Dünyanın En Kaliteli Linyit Madeni Posof'ta Bulundu

Ardahan'ın Posof ilçesinde bulunan Linyit madeninin kalori bakımından dünyadaki en kaliteli madenler arasında olduğu belirtildi.

Köylülerin yıllardır çıkarıp yaktığı ve ilgililerin de iki yıldır yaptıkları çalışmalar ve montajlar sonucunda Ardahan'ın Posof ilçesinde bulunan Linyit madeninin iki çeşit olduğu, bunlardan bir ocağın 5 bin 500 kaloride diğer ocağın ise 6 bin 700 kaloride olduğu belirtildi.
Gürcistan sınırında olan Posof ilçesinin Türkgözü köyünden başlayan maden damarının 50 milyon ton rezervinde olduğu ve hatta uydudan alınan verilere göre de 70 milyon ton olduğunun tespit edildiğini söyleyen işletme sorumlusu Cabbar Mert, 6 bin 700 kalorili olan madende nem ve kükürt oranının sıfır olduğunu belirtti. Cabbar Mert, 50 milyon ton olsa bile işletmenin 150 yıl süreceğini söyledi.
Kalkankaya köyünde vurulan sondajla kesin rezerv sonucunun alınacağına işaret eden Cabbar Mert, çevre ile ilgili hukuki işlemler çabuk tamamlanırsa Kasım ayında üretime başlanacağı müjdesini verdi.
Kalkankaya köylüleri ise bu kömürün Hacı Şahbender adındaki komşularının yıllar önce açtığı ocaktan çıkardığını söyledi. Köylü vatandaşlar, "Oysaki bu çalışmalar zamanında yapılsaydı 49 köyü olan Posof bu kadar göç vererek kayıtlı 120 bin nüfustan sadece 8 bin kişi kalmamış olacaktı. Yani bu anda 49 köyü ile beraber Posof'ta kalan nüfus sadece 8 bin" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile