Dünyanin Ilgisini Çeken Kültepe Kazilarina Koreliler De Katilacak

Dünyanin Ilgisini Çeken Kültepe Kazilarina Koreliler De Katilacak

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Güney Kore’den gelen bir heyet ve Kültepe Kanis-Karum Höyügü Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ile bir araya geldi. Kazi Baskani Kulakoglu, 2024 yilinda Kore Cumhuriyeti Ulusal Kültürel Miras Arastirma Enstitüsü uzmanlarindan bir bilim heyetinin Kültepe kazilarina katilimini beklediklerini söyledi.

Ev sahipligi yaptigi degisik medeniyetlerle zengin bir tarihi ve kültürel mirasi bagrinda barindiran kadim kent Kayseri’nin bu zenginligine sahip çikan Dr. Memduh Büyükkiliç yönetimindeki Büyüksehir Belediyesi, ayni zamanda bölgeyi dünyaya tanitmaya devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dali ile Korea Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arasinda imzalanan protokol kapsaminda, her yil Korea Üniversitesi’nden yaklasik 50 Koreli ögrenci Kültepe, Alacahöyük, Eskiyapar, Ortaköy ve Limantepe kazilarina katildi.

Pandemi sürecinde kesilen bu iliskiler halen Kültepe Kanis-Karum Höyügü Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu baskanliginda gerçeklestirilen Kültepe kazilari bünyesinde devam ediyor.

Bu konferanslarda kazilar hakkinda sunulan bilgiler ve gelismeler, diger üniversitelerin yani sira özellikle Ulusal Kültürel Miras Arastirma Enstitüsü (NRICH) yöneticileri ve uzmanlarinin dikkatini çekerken, onlari is birligi arayislarina sevk etti. Bu kapsamda, 2024 yilinda Kore Cumhuriyeti Ulusal Kültürel Miras Arastirma Enstitüsü uzmanlarindan bir bilim heyetinin Kültepe kazilarina katilimi bekleniyor.

Bu dogrultuda, Güney Kore’den gelen bir heyet, Kültepe Kanis-Karum Höyügü Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ve Kent Tarihi ve Tanitimi Daire Baskani Gürcan Senem ile birlikte Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç ile bir araya geldi.

“Sizler bizim için önemlisiniz”

Koreli heyeti agirlayan Baskan Büyükkiliç, “Sizler bizim için önemlisiniz. Sizleri burada görmekten memnun olduk” dedi.

Hep beraber bu isin yapilabileceginden emin olduklarini ifade eden Büyükkiliç, ayrica Kayseri’deki üniversitelerde Korece ögretilen kürsü oldugunu ve Güney Kore’nin baskenti Seul’de Erciyes Üniversitesi ile is birlikleri bulundugunu sözlerine ekledi.

Koreliler Baskan Büyükkiliç’i ülkelerine davet ederken, Büyükkiliç da Kayseri’nin Güney Kore’nin Yongin sehri ile kardes sehir olduklarini ifade ederek, “Önümüzdeki dönemlerde Kore’mize gidecegiz, sehitligimizi görecegiz” diye konustu.

Kültepe Kanis-Karum Höyügü Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu da “Bizim, 2016’dan beri Koreliler ile çalismalarimiz vardi, Kore Üniversitesi ile çalisiyorduk. Ben onlara Kayseri’yi anlattim, Kayseri kesfedilmeyi bekleyen medeniyetler sehridir” diye konustu.

Kulakoglu, 2023 Bahar döneminde Korea Üniversitesi’nde dersler verdigini, Kore’deki çesitli üniversiteler ile Ulusal Kültürel Miras Arastirma Enstitüsü’nde (NRICH) Türk arkeolojisinin tanitimi hakkinda ve Kayseri ile ilgili konferanslar verdigini söyledi.



Prof. Dr. Kulakoglu pazartesi günü protokol imzalanip anlasma yapilacagini ve bütün kültürel mirasla ilgili ne varsa yapmaya çalisacaklarini kaydederken, Güney Koreli arastirmacilarin her anlamda destek vereceklerini de aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile