AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Midyat'ta, telkari işlemeciliğiyle sigara ağızlığı, tütün kutusu, çanta, fincan zarfı, tepsi, kemer, ayna, vazo, anahtarlık, çay kaşığı ve bardak altı gibi pek çok aksesuar ve eşya yapılıyor.
Yüzük, kolye, küpe, gerdanlık gibi gümüş takıların da telkari sanatıyla üretildiği ilçeden, yurt içi ve dışına çok miktarlarda eşyalar gönderiliyor.
Bu sanatın kaynağının Mezopotamya ve eski Mısır olduğu sanılsa da Midyat'ta 800 yılı aşkın süredir telkari işçiliği yapıldığı biliniyor.
İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler, telkari sanatıyla üretilmiş bir gümüş takı ve evine aksesuar almadan buradan ayrılmıyor. Taş yapılar arasında gezdikten sonra çarşı merkezindeki gümüşçülere uğrayan ziyaretçiler, otantik atmosferin de etkisiyle planladıklarından fazla alışveriş yapabiliyor.
-Çözüm süreci, turizmle ilgili umutları artırdı
Gümüş takı ustalarından Murat Aslan, AA muhabirine, 1985 yılından bu yana gümüş işçiliği yaptığını söyledi.
Bundan yaklaşık 30 yıl önce 42 atölye ve ustalar dışında 500 çalışanın bulunduğu Midyat'ta bugün telkari sanatının adeta can çekiştiğini dile getiren Aslan, şimdi usta sayısının 10'u geçmediğini, el işçiliğiyle üretim yapılan sadece 3 atölye bulunduğunu anlattı.
El işçiliğinin, zamana ve teknolojiye yenilmek üzere olduğuna dikkati çeken Aslan, şöyle konuştu:
"El işi olarak tamamen kaliteli ürün ve ham madde kullanıyoruz. 950 ayarda gümüş takı dünyada sadece Midyat'ta yapılıyor. 970 ayara kadar bile çıkabiliyor. Dünyanın en kaliteli gümüş takısını ayar bakımından biz üretiyoruz. Bizim el işi ile dökümü arasında, 14 ile 22 ayar altın takı arasındaki kadar fark var. Son yıllarda dökümlerde otantik diye sarı madde kullanmaya başladılar. Sarı maddenin kilogramı 12 lira, gümüşün kilogramı ise 2 bin lira. Arada çok fark var. Dökümle üretilen takılar ucuza satılsa da bizim yaptığımız ürünler daha fazla kazandırıyor. Arada kalite farkı var. Telkarinin Midyat'ta 850 yıllık tarihi var. 450 yılı sadece gümüş ve altın üzerinde yapılıyor. Dünyada en eski yapılan el sanatlarından olduğu biliniyor. Eskiye oranla siparişlerimiz azaldı. Midyat'a gelen sayısı da çok değil."
Çözüm sürecinin etkisiyle bölgeye gelen turist sayısının artacağına ve bu durumun, gümüş işçiliğine de olumlu yansıyacağına inandığını ifade eden Aslan, sanatın tükenmemesi için mücadele ettiklerini belirtti.
Murat Aslan, el işi ile döküm arasında 10 gram takıda 10 lira fark oluştuğu bilgisini vererek, "Set alındığında 30-40 gramda aradaki fark 30-40 liraya çıkınca tercih dökümden yana oluyor. Tüketiciler de el işi ile dökümü fazla anlamıyor" ifadesini kullandı.
Dünyanın En Kaliteli Gümüş Takılarını Üretiyorlar
Mardin - Asırlardır el işçiliğiyle çalışan telkari ustalarıyla bilinen Mardin'in Midyat ilçesinde, 450 yıldır 950 ayarda dünyanın en kaliteli gümüş takıları üretiliyor.