası Faiz Kararı ( Faizlerin %0 , 1 ' de tutulması bekleniyor )
14 : 30 &ndash ; ABD Şubat Ayı Ü ; FE ( Beklenti : Aylık -%0 , 2 & ; Yıllık %5 , 1 )
18 MART 2010 PERŞEMBE :
14 : 30 &ndash ; ABD Şubat Ayı TÜ ; FE ( Beklenti : Aylık %0 , 1 & ; Yıllık %2 , 3 )
19 : 00 &ndash ; Tü ; rkiye &ndash ; TCMB Faiz Kararı
( Beklenti : Borç ; Vermenin %9 & ; Borç ; Almanın %6 , 5 ' te tutulması )
19 MART 2010 CUMA :
09 : 00 &ndash ; Almanya Şubat Ayı Ü ; FE ( Beklenti : Aylık %0 , 1 & ; Yıllık -%2 , 8 )
İMKB 30 ( SPOT ) TEKNİK ANALİZİ
İMKB 30 SPOT Endekste geç ; tiğimiz hafta genel olarak 64 , 700/66 , 300 bandında sıkışık ve hacimsiz bir seyir izlendi . Haftalık bazda 370 puanlık kayıp yaşayan endeksin kapanışı 64 , 863 seviyesinden gerç ; ekleşti . Gü ; ndemin oldukç ; a sığ olduğu geç ; tiğimiz hafta endeks yö ; n belirlemekte zorlanırken , bu haftaki gü ; ndemin endekste hareket aralığını genişleteceğini dü ; şü ; nü ; yoruz . Bu hafta da endekste aşağı yö ; nlü ; hareketlerde ilk olarak 64 , 700 altında kapanışlar olup olmayacağını izleyeceğiz . Endeksin bu seviyenin altında kalması satış baskısının artarak hissedilmesine neden olacaktır . Bu seviyenin altında kalınması durumunda 63 , 900 ' e kadar olacak bir geri ç ; ekilme olasılığı artacaktır . Olası bir satış baskısında 63 , 900 altına sarkılması durumunda , biraz daha orta vadede en ö ; nemli destek bö ; lgesi olmasını beklediğimiz 63 , 000/63 , 400 bö ; lgesine doğru bir geri ç ; ekilme yaşanabilir . Yukarı yö ; nlü ; hareketlerde ise izleyeceğimiz ilk direnç ; 65 , 200 , gü ; n iç ; inde bu seviyenin ü ; zerinde olacak bir kapanış ilk etapta 65 , 800 ' e kadar olacak bir hareketin ö ; nü ; nü ; aç ; acaktır . 65 , 800 ü ; zerinde olacak bir kapanışın endekste negatif gö ; rü ; nü ; mü ; tamamen tersine ç ; evireceğini ve yeni bir yukarı yö ; nlü ; dalga başlatabileceğini dü ; şü ; nü ; yoruz . Bu durumda 66 , 400 ve ü ; zerinde 67 , 000 ilk hedefler olacaktır . Bu seviyelerin ü ; zerinde ise 68 , 300 izlenecektir .
USD/TL ( SPOT ) TEKNİK ANALİZİ
Kurda geç ; tiğimiz hafta IMF anlaşmasının rafa kalması haberine rağmen yukarı yö ; nlü ; hareket oluşmaması dikkat ç ; ekti . Bu aşamada kurun yurtdışı piyasalara ö ; zellikle Euro/Dolar paritesine bağlı seyrinin devam ettiğini sö ; ylemek yanlış olmaz . Kurda bu hafta 1 , 52 seviyesinin altında olacak bir kapanış aşağı yö ; nlü ; hareketi destekleyecektir . Bu durumda 1 , 49 ' a kadar olabilecek bir geri ç ; ekilmenin ö ; nü ; aç ; ılmış olacaktır . Bu yö ; nde olacak bir harekette 1 , 51 seviyesi ara destek noktası olara takip edilebilir . Kurun 1 , 52 civarında destek bulması durumunda ise 1 , 5350 civarına kadar bir tepki gelebilir . Kurun 1 , 5350 ü ; zerinde bir kapanış yapması durumunda ise yukarıya ö ; nlü ; hareket potansiyeli artacaktır . Bu durumda 1 , 55 civarına kadar olacak yeni bir hareket gü ; ndeme gelebilir . Şuan iç ; in dü ; şü ; k ihtimal vermekle birlikte 1 , 55 ü ; zerinde olacak kapanışlar ise yukarı yö ; nlü ; harekete yeni bir ivme kazandırabilir .
Dünyadaki merkez bankalarının haftası
Köşe yazarlarından Üzeyir Doğan köşesinde “Merkez bankalarının haftası…” başlıklı yazısına yer verdi.