Dünyanın ilk 'Din Adamları Kıyafetleri Müzesi' açıldı

Dünyada ilk ve tek olduğu belirtilen "Din Adamları Kıyafetleri Müzesi", Bursa'da Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi bünyesinde açıldı

Dünyada ilk ve tek olduğu belirtilen "Din Adamları Kıyafetleri Müzesi", Bursa'da Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi bünyesinde açıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eş başkanı olduğu Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında hazırlanan müzede, Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik, Süryani papazları ile Yahudi haham, Alevi-Bektaşi dedeleri ve Müslüman din adamlarının kıyafetleri yer alıyor.

Halk Bilimcisi Esat Uluumay tarafından 2004 yılında Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde oluşturulan "Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Ve Takıları Müzesi", yeni bir müzeye daha ev sahipliği yapıyor. Anadolu'da binlerce yıldır yan yana yaşamış farklı dinden toplulukların dini kıyafetleri yeni oluşturulan bölümde bir arada sergilenecek.

Koleksiyonun, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kültür mirasının önemli öğelerinden hoşgörüyü, inanç özgürlüğünü, zenginliğini yansıtması belirten Esat Uluumay, eserlerin Türklerin dünya barışına katkısını göstermesi açısından da önemli olduğunu söyledi.

3-4 yıl süren bir çalışma sonucunda bu müzeyi açtığını anlatan Uluumay, müzede Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik, Süryani papazları ile Yahudi haham, Alevi-Bektaşi dedeleri ve Müslüman din adamlarının kıyafetlerinin yer aldığını kaydetti.

Projenin, dünya barışı ve Medeniyetler İttifakı Projesi'ne katkısı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Uluumay, müzenin yarın açılacağını belirtti.

Esat Uluumay, müzede ayrıca, Kafkasya'dan Macaristan'a, Irak'tan Yemen'e kadar tüm Osmanlı coğrafyasından derlediği kıyafet ve takıları sergilediğini dile getirdi.

Müzenin açılışına katılan Prof. Dr. Nurhan Atasoy ise Esat Uluumay'ı yaklaşık 35 yıldır tanıdığını belirterek, "Araştırmalar için Bursa'ya çok sık geldim gittim. Burada çok iyi bir dostum olarak Esat Uluumay bana çok yardımcı oldu. Ondaki bu aşk, bu bilgi çok iyi. Bu nasıl bir bilgidir anlatamam. Birçok koleksiyoncu var ama Uluumay, bu işi bilgi ve aşk ile birlikte yapıyor." diye konuştu.

Müzeye destek olan ABD'de faaliyet gösteren Türk Kültür Vakfı Genel Direktörü Güler Köknar de insanlığın farklı inanç değerlerini simgeleyen yeni koleksiyon aracılığıyla hoşgörünün Türk kültüründeki yerinin vurgulandığını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile