Dünyanın Nadide Çiçeklerinden Ters Lale

Dünyanın Nadide Çiçeklerinden Ters Lale

Siirt Orman ve Su İşleri Müdürü Nevzat Amcalar, Siirt'te yetişen ters lalenin dünyanın en nadide çiçeklerinden olduğunu ve turizm açısından tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi.

Siirt Orman ve Su İşleri Müdürü Nevzat Amcalar, Siirt kırsalında endemik bitki olarak yer alan ters lale için Evliye Çelebi’nin Seyahatname'de, "Siirt yöresinde özellikle kış aylarının sonlarına doğru yüksek yerlerde karın erimesiyle beraber açan nadide çiçek türleri baharı müjdeler niteliktedir" ifadelerini kullandığını belirterek, ters lalenin dünyanın en nadide çiçeklerinden olduğunu söyledi.

Siirt'in doğa güzellikleri arasında yer alan ters lalenin turizme kazandırılması gerektiğini belirten Amcalar, "Geçmişte bu bölgede yaşayan Asuriler’in her sabah göbeğinden su yaydığı için ağlayan lale adını verdiği ve bu yüzden kutsal sayıldığı ters lale günümüzde en değerli olan bitkidir. Endemik bir tür olan ve doğal görünüşüyle mevcut kültür lalelerinden çok daha gösterişli olan ters lalenin özellikle 1400-2500 metre rakımında ve belirli yerlerde yetiştiği ve lalenin gen merkezinin bu bölgede olduğu bilinir. Kaçak yollarla Avrupa ülkelerine satıldığı, buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı, genelde süs çiçeği olarak park ve bahçelerin süslendiği bilinmektedir. 167 türü bulunan ters lale en fazla Türkiye'de yetişiyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 43 türü bulunan ters lalenin 20'si endemik türdür. Günümüzde ise boyu 60-80 santimi bulan ters lalenin her dalında 3 ila 8 lalenin büyüdüğü görülmektedir. Ters lalenin tanıtımının yapılması Siirt için doğa turizmi açısından büyük önem arz ediyor. Siirt'te yıllarca çeşitli problemlerle boğuşmasına rağmen doğa ve yayla turizmi azda olsa payını almıştır. Bu kapsamda doğa güzelliklerimizin tanıtımının yapılmasıyla doğa ve yayla turizminde alacağımız pay önemli oranda artacaktır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile