ORKÖY tarafindan Osmanli döneminde de önemini koruyan ve "milli bitki" ünvanini alan safranin üretimine yönelik "Safranbolu Safrani Yetistiriciligi" projesi hazirlandi. Proje çerçevesinde 10 üreticiye 38 bin lirasi hibe olmak üzere 190 bin lira kredi destegi verilirken, üreticilere birer dekar alanda safran dikimi yapma imkani tanindi. Projenin açilisi Yukariçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde yapildi. Programa Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, Safranbolu Orman Isletme Müdürü Sema Altunay ve üreticiler katildi.
Programda konusan Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, orman teskilatinin destekleriyle Türkiye’yi ileriye tasiyacak ve vatandaslarin refahina katki saglayacak projeler yapildigini belirtti.
Ormanlarin korunmasi, orman köylülerinin yerinde kalkindirilmasi için ORKÖY çerçevesinde destekleri sürdürdüklerini ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu ise, ORKÖY çerçevesinde orman köylülerine desteklerin sürdügünü söyledi.
Bayraktaroglu, "2024 yilinda 21 aileye 5 milyon 581 bin lira katkida bulunacagiz. Bu zamana kadar çalismalarimizi yaptik. 21 aileden 10 aile kaldi. Orman köylülerimize safran yetistiriciligi yaptirarak, safran ekim alanlarimizi artirmak istiyoruz. Yöreye özgü ve katma degeri yüksek olan safranin üretiminin devamliligi açisindan da bu proje oldukça önem arz ediyor. Amacimiz orman köylülerinin yerinde ekonomik seviyelerini artirmak" diye konustu.
Konusmalarin ardindan protokol üyeleri ve üreticiler safran soganini toprakla bulusturdu.
Dünyanin En Pahali Baharati Safranin Üretimine ORKÖY'den Destek
UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen ve 250 bin liralik fiyatiyla "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safran için Orman ve Köy Iliskileri Dairesi Baskanligi (ORKÖY), 1 milyon 900 bin liralik bir proje hazirladi. Projesi çerçevesinde 10 dekarlik alanda safran bitkisi dikimi yapildi.