'Dünyanin En Pahali Baharati' Toprakla Bulusturuldu

'Dünyanin En Pahali Baharati' Toprakla Bulusturuldu

UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen ve 250 bin liralik fiyatiyla "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safranin soganlari toprakla bulustu.

Safranbolu’da 3 bin 500 yillik geçmise sahip, Bizans döneminde Bati Anadolu’da ticareti yapilan, Osmanli döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanini alirken Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan geçen yil cografi isaretle tescillendi.

Ekim ve Kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde hasat edilen, agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralik fiyati ile "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandiriliyor.

Öte yandan, gida, tip ve giyim sektörlerinde kullanilan safranin sogan dikimine Agustos ayi itibariyle baslandi.

Konuyla ilgili gazetecilere konusan üretici Ismail Yilmaz, Agustos ayi itibariyle safran soganlarini dikmeye basladiklarini ve dikim isinin 10 gün sürecegini belirtti.

Yaklasik 10 dönüm yeni alanda dikim yaptiklarini ifade eden Yilmaz, "Dikim metodunu bu yil degistirdik. Farkli bir deneme yapiyoruz. Organik sivi gübre ile dikim yapiyoruz. Otla mücadele zor oldugu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanin üzerini dikimden sonra sicaktan etkilenmesin diye örtü ile örtecegiz" diye konustu.

Yilmaz, bu yil yaklasik 23 dönüm alanda hasat yapmayi planladiklarini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile