Dünyanın En Büyük İkinci Panoramik Müzesinin Temeli Bursa'da Atıldı

Dünyanın En Büyük İkinci Panoramik Müzesinin Temeli Bursa'da Atıldı

Bursa’da yapımına başlanan dünyanın en büyük ikinci panoramik müzesinin temel atma töreninde konuşan eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Eğer geçmişimizden gerekli ders ve ibretler alınsaydı bugün çektiğimiz büyük sıkıntıların veya çevremizde olan olayların sebeplerini bilir ona göre tedbirlerini alırdık. Tedbir almak akıllı olanların işidir" dedi.

Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılacak olan "Panorama 1326 Bursa" tarih müzesinin temeli eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katıldığı törenle atıldı. Mehter takımı ve kılıç kalkan ekibinin gösterileriyle renklenen programda konuşan eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tarihin mutlaka bilinmesi gerektiğini belirterek, "Tarih tekerrürden ibarettir diyenlere, şair ’hiç ibret alınsaydı tekerrür eder miydi’ diye cevap veriyor. Bugün yaşadıklarımız geçmişte sebepleriyle sonuçlarıyla yaşananlardır. Eğer onlardan gerekli dersler ve ibretler alınsaydı bugün çektiğimiz büyük sıkıntıların veya çevremizde olan olayların sebeplerini bilir ona göre tedbirlerini alırdık. Tedbir almak akıllı olanların işidir" diye konuştu.

İstanbul’da yapılan panorama 1453 herkesin çok dikkatini çektiğini ifade eden eski Bakan Arınç, "Bu tür işlerin maliyeti çok büyüktür. Çanakkale’de yapılan müze 60 milyon liraya mal oldu. Ama Bursa’daki böylesine muhteşem bir eserin 35 milyona tamamlanacak olması fevkalade olumludur. Tarihi yaşayarak içindeymiş gibi öğrenmek ve gezmek zorundayız. Özellikle gençlerimizin, eğitim çağımızdaki çocuklarımızın turizm amacı ile Bursa’ya gelenlerin bu muhteşem eserden çok fazla yararlanacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bursa’ya 2011 yılında geldiğinde turist rakamlarını öğrendiğinde çok şaşırdığını ve üzüldüğünü belirten Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:

“500 bin turistin sadece 150 bini yurt dışından geliyordu. Bursa gibi buram buram tarih kokan bir şehirdeki bu kadar az turizm sayısı dikkatimi çekmişti. Bununla ilgili yapılan çalışmalar elbette ki güzel ama bu kapasiteyi onlarca misline çıkarmamız gerekecek. Her alanda Bursa’nın tanıtımı için fevkalade iyi düşünceleri hayata geçirmemiz gerekecek. Osmangazi, Orhangazi ve onunla birlikte 6 Osmanlı padişahına ev sahipliği yapmış olan bir çok şehzadeyi içinde barındıran bir şehrin içinde yaşıyoruz. Bu serveti bu zenginliği mutlaka enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor. Topkapı’daki İstanbul’un Fethi ile ilgili orayı gezdiğiniz zaman gerçekten büyük bir heyecan duyuyorsunuz. Buradaki resimleri gördüğüm zamanda o canlılığı hissettim. 1326 fevkalade önemli bir rakamdır. Demek ki buraya gelen herkes büyük bir memnuniyet duyacaktır. Ben eseri meydana çıkaracak olan herkese başarılar diliyorum".

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, Bursa’nın fethini anlatan her ayrıntıyı titizlikle incelenerek yapımına başlanan panoramik müzenin sadece fetih günü ve o dönemin yaşayışı üzerine değil, Osmanlı’nın insan odaklı yönetim anlayışını da gelecek nesillere taşıyacak olan çok önemli bir eser olacağını söyledi.

‘Panorama 1326 Bursa’ müzesinde gelen vatandaşların, o dönemi anlatan kısa bir filmle karşılanacaklarını ifade eden Başkan Dündar, "Müzeyi gezerken filmi yaşayacaklar. Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olacak. Panorama 1326 Bursa Müzesi, 3 boyutlu tasarımı, balmumu heykelleri ile de bir ilki oluşturacak. Ana temayı oluşturan canlandırma salonunun yanı sıra, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümler yer alacağı Panoramik Müze, çevre dostu bina formunda inşa edilecek" dedi.

Panoramik Müze için 4 yılda 2 bin 500 metrekare alan kamulaştırıldığını kaydeden Başkan Dündar, "Uygulama ihalesi Mayıs ayında tamamlanan müzede çalışmalar Haziran ayı içerisinde başladı.

Müzenin 2,5 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi planlanıyor. İhale bedeli 20 milyon 912 bin lira olan panoramik müze için Osmangazi Belediyesi, sanatsal çalışmaları ve kamulaştırma ile birlikte toplam 35 milyon lira kaynak kullanacak" diye konuştu.

Bursa’nın fethinde önemli rol oynayan Balabancık ve Aktimur Hisarları, günlük hayatın devam ettiğini gösteren figürlerle, fethi gerçekleştiren Orhan Bey’in fetih anındaki durumunun da ayrıntılı olarak tasvir edileceği “Panorama 1326 Bursa” Tarih Müzesi, üç boyutlu objelerle ziyaretçilere kendilerini fetih anının içerisinde hissedecekleri bir duygu yaşatacak. Müzede yer alacak 16 tabloda da Beylikten Cihan Devleti’ne uzanan süreç resmedilecek. Bursa’da kabri bulunan padişahların dönemlerine ait eserler ve bilgiler de tablolarla anlatılacak.

Daha sonra panoramik müzenin dualar eşliğinde temeli atıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile