Azerbaycan’in baskenti Bakü’deki dünyanin en büyük Minyatür Kitap Müzesi büyük ilgi görüyor. Ayni zamanda dünyanin ilk ve tek minyatür kitap müzesi olarak da kayitlara geçen müze, Azerbaycan’in meshur ressami Tahir Salahov’un kiz kardesi Zarife Salahova tarafindan 2002 yilinda kapilarini ziyaretçilere açildi. Yerli ve yabanci birçok turistin ilgisini çeken müzede, 93 ülkeden getirilen ve her biri sanat eseri niteliginde binlerce minyatür kitap sergileniyor.
Özel mikroskopla okunan yirmi iki sayfalik bu kitap müzede
Sadece 7,5 cm’den küçük kitaplarin kabul edildigi ve 2014 yilinda Guinness Rekorlar Kitabi’na adini yazdiran müze, 9 bini askin bir koleksiyonla dünyanin en büyük minyatür kitap müzesi unvanini elinde tutuyor. Müzenin en önemli ve en eski parçalarindan biri 17. yüzyila ait el yazmasi bir Kuran-i Kerim. Japonya’da basilan 0,75 milimetre ebatlindaki "Dört Mevsim Çiçekleri" isimli kitap ise müzenin en küçük kitabi olma özelligini tasiyor. Yirmi iki sayfalik bu kitap, özel mikroskop vasitasiyla okunabiliyor.
Müzede ayrica Türkiye’ye ait “Kitab-i Dede Korkut”, “Köroglu”, Atatürk’ün “Nutuk”u, Alparslan Türkes’in “Dokuz Isik”adli kitabi ile Ümit Yasar Oguzcan’in siir kitaplari, Nazim Hikmet ve Yasar Kemal’in eserleri bulunmakta ve Türkiye’ye ait bölümde sergileniyor.
“Müzemizde 9 binin üzerinde kitap bulunuyor”
Gülnur Mammadova, Salahova’nin biriktirdigi koleksiyonun ziyaretçiler tarafindan büyük ilgi gördügünü belirten müze görevlisi, “Kolleksiyonumuz 2 bin 913 kitapla 2014 yilinda Guinness Rekorlar kitabina girdi. Müzemizdeki en önemli kitaplardan ilki, Suudi Arabistan ait 17. yüzyildan kalma en eski minyatür Kur’an-i Kerim’dir. Ikinci en önemli kitaplardan biri ise Yevgeny Onig’in Puskin döneminde yayinlanan eserdir. Üçüncü en önemli eseri ise dünyanin en küçük kitabi olarak da bilinen, 2012 yilinda Japonya’da basilan ve dört bölümden olusan Dört Mevsim Çiçekleri adli 0,75 mm’lik bir kitap. Ayni zamanda Türkiye’den Ümit Yasar Isikkan’in Asktan sonra Hüzün kitabi, Melih Cevdet’in kitaplari ve en önemlisi de Atatürk’ün Nutuk Kitabi var” ifadelerini kullandi.
Her ay 2 binden fazla ziyaretçi
Girisin ücretsiz olmasin nedeniyle Içerisehir’in en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi oldugunu vurgulayan Mammadova, “Müzemize her ay 2 binden fazla ziyaretçi geliyor. Bir çok insan Rusya’dan, Hindistan’dan, Pakistan’dan, Ukrayna’dan ve baska ülkelerden müzemizi ziyarete geliyor. Bu kitaplar 1982 yilindan bu yana Zarife hanim tarafindan toplaniyor ve su anda müzemizde 9 bin üzerinde kitap bulunuyor” açiklamasini yapti.
Müzeyi ilk defa ziyaret eden Sabina Alakbarova, “Çok hosuma gitti, dünyanin en küçük kitabinin burada olacagini hiç beklemiyordum. Dünyanin en küçük kitabinin sirf Bakü’de olmasi ve 22 sayfadan olusan kitabin akilli tahtada izleyebilme deneyimi çok sasirtici gerçekten” dedi.
Dünyanin En Büyük Minyatür Kitap Müzesi Bakü'de
Azerbaycan’in baskenti Bakü’de 93 ülkeden kitaplarin sergilendigi dünyanin en büyük Minyatür Kitap Müzesi’nin en önemli ve en eski parçalarindan biri olan 17. yüzyila ait el yazmasi bir Kuran-i Kerim ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.