Dünyanin En Modern Su Alti Arkeoloji Gemisi UPL Ilk Seferine Çikti

Dünyanin En Modern Su Alti Arkeoloji Gemisi UPL Ilk Seferine Çikti

Antalya’da dünyanin en büyük ikinci en donanimli su alti arkeoloji arastirma gemisi, suya inerek ilk seferini gerçeklestirdi. UPL isimli modern gemi ile Türkiye sahillerinin su alti gün yüzüne çikarilacak. 25 arkeologun görev yapacagi gemi, 500 metre derinlikten üç boyutlu görüntü alabilecek.

Antalya’da dünyanin en büyük ikinci en donanimli UPL isimli su alti arastirma gemisi, yapiminin tamamlanmasinin ardindan ilk seferini bugün "Yolun açik olsun UPL" lansmaniyla genis bir katilimla gerçeklestirdi. Gemi ile Türkiye sahillerinin su alti gün yüzüne çikarilacak. 25 arkeologun görev yapacagi gemi, 500 metre derinlikten üç boyutlu görüntü alabilecek. Ayrica büyük ekranli bilgisayar sistemlerinin yani sira, deniz tabaninda gemi hareket halinde çalisirken, dip sonardan elde edilen görüntü büyük ekranda sürekli olarak 25 arastirmaci tarafindan takip edilebilecek. Eger bu görüntüler arkeolojik potansiyel içeriyorsa o derinlige robot indirilip, görüntü elde edilebilecek.

22 bilim adaminin çalisabilecegi üst düzey bir altyapi bulunuyor

Gemi, Kültür ve Turizm Bakanliginin izinleriyle Akdeniz kiyilarinda yapilacak su alti kazi ve arastirmalarinda kullanilacak. Içinde 5 kisilik modern bir basinç odasi, 500 metre derinlikte 3D görüntü alan multi beam sonar, XRF analiz cihazi gibi üst teknolojiler bulunan 38 metre boyundaki gemi, ayni zamanda kendi elektrigini ve sicak suyunu üreten, deniz suyundan kendi suyunu elde eden yesil gemi niteliginde bulunuyor. Gemide toplanti salonu, denizden çikan eserler için hazirlanmis özel bir laboratuvar ve 22 bilim adaminin çalisabilecegi üst düzey bir altyapi bulunuyor.

“10 yildir Türkiye’de UPL ismi ile var olmaya devam ediyoruz”

Geminin ilk seferini yapmasindan mutluluk duydugunu belirten UPL Türkiye Ülke Müdürü Murat Yahyaoglu, “Ilk seferimizde çok degerli kisileri agirladik, bizim için gurur verici oldu. Basinç odasindan kamera izleme odasina kadar geminin tüm alanlarinin tanitimini yaptik. Umuyorum ki bu üstün özelliklerle, çevreye duyarli gemiyle çok güzel buluslara imza atacagiz. UPL olarak çok farkli alanlarda faaliyetimiz var. Kendimizi farkli alanlarda bilinir kilmaya özen gösteriyoruz. Son 10 yildir Türkiye’de UPL ismiyle var olmaya devam ediyoruz. Bilinirligin artmasi anlaminda güzel çalismalara imza atiyoruz. Bu imkanlarin saglanmasinda CEO’muz Bay Jai Shrooff’un büyük katkisi var. Biz de bunu sahiplenerek olabildigince deger katmaya ve bu degeri yasatmaya devam ediyoruz. Tüm katilimcilara çok tesekkür ederim” dedi.



“Tarim sektöründen deniz alti arkeolojisine destekten dolayi çok mutluyuz”

UPL Pazarlama ve Is Gelistirme Müdürü Halil köstekli ise konusmasinda su sözlere yer verdi:

“UPL dünyanin en büyük 5’inci gida ve tarim sektörü olan bir firmadir. Bu sosyal sorumluluk projesinde UPL gemisinin isim sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Dünya ve kültürel mirasa katki vermekten mutluyuz. Bu gemi dünyadaki en eski batiklarin arastirmalarini yapacak. Denizalti arastirmalari son derece önemlidir. Tarimla olan iliskisi ise bu denizlerde binlerce yil tarim ürünleri ticareti yapiliyordu ve 4 bin yil önceki batiklarda bile bakir külçeleri çikiyor. Kibris’tan çikan bakirin Girit’e ve Iyonya’ya ticaretinin yapildigi anlasiliyor buradan. Bakir sanayide kullaniliyor diye bilsek bile bakiri bitki sagliginda da kullaniyoruz. UPL olarak bizler, bakirli biyoçözümlerimiz ile dünya lideriyiz. Günümüzde de Rusya ve Ukrayna savasinin olmasi ile yine tarim ürünleri ticareti var. Önemli olan yer altinda hiç dokunulmayan tarihin kalintilarini yeryüzüne çikararak, bunun kültür mirasina kazandirilmasini hedefliyoruz. Tarim sektöründen deniz alti arkeolojisine destekten dolayi çok mutluyuz. Her sey bir hayalle basladi.

Bu gemi dünyanin en modern ikinci büyük arkeoloji gemisidir. Dünyanin her yerinden ögrenci agirlayacagiz.”

“Gemimizde 25 su alti arkeologu konforlu bir sekilde konuk edebilecegiz”

Gemi hakkinda bilgiler veren Akdeniz Üniversitesi Kültür Varliklari Koruma ve Onarim Bölüm Baskani Doç. Dr. Hakan Öniz, “Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle Akdeniz kiyilarinda arastirmalarimizi gerçeklestiriyoruz. Bizim en az 5 ayimiz denizde geçiyor. Bu anlamda daha rahat çalismalar yapmak ve daha ileri bir teknolojiye sahip olmak hepimizin hayaliydi. Yaklasik 2.5 yil önce tersanede bulunan bir geminin dis halini satin alarak islemlere basladi.

Geminin bitmesi için mücadele verdik. Gemimizde 25 su alti arkeologu konforlu bir sekilde konuk edebilecegiz. Gemimiz üst teknolojiye sahip, bilinen her türlü sonar teknolojisine sahiptir. 500 metreden üç boyutlu görüntü alabilecek, aldigi görüntüleri robotlarla inceleyerek kazi asamasina gelecek. 5 kisilik basinç odasi var. Ilk arastirmamizi yarin itibariyla Kemer açiklarinda yapacagiz. Gemimiz dünyanin en büyük ikinci, Avrupa’nin en büyük arkeoloji gemisi diyebiliriz. Bugün ilk seferi de gayet basarili geçti” dedi.



“Gemi söylenilen kadar hem mekanik hem de donanim anlaminda çok iyi”

Geminin kaptani Gökalp Dinçalp, “Gemimiz çok donanimlidir. Burada olmaktan büyük keyif aliyorum. Inaniyorum ki çok degerli çalismalar yapacagiz. Gemi söylenilen kadar hem mekanik hem de donanim anlaminda çok iyi. Derin sularda arama yapabilecek. Basinç odamiz var. Bu daha derin alanlarda çalisma yapmamiza imkan verecek” açiklamasini yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile