2000 yılında 3 kişiyle başlayan yolculuğu AA muhabirine anlatan sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, Türkiye'nin ilan ve alışverişte ilk adresi olan sahibinden.com'un, internetin Türkiye'de yeni gelişmeye başladığı 2000 yılında Taner Aksoy tarafından hayata geçirildiğini anımsatarak, sitenin e-ticaretteki başarı hikayesinin devam ettiğini söyledi.
Fikrin projelendirilmesi ve gerekli altyapının hazırlanmasından sonra 2000 yılında yayına başlayan ve bu yıl 15. yaşını kutlayan sahibinden.com'un bu anlamda bir e-ticaret sitesi olmanın ötesinde, Türkiye'de e-ticaretin doğuşundan bugüne olan süreci de temsil ettiğini anlatan Ertaş, "Sonradan gelen girişimci şirketler için bir 'case study' özelliği taşıyor. 2000 yılında 3 kişilik kadroyla yola başlayan sahibinden.com'da şu an için 370 kişi çalışıyor" dedi.
"eMarketer 2014" e-ticaret araştırmasına göre sektörün dünyada 2013 yılına göre yüzde 20 büyüme gerçekleştirerek 2014 yılında tüm dünyada 1,5 trilyon dolar satış hacmine ulaştığını belirten Ertaş, şöyle devam etti:
"Amerika, ticaret harcamalarında dünyanın lider ülkesi konumunda yer alırken, Avrupa ülkelerinde e-ticaretle ürün satın alan internet kullanıcılarının sayısı 240 milyona ulaştı. Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013 raporuna göre ise Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğünü 14 milyar lirayı aştı. Toplam perakende içinde online harcamaların tutarı ise yüzde 1,3 oldu. OECD ortalamasının yüzde 3,6 olduğunu düşünürsek, bu veriler bize e-ticaretin büyük bir potansiyeli olduğunu gösteriyor."
- "Google Play Store'da tüm uygulamalar arasında birinci sıraya yerleştik"
Bu yıl dünyadaki trendleri göz önünde bulundurarak Mobilden İlan Verme uygulamasını başlattıklarını kaydeden Ertaş, sahibinden.com uygulamalarını daha kullanıcı dostu yapmanın yollarını aradıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Mobilden İlan Verme uygulamamız sayesinde iPhone ve Android kullanıcılarımız artık ilanlarını cepten ve tabletten çok daha pratik şekilde verebiliyor. Kullanıcılarımız tarafından büyük bir beğeniyle karşılanan bu yeniliğimizin Android ve iOS uygulamalarıyla bu sene sadece mobil cihazlardan aylık 2,8 milyardan fazla sayfa gösterimine ulaştık. Kullanıcılarımız, iPad Emlak uygulamamız ile sahibinden.com'da yer alan 2 milyondan fazla emlak ilanını harita üzerinde arayabiliyor. iPhone ve Android kullanıcılarımız ise 5,2 milyon ilan seçeneği arasında ilan detaylarına ulaşabiliyor.
Bu uygulamalarımızla mobilde aylık aktif kullanıcı sayımız Mart 2015'te iOS'ta yaklaşık 1,1 milyon, Android'de de yaklaşık 2,5 milyon oldu. sahibinden.com Android uygulamasının 2.0 versiyonu, 24 günde 1 milyonun üstünde indirilerek Google Play Store'da tüm uygulamalar arasında birinci sıraya yerleşti.
Online alışverişin mobil geniş bant ve akıllı mobil cihazlarla büyümesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Biz de yatırımlarımızı bu yönde yapmaya devam edeceğiz."
- "İnternetten en çok giyim ve spor eşyası alınıyor"
Dijital pazarların tüketici için daha fazla seçenek anlamına geldiğini anlatan Ertaş, online alışverişte erkeklerin yüzde 55 oranla alışverişte daha fazla dijital kanalları seçtiğini, tüketicilerin mobil alışverişte ise yüzde 46'lık oranla en çok ürün bilgisi taradığını, yüzde 40 oranla müşteri yorumu okuduğunu ve yüzde 30'ar oranla da mağazanın yerini belirleyip fiyat karşılaştırması yaptığını anlattı.
İnternetten en çok alınan ürünlerin, yüzde 52 ile giyim ve spor, yüzde 27 seyahat bileti, yüzde 27 ev eşyası, yüzde 25 elektronik eşya ve yüzde 16 ile kitap ve dergi olduğunu belirten Ertaş, sahibinden.com'un güncel tıklanma sayılarının zirveyi gösterdiğini vurguladı.
IAB Gemuis mart ayı verilerine göre, 33 milyondan fazla tekil ziyaretçi tarafından 118 milyondan fazla kez ziyaret edildiklerine dikkati çeken Ertaş, "4 milyardan fazla sayfa görüntüleme elde ettik. 5 milyonun üzerinde güncel ilanla dünyanın en büyük Türkçe içerikli web sitesi olma özelliğimizi korumaya devam ediyoruz. Bu süreçte özellikle mobilden ilan verme konusundaki etkin iletişimimizin, trafiğe ve ilan adetlerine olumlu etkisi oldu. İlk çeyrekte sahibinden.com'a toplamda 7 milyonu aşkın ilan verildi" diye konuştu.
- "Türkiye'de e-ticaretin geleceği parlak"
Yılbaşında Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen, "Geçici Numara" servisini devreye aldıklarını anımsatan Ertaş, "Bireysel kullanıcılarımız ilanlarını verirken artık ilan detayında yer alan cep telefonu numaraları yerine atadığımız 0850'li telefon numaralarını ücretsiz olarak kullanabiliyor. Böylece güvenlik açısından daha kullanıcı dostu bir seçenek sunmuş olacağız" dedi.
"sahibinden.com Ar-Ge ve inovasyon adına nasıl bir rota izliyor" sorusuna ise Ertaş, "Her anlamda inovatif bir firma olarak kullanıcıların davranışlarını ve geri bildirimlerini en önemli göstergeler olarak kabul ediyor ve sürekli gelişmeye, yenilenmeye çalışıyoruz" yanıtını verdi.
Genç nüfusla birlikte hem internet kullanımı ve abone sayısı, hem de e-ticaretin toplam perakende içindeki payının artmaya devam edeceğini söyleyen Ertaş, Türkiye'de e-ticaretin geleceğinin parlak olduğunu yineledi.
- Dünyanın en büyük Türkçe içerikli web sitesi
E-ticarette artan rekabetin hakim bir konumu elde eden sahibinden.com'u kaygılandırmadığını bildiren Ertaş, sahibinden.com'un mobil uygulamasının Türk yazılımcılar tarafından yönetildiğini söyledi.
Ertaş, "Etik bir rekabet ortamının kurumları geliştirdiğine inanıyoruz. Müşterilere daha iyi hizmet sunabilmek, iş akışlarını en üst seviyeye taşımak, pazarda farklılaşabilmek ve inovatif düşünme yeteneğini geliştirmek adına rekabet ortamının olmasını çok önemsiyoruz. Öte yandan e-ticaret alanında bizimle aynı iş tanımına sahip yeni kuruluşların pazara girmelerini, sağlıklı rekabet ortamının oluşması açısından önemli buluyoruz" diye konuştu.
Emlak ve Vasıta'nın yanı sıra Alışveriş, İş Makineleri & Sanayi, Yedek Parça-Aksesuar-Donanım & Tuning, Hizmetler, İş İlanları ve Hayvanlar Alemi olmak üzere toplam 8 kategoride hizmet verdiklerini aktaran Burak Ertaş, dünyanın en büyük Türkçe içerikli web sitesi olduklarını söyledi.
Sitede yazılım satışlarının dahi yapılabildiğini aktaran Ertaş, "Antivirüs yazılımlarından, 3 boyutlu tasarımlara kadar farklı amaçlara yönelik yazılımlar sahibinden.com'da satışa sunuluyor" dedi.
- "Megafoto', 'Cebinden Onaylı', 'Videolu İlan' gibi birçok hizmetin öncüsü olduk"
Kullanıcı görüşlerini ciddiye alarak başarılı dönüşümlere imza attıklarını anlatan Ertaş, şöyle devam etti:
"Kullanıcılarımızdan aldığımız geri bildirimlerle mevcut yapımızı sürekli olarak geliştirerek, Türkiye'de 'Megafoto', 'Cebinden Onaylı', 'Videolu İlan' gibi birçok hizmetin öncüsü olduk. 2013 yılında da 'Haritada Emlak Arama' uygulamamızı başlatarak, kullanıcılarımıza hem eğlenceli hem kolay bir arama deneyimi yaşatacak bir hizmet sunduk. Türkiye haritası üzerinden bölge, il, ilçe ve mahalle detaylarıyla girildiğinde çıkan ilan pinleri ile yapılan aramada, ayrıca eğitim, ulaşım, sağlık ve alışveriş merkezi gibi önemli lokasyonları da gösteren bu uygulamamız sayesinde kullanıcılarımız aradığı ilana çok daha hızlı ulaşma imkanı yakalıyor."
sahibinden.com'un IAB Türkiye'nin (Interactive Advertising Bureau) Şubat 2015 verilerine göre, sayfa gösterimi sıralamasında Google ve Facebook'tan sonra üçüncü sırada yer aldığını belirten Ertaş, "Bu da bizi dünyanın Türkçe içerikli en büyük ve en yüksek Türkçe trafiğe sahip web sitesi yapıyor. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz sahip olduğumuz bu unvanımızı korumak olacak. Öte yandan mobil, hizmetler ve alışveriş alanlarında etkinliğimizi artırırken açık ara lider olduğumuz emlak ve vasıta kategorilerinde de hem son kullanıcılarımıza hem de kurumsal müşterilerimize daha da yakınlaşmayı amaçlıyoruz. Bunun için hem iletişim hem de bağlılık konularında başladığımız çalışmalar hız kazanacak" diye konuştu.
- Girişimcilere tavsiyeler
Mobil uygulamalarda kullanıcı deneyiminin her zaman tercih sebebi olduğunu belirten Ertaş, mobil uygulamalar üzerinde çalışan girişimcilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Uygulamanın ihtiyacı karşılarken kolay, rahat ve hızlı bir deneyim yaşatması çok önemli. Öte yandan özellikle e-ticaret alanında en öncelikli konuların başında güvenlik geliyor. E-ticaret alanında var olmak isteyen girişimciler hem kullanıcı dostu hem de güvenlikli internet siteleri ya da uygulamalar üretmek zorunda. Bunu başarabilen girişimciler için mobilleşen dünya pek çok marka için yeni iş alanları ve büyüme fırsatı sunuyor.
İçerik tüketme, servis alma ve paylaşım alışkanlıklarımızın pek çoğunu yeniden biçimlendiren mobil servisler girişimcilere farklı olanaklar tanımaya devam edecek. Gündelik hayata katkıda bulunan, bir ihtiyacı gideren uygulamalar üreten girişimciler daha uzun vadeli başarılara imza atacaktır."
Henüz 10 sene öncesine kadar yazılımcı sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen Türkiye'de şu an özellikle gençler arasında en popüler mesleklerden birinin yazılım alanı olduğunu söyleyen Ertaş, sözlerini, "Özellikle mobilin çıkışıyla birlikte bu alanda çok başarılı uygulamalar geliştiren Türk firmalarını, girişimcilerini görüyoruz. Bu trendin artarak devam edeceğini, önümüzdeki dönemde uluslararası bir markaya dönüşmüş Türk menşeli uygulamalar göreceğimizi düşünüyorum" diye tamamladı.
Dünyanın Türkçe İçerikli En Büyük Sitesi, E-ticarette Mobile Ağırlık Verecek
Türkiye'de Google ile Facebook'tan sonra en fazla tıklanan ve dünyanın Türkçe içerikli en büyük sitesi olan sahibinden.com, Türk girişimciliğinin dünyada 1,5 trilyon dolar hacme ulaşan e-ticaret alanındaki en büyük başarısını, mobile ağırlık vererek devam ettirecek.