Uludağ Üniversitesi ve Özel Bursa Kültür Okulları iş birliği ile yapılan doğa temalı dünyanın en uzun resmi, Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde bahçesinde rekor tescili için görücüye çıktı. 2 bin öğrencinin deri dönüşüm ürünü kraft kağıt üzerine her türlü boya malzemesini kullanarak çizdiği resim bahçeye sığmayınca yola taştı. Çevre için ellerine boya kalemlerini alan minikler, bir dünya rekoru kırmanın heyecanı içindeydi.
Rekortmen öğrencilerden Nisa Köylü, kraft üzerine pastel boyayla doğa resmi çizdiğini ve özellikle hayvanları kaleme aldığını, Selim Enes Uzun ise insanların çevreyi koruması gerektiğini anlattı. Oğuz Kağan Aşkın, resminde fidanlar çizdiğini belirterek, "Çevreyi korusak fidanlar büyüyüp çiçek açacak ve meyve verecek. Çöpler çevreye atılmamalı ve ağaçlar kesilmemeli" dedi.
2 bin çocuğun yaptığı 840 metrelik dünyanın en uzun ekolojik resmi, metre ile yapılan ölçümlerin ardından Prof. Dr. Orhan Kural başkanlığındaki heyet tarafından tescil edildi. Tescil belgesini; Prof. Dr. Orhan Kural, Özel Bursa Kültür Okulları Genel Müdürü Orhan Karakoç, Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ööztahtalı, Uludağ Üniversitesi Proje Çalışma Koordinatörü Mehmet Kovacıoğlu, Dünya Çocuk Rekorları Temsilcisi Aydın Türkgücü, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karagöz, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şevket Barca, Holiday Inn'den Özkan Özek ve uzman sosyolog Fatih Ören imzaladı.
Rekor Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, çocukları bu güzel ve anlamlı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, "Maalesef her gün yeşili yok ediyoruz. Bursa yeşili ile tanınırdı ama maalesef şimdi doların yeşili, doğanın yeşilini yeniyor. Özür dileriz çocuklar, size kötü bir dünya bırakıyoruz. Daima para ahlakın yerine geçtiği an biz kaybediyoruz demektir. Tüketim olmasın diye hayatım boyunca hep ikinci el giyindim. Bölüm başkanı, konsolos ve iki ayrı derneğin başkanı olmama rağmen, üzerimdeki kıyafetler hep ikinci el oldu. Annem bana kızıyor. 'Bana bak, bunları televizyonlarda söyleme, akrabalar laf söylüyor. Paran da var, üzerine doğru dürüst kıyafet al' diyor. Ben de şöyle diyorum, 'Kimse bağıyla, bahçesiyle, dolarıyla, altınıyla anılmayacak. Kim güzel işler yaparsa onlarla hatırlanacak. Bu iş böyle olur, böyle olmuştur ve böyle olacaktır" dedi.
Dünya Çocuk Rekorlarının Guinnes'e rakip olarak ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Kural, "Bu kolay değil. Gelecek ay birkaç tane daha planlıyoruz. Böylece bir şekilde Guinnes ile rekabet içindeyiz. Kendi markamızı oluşturduk. 10 binlerce dolar İngiltere'ye gitmiyor. Kendi bünyemizde Türkiye'de kullanılıyor. 2 bin çocukla dünyanın en uzun, ki bu şu anda 840 metre ekolojik resim rekoru, dünya çocuk rekorları heyeti tarafından 34. rekor olarak tescil edildi. Sizleri tebrik ediyorum. Hayatınız boyunca başarılı olmanızı diliyorum. Her gece başınızı yastığa koyduğunuzda kendinize, 'Bugün çevre için ne yaptım?' sorusunu sormanızı bekliyorum. Ne olur, sadece lafta kalmasın, bu dünyayı size emanet edeceğiz" diye konuştu.
Proje Çalışma Koordinatörü Mehmet Kovacıoğlu, projenin Uludağ Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğinden doğduğunu ifade ederek,"Proje yürütücüsü, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan idi. Bu projeye Türkiye'nin birçok ilinden öğretmenler katıldı.
35 öğretmenimizle günde 8 metre çalışarak 10 günün sonunda 80 metreye ulaştık. Bu 80 metremizi resim sergisiyle duyurduk. Bu eğitimin amacı aslında 35 öğretmenle birçok öğrenciye ulaşarak çevre bilincini yaymak ve bu bilinci oluşturmaktı. Biz oradaki eğitim projesini bu resimle devam ettirmek istedik. Rektörümüz Kamil Dilek'in start vermesiyle 800 metreye ulaştırmak için çalışmalara başladık. Özel Kültür Okulları ve diğer okulların desteğiyle 800 metreyi geçerek bir rekor kırdık" dedi.
Yüzlerce çocuğun resimde emeği olduğunu kaydeden Kovacıoğlu, "Ana temamız doğaydı. Doğal olsun ve ekolojik dengeyi bozmasın diye kraft kağıt kullandık. Her türlü boya kullanıldı. Doğadaki renkliliği ve mesajları bu resimde görebilirsiniz" diye konuştu.
Özel Kültür Okulları Genel Müdürü Orhan Karakoç ise şunları söyledi:
"Böyle bir projenin üniversiteden bize gelmesi bizi çok heyecanlandırdı. İlk etapta böyle bir beklenti içinde değildik ama içerisindeki yavrular bu işe gönülden katıldı ve çok önemsedi, çok heyecanlandı. Resmi incelediğinizde her bir karesinde ayrı bir mesaj, ayrı bir duygu ve düşünce göreceksiniz. Umarım bu gelecekte tüm insanların çevre bilincinin en üst seviyeye ulaşmasına sebep olacaktır. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler sunuyorum."
Dünya Çocuk Rekorları Temsilcisi Aydın Türkgücü ise, Dünya Çocuk Rekorlarının 2009 yılında uluslararası bir proje olarak başlatıldığını kaydederek, “Guinnes'te çocuk kategorisi olmadığı için bu kategoriyi kendi adıma tescil ettirdim ve TRT'ye sundum. TRT'de 13 bölüm gerçekleştirdik. Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun da desteklediği bir proje olarak Orhan Kural ile birlikte başladık. TRT Çocuk'tan sonra 20 bölüm devam ettik. Şu an 34'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Dünya Çocuk Rekorları Türkiye'den başlatılan, sadece çocuklarla gerçekleştirilen ve çocukların asla birbiriyle yarışmadığı, sayıya dayalı rekorlar gerçekleştirdiği, aynı anda aynı şeyi gerçekleştirdiği rekorlardır. Spor, sağlık, beslenme ve kültür ile ilgili rekorlar gerçekleştiriyoruz. Yavaş yavaş da uluslararası bir hale gelmeye başladı.
Guinnes'e dünyada ilk defa Türkiye'den bir alternatif çıkmış oldu" dedi.
Projeyi; Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Tübitak ve Holiday Inn Bursa de destekledi.
Dünyanın En Büyük Çevreci Resmi
Bursa'da doğa için bir araya gelen 2 bin öğrenci, geri dönüşüm kağıdı üzerine yaptıkları 840 metre uzunluğundaki resimle dünyanın en uzun ekoloji resmi rekorunu kırdı.