Dünyanin En Saglam Ipligi

Dünyanin En Saglam Ipligi

Tarihi Ipek Yolu’nun geçtigi Bilecik’te 1990’li yillarda 5 bin aileye ulasan, ancak simdilerde 50 aileye düsen koza üreticilerinin sayilari arttirilacak. Dut yapragi oldugu her yerde 45 günlük ugras sonunda para kazandiran bu üretimde hedef tekrar aile sayisini binli sayilara çikarmak.

Bilecik’te, 19. yüzyilda halkin temel geçim kaynaklarindan biri durumuna gelen ipekböcekçiligi, az da olsa önemini koruyarak merkez ve ilçe köylerinde halen devam ediyor. 1940 yilinda üreticilerin de katilimiyla kurulan Bursa Koza Tarim Satis Kooperatifleri Birligi ve bagli bulundugu Bilecik 50 numarali Koza Tarim Satis Kooperatifi, Eskisehir Saricakaya Koza Tarim Satis Kooperatifi Mayislar köyündeki tesislerde canlandirilan ipekböcegi yumurtalarini, Bilecik’te Ipek böcegi üreticilerine adreslerinde teslim ediliyor.

Bir kozadan tek parçada uzunlugu bin ile bin 500 metre arasinda degisen dünyanin en saglam ipligini üretiliyor.

Son yillarda ipek böcegi üretimini artirmak ve genç kusaklari da üretime dâhil etmek için Koza Birlik tarafindan ücretsiz dut fidani destegi de saglaniyor. Bu anlamda girisimcilere 1 yillik asgari ücrete es deger gelir elde edecek toplu ve sistemli dut bahçeleri olusturuluyor. Yumurtadan çikan ipek böcegi tirtilinin, sadece dut yapragi yiyerek, her bir kozadan tek parçada uzunlugu bin ile bin 500 metre arasinda degisen dünyanin en saglam ipligini ürettigi, 8-9 kilo yas ipek böcegi kozasindan, 1 kilo kadar ham ipek çiktigi, tip alaninda ameliyat ipi olarak kullanilmasinin yaninda çelik yelek, parasüt kumasi, uzay sanayinde, tekstil ve dokuma sektöründe de kullanilan ipek, bilinen en saglam dogal iplik.

"DUT YAPRAGI OLDUGU HER YERDE 45 GÜNLÜK UGRAS SONUNDA PARA KAZANDIRAN BIR IS"

Kozabirlik Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ali Çakir, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Kozabirlik’in 1940 yilinda kurulan ve içinde 5 kooperatif barindiran bir birlik oldugunu söyledi.

Birlik içindeki 5 kooperatif ile Türkiye’nin her yerine hizmet götürdüklerini anlatan Çakir, "Suan Türkiye’de 60 ilimizde ipekböcegi üretilmektedir. Üreticilerimize ipekböcegi tohumlarini ücretsiz Tarim Bakanligi destegi ile dagitiyoruz. Üreticimiz bunlari bizlerden aldiktan sonra kuluçkadan 1’inci uykuya kadar geçen süreye 1’inci yas, 1 ve 2’inci uykular arasinda 2’inci yas, 2 ve 3’üncü uykular arasinda 3’üncü yas, 3 ve 4’üncü uykular arasinda 4’üncü yas, 4’üncü uykudan sonra tirtilimizin koza örmeye kadar olan süreye de 5’inci yas diyoruz. Bir kutudan 40 kiloya yakin koza üretimi yapilir. Bir kutudan üreticimiz 2 bin 500, 3 bin civarinda bir para kazanmaktadir. Buradaki üreticimiz 4 kutudan üretime basladi.

150 kilo koza üretimi beklemekteyiz, bununda karsiligi 11-12 bin TL para kazanacak. Buda aylik bin liraya tekabül ediyor ve ailelerimize destek oluyor. Iyi bir üretim olarak biz imkâni olan herkese yapmasini tavsiye ediyoruz. Dut yapragi oldugu her yerde 45 günlük ugras sonunda para kazandiran bir is" dedi.



"1 AYDA BÜYÜYOR, 10 GÜNDE KOZASINI ÖRÜYOR"

Çakir, yumurtadan çikan ipek böcegi tirtilinin sadece dut yapragi yiyerek büyüdügünü anlatarak, "Ilk olarak biz koza yapacak tirtillarimizi üreticimize karinca büyüklügünde veriyoruz. Biz buna inficar edilmis tohum (canli tohum) diyoruz. Tohumlar çikmis olarak biz üreticiye veriyoruz, çikmamis tohum vermiyoruz. Bunun 4 uyku 5 yas dedigimiz asamasi var. Bu asamayi 1 ayda tamamliyor, 10 gün içinde kozasini örüyor ve bizlerde üreticiden 40 gün içinde kozalari aliyoruz. Bir kozadan bin 500 metre ipek ipligi oluyor" dedi.



"Bilecik’te 1990’li yillarda 5 bin aile koza üretimi yaparken, suan bu rakamlar 40-50’ye kadar düstü"

Kozabirlik olarak Bilecik için eski bir mazisi olan ipekböcekçiligini yasatmaya çalistiklarini anlatan Çakir, "Bilecik’te eskiden 300 ton koza üretimi yapiliyormus. Eskiden de ipek fabrikalari varmis. Bilecik’te 1990’li yillarda 5 bin aile koza üretimi yaparken, suan bu rakamlar 40-50’ye kadar düstü. Hedefimiz binli rakamlara yeniden ulasmak. Tirtillarin yemlemesini küçükken dut yapraklarini kiyarak yapiyoruz. Simdi bunlar büyüdügü için daliyla birlik üzerine koyuyoruz. Böcekleri yemlenmesi günde ayni insan ögünü gibi 3 hatta 4’e kadar çikabiliyor" dedi.



"KULLANILMAYAN KÖY OKULLARINDA ÜRETIM YAPILIYOR"

Kozabirlik Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ali Çakir, son olarak, "Suan Sögüt ilçemize bagli Kayabali köyünde eski bir köy okulunda bu üretim yapiliyor. Köylerimizde bosta duran ve kullanilmayan köy okullarimiz koza üretimi için bizler valimizden destek istedik. Kendileri de okullarin kullanilmasi için izin verdi. Allah razi olsun kullanilmayan bu köy okullari bu sekilde degerlendiriliyor" dedi.

(Cem Kaan Toka - Nadir Korkmaz /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile