Dünyanın İlk Yazılı Antlaşmasının Yapıldığı Topraklardan Evrensel Barış Mesajı

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Dil ve Kültür Şöleni Çorum etkinliği gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük medeniyetleri başkenti ve ilk yazılı antlaşmanın yapıldığı Hititlerin başkentti Çorum’dan dünyaya 'evrensel barış' mesajı verildi.

Etkinlik öncesi yoğun yağmura aldırış etmeyen Çorumlular Türkçe'nin çocuklarını dinlemek için stada akın etti.

Öğrenciler, söyledikleri birbirinden güzel şarkı ve türküler, halk oyunları gösterileri ile izleyenleri büyülerken en çok dikkat çeken Semah gösterisi de vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi.

Gecede bir açılış konuşması yapan Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, insanları bir araya getirmenin kolay bir iş olmadığını belirterek, “Kendiliğinden bir yere toplamak ancak bir sevda işidir. Akşamdan sabah yapılacak bir iş de değildir ilmek, ilmek dokunarak yapılan bir iştir. Bu çalışmanın dünyanın 140 ülkesinde okul açmanın oraya adeta bir bayrak gibi Türkçe'yi götürmek asrın projesidir. Birilerinin yaptığı gibi nazı ülkelerin yaptığı gibi bir mühendislik çalışması değildir. Gittiğiniz yerdeki insanların adeta gönlünü fethederek yapılan bir çalışmadır. O 140 ülkenin bazılarının adını söylesem inanın bazılarını ilk kez duyduğunuzu düşüneceksiniz. Ama birileri oralara gitti vizyonuyla, çalışmasıyla oralara Türkiye'yi anlattı Türk insanını anlattı. Ve Allah'a hamd olsun ki bu muhteşem güzellik ortaya çıktı. Gelin bir dünya kuralım içinde barış olsun, kardeşlik olsun, dostluk olsun, huzur olsun diyen ve böyle bir medeniyet tasavvurunu ortaya koyan mimara da muhterem Hocaefendiye'de şükranlarımı arz ediyorum''dedi.

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da, Türkçe'nin çocuklarına teşekkür ederek, dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasının Çorum'da imzalandığını hatırlattı.

Çorum medeniyetinin barışa dayalı olduğunu vurgulayan Uslu ''Son zamanlarda barışımızı bozmak, barışımızı torpillemek isteyenlere de Çorum asla ve asla itibar etmemiştir. Bu acılı şehrin barışsever çocuklarını selamlıyorum. İnsan kendi dilini konuştuğu yerde barış içerisinde yaşıyor. Az önce 2 yabancı kardeşimiz İstiklal Marşımızı okudu evet Horasan'da başlayan büyük yürüyüşümüz devam ediyor. Dünyanın 4 bir yanında Türkçe konuşuluyor Türkçe düşünülüyor. Bu okullarımızın kurulmasında sayısının arttırılmasında, buralarda öğrenci yetiştirilmesinde katkı veren herkese özellikle de bu düşüncenin sahibine, öncüsüne, önderine, hamisine yani şu anda hüzünlü gurbette bulunan Hoca Efendi'ye şükranlarımızı sunuyoruz'' ifadelerini kullandı.

Çorum Valisi Sabri Başköy ise, “Gidilmeyen yer, giremediğin gönül senin değildir” diyerek, ''Anadolu'nun bağrından çıkarak bugün 140 ülkeye giden ve Anadolu insanının yüreğini bir kez daha ortaya koyanlara şükranlarımızı arz ediyorum” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile