Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Rekabet Forumu (REF) bu yıl 6'ncısını düzenleyecekleri Rekabet Kongresi öncesinde "Rekabet Gücü Ödülleri" finalistlerini tanıttı. "Yılın en rekabetçi şirketi" ve "yılın uluslararası operasyonları ile en hızlı gelişen şirketi" dallarında verilecek ödüllerde finalistler Aksa Akrilik, Axa Sigorta, Bilim İlaç, İçdaş Demir-Çelik ve Subor Boru oldu.
İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan SEDEFED Başkanı Çetin Nuhoğlu, bu yıl dünyada bir ilki gerçekleştirerek rekabet gücünde en başarılı şirketleri ödüllendirdiklerini söyledi. Nuhoğlu, SEDEFED olarak bunun bilinci ile geçen yıl yine bir ilke imza atarak rekabet gücünün nasıl artırılabileceği irdelemek üzere iki rapor hazırladıklarını söyleyerek, "Türkiye'nin yanı sıra 133 ülkenin daha rekabet gücünü ölçen, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Endeksini ve ülkelerin Dış
Ticaretteki rekabet güçlerini masaya yatırdık. Güçlü yönlerimizi zayıf yönlerimizi tespit ettik. Bununla da kalmadık sektörlerimizin de rekabet güçlerini artırmalarını teşvik edecek gerçekçi bir strateji geliştirmelerine imkan sağlayacak somut verileri olan bir sektörel rekabet gücü modeli geliştirdik. Tüm bunları detayları ile 4 Kasım 2010 tarihinde yapılacak olan 6. Rekabet Kongresinde kamuoyuna açıklayacağız. SEDEFED olarak REF ile birlikte girişimcilerimizin rekabet gücünü artırma yolundaki çabalarını
takdir ve teşvik etmek ve bu yoldaki başarı hikâyelerini iş dünyası ile paylaşmak amacı ile yine bir ilke imza attık ve dünyada dahi örneği olmayan 'Rekabet Gücü Ödülü' vermeye karar verdik" diye konuştu.
"ŞİRKETLERİN REKABETÇİLİĞİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"
REF Direktörü ve Rekabet Gücü Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Dilek Çetindamar ise bu ödüllerle şirketleri rekabetin ne olduğu konusunda farkındalığı artırabilmeyi istediklerini kaydederek başarılı şirketlerin ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını dile getirerek, "Diğer şirketleri de bu ödüller ve başarılı örnekleri ile teşvik etmek istiyoruz. Finale kalmış şirketleri her biri çok ciddi örneklerdir. Biz bu ödülle rekabet gücünü oluşturan temelleri aktarmak istiyoruz" dedi.
AKSA AKRİLİK SEKTÖRÜN EN KARLI ŞİRKETİ
Rekabet Gücü Ödülleri'nde finale kalan şirketler arasında yer alan Aksa Akrilik Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise akrilik üretiminde dünyanın en büyük fabrikasına sahip olduklarını ve Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci büyük pazar olduğunu dile getirdi. Dünyada yüzde 12,5 pazar payına sahip olduklarına dikkat çeken Yılmaz, ürünlerinin yüzde 40'nı ihraç ettiklerini belirterek, "Yıllık 225-250 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
308 bin ton kapasite ile yıllık yüzde 10'nun üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini kaydeden Yılmaz, "Ülkemizin GDP'sinden daha hızlı büyüyoruz. Bu bizim için bir başarıdır. 2009'da hiç çalışan çıkarmadan 226 kişiye ilave istihdam sağladık. Sektörümüzde en karlı şirket konumundayız" diye devam etti.
AXA SİGORTA 4 MİLYON MÜŞTERİYE HİZMET VERİYOR
Rekabet konusunun Türkiye'de tam olarak içselleştirilmediğini belirten Axa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Cemal Ererdi, bu yarışmanın Türkiye'de rekabet kavramının yayılmasına katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Ererdi, "Axa Sigorta olarak yüzde 13'lük pazar payıyla sektöründe liderdir. 4 milyon müşteriye hizmet vermektedir. Sigorta sektöründe son 5 yılda karlı büyüyen tek şirketiz" dedi.
Krizde 1015 kişiye istihdam sağlamaya devam ederek yüzde 50'lik bir tasarruf sağladıklarını anlatan Ererdi, Axa'nın bu tasarrufla rekabetçi olduğunu söyledi.
"AZERBAYCAN VE ÇEVRE ÜLKELERİ BİZ YÖNETECEĞİZ"
Axa Sigorta'nın Türk yöneticiler tarafından yönetildiğini ve bunun motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Ererdi, "Türkiye diğer ülkelere know-how aktarıyor. Azerbaycan'da yeni bir şirket satın aldıklarını ve bu şirketin yönetimini Türkiye'nin gerçekleştirecek. Çevre ülkeler de Türkiye'ye bağlanacak" diye konuştu.
BİLİM İLAÇ AMERİKA'YA İLAÇ SATACAK
Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş ise son beş yılda en hızlı büyüyen şirket olmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Avrupa'nın en büyük tesislerine sahibiz. Tesislerimizin birçok çevre ödülü bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük Ar-Ge merkezine sahibiz. 120 bilim adamı Ar-Ge merkezimizde çalışıyor. Avrupa'da 4 merkezde kendi satış teşkilatlarımız var. Önümüzdeki dönemde Amerika'ya da ilaç satmayı planlıyoruz. Yılda 30 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz" dedi.
İÇDAŞ 3,5 MİLYAR DOLAR CİRO YAPACAK
Fabrikalarının Çanakkale'de olduğunu söyleyen İçdaş Demir Çelik Etüd, Proje ve Koordinasyon Müdürü Özge Özensoy ise bu yıl İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 11. sırada yer aldığını söyledi. 2009'da 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Özensoy, "Ürünlerimiz Biga'daki günlük 25 bin ton yükleme boşaltma kapasiteli uluslararası limanımızdan dünyanın dört bir yanına sevk edilmektedir. 2010 yılı başında planlanan ciro hedefimiz 3,5 milyar dolardır. İçdaş, enerji alanında da
yatırımlara ağırlık vererek küresel rekabette en zayıf olduğumuz alanlardan birine yatırım yapmış, mevcut 405 MW kurulu gücündeki akışkan yataklı enerji santrallerinin yanında, Bekirli'de 1.200 MW gücündeki süperkritik enerji santralı yatırımına hızla devam etmektedir. 2011 yılında projenin tamamlanması ile kurulu güç 1.605 MW'a çıkacaktır" dedi.
KAPASİTEDE DÜNYANIN 2. BÜYÜK FİRMASI SUBOR BORU
Subor Boru Genel Müdürü Kemal Tunç ise 1997 yılında kurulduklarını belirterek, Şanlıurfa'daki fabrikalarının kendi sektöründe en büyüğü olduğunu kaydetti. Tunç, "Cam elyaf takviyeli boru üretiyoruz. 2 üretim tesisimiz bulunuyor. Alanımızda dünyanın 2. büyük kurulu kapasitesine sahibiz. Üretimimizin yüzde 60'nı üç kıtada 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge'ye büyük önem veriyoruz. Aynı zamanda yönetim teknolojilerimizi de ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu.
Dünyanın İlk Rekabet Ödülleri Türkiye'de Verilecek
Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Rekabet Forumu (REF) bu yıl 6'ncısını düzenleyecekleri Rekabet Kongresi öncesinde "Rekabet Gücü Ödülleri" finalistlerini tanıttı