Dünyanin Her Yerinden Safran Görmeye Geliyorlar

Dünyanin Her Yerinden Safran Görmeye Geliyorlar

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen safran bitkisini görmek için dünyanin her yerinden turist geliyor.

Gida, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanilan "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safran bitkisinin Türkiye’deki çesidi Iran, Ispanya, Hindistan ve Yunanistan gibi bazi ülkelerde üretilene göre sertlik, renk ve aroma bakimindan farklilik gösteriyor.

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen ve kilogrami 100 bin liradan alici bulan safrani görmek için dünyanin dört bir yanindan turist Safranbolu ilçesine geliyor.

3 bin 500 yillik geçmise sahip, Bizans döneminde Bati Anadolu’da ticareti yapilan, Osmanli döneminde de önemini koruyan safran bitkisinin, hücre yenileyici, solunum rahatsizliklari, depresyon, kaygi, hafiza kaybi, kan sekeri seviyesi düzenleyici, görme keskinligini artirici ve katarakt olusumunu önleme özelligi bulunuyor.

"Çok fazla yabanci misafir geliyor"

Safran üreticisi Ismail Yilmaz, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, safranin iki haftadir çiçek açtigini belirtti.

Su anda safranda çiçeklenmenin zirve oldugu dönem oldugunu ifade eden Yilmaz, "Her gün topluyoruz, aksamlari da içindeki çiçekleri temizliyoruz. Insallah önümüzdeki cuma-cumartesi günü de Safran Hasadi Festivali var. Misafir oldukça yogun, tarlayi görmek istiyorlar" dedi.

"Dünyanin her tarafindan safrani görmeye gelenler var" diyen Yilmaz, "Bu her geçen yil gittikçe artiyor, bu sene yabanci misafir daha çok fazla. Safranbolu’da özellikle Avrupali turist çok fazla. Her gün 3-5 araba geliyor" ifadelerini kullandi.

"Yenileyici özelligi için aliyorlar"

10-15 Kasim’a kadar çiçeklenmenin devam edecegini aktaran Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Biz de çiçek toplamaya devam ederiz. Biz safranin sadece kendisini, kirmizi lifini kullanmiyoruz. Ürünün her tarafini degerlendiriyoruz. Içindeki sari lifler genellikle kozmetik de, kahve yapiminda kullaniliyor. Disindaki mor yapraklar safran pekmezi ve reçel yapiminda kullaniliyor. Kirmizi lifler de malum bütün yemeklerde, tatlilarda, kozmetik de, boyada, ilaç sanayinde kullaniliyor. Safranin hücre yenileyici özelligi var. En büyük özelligi bu. Bir de sakinlestirici özelligi var. Gelenlerin belki de yüzde 80’i bunun için geliyor. Safrani çok içtiginde gülme krizine sokuyor, öyle bir özelligi var rahatlatiyor insanlari"

Yilmaz, 20 kilo civarin bir ürün beklediklerini, su an kilogram fiyatinin 100 bin lira oldugunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile