Dünyanin Üçüncü, Avrupa'nin En Uzun Çift Tüp Karayolu Tünelinde Sona Dogru

Dünyanin Üçüncü, Avrupa'nin En Uzun Çift Tüp Karayolu Tünelinde Sona Dogru

2023 yili Nisan ayinda hizmete girmesi beklenen ve Türkiye’nin gurur projelerinden biri olarak gösterilen Yeni Zigana Tüneli, asfaltlama ve elektro mekanik çalismalarinin yüzde 90’i, baglanti yollarinin ise yüzde 93’i tamamlandi.

Bittiginde Türkiye ve Avrupa’nin en uzun, dünyanin ise 3. en uzun tüneli olacak olan Trabzon-Gümüshane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli’nde çalismalar sürüyor. Dogu Karadeniz ve Kafkaslari, Ortadogu ve Iran’a baglayan Trabzon-Gümüshane karayolu üzerinde bulunan Tarihi Ipek Yolu güzergahindaki Yeni Zigana Tüneli’nde tünel içerisindeki asfaltlama ve elektro mekanik çalismalarinin yüzde 90’i, baglanti yollarinin ise yüzde 93’i tamamlandi.

17 Mart 2017 tarihinde temeli atilan ve insaati o gün bugündür gece-gündüz devam eden Zigana Tüneli’nin insaatinda çift tüpte de isik görünerek kazi islemi ve beton kaplama çalismalari Ocak 2022 tarihinde tamamlanirken, baglanti yollari ile birlikte 15,1 km’ye ulasan yolda çalismalar sürüyor. Yeni Zigana Tüneli’nin ulasima açilmasiyla Trabzon-Gümüshane arasinda mesafe yaklasik 30 dakika azalirken, mevcut yol 8 kilometre kisaltilmis olacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakittan 99 milyon TL olmak üzere yillik toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek. Tünel ile karbon salimi da 18 bin ton daha az gerçeklesecek.

Zigana Tüneli projesi, Trabzon - Askale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Basarköy mevkiinde baslayip, 67. km’de yer alan Köstere-Gümüshane Yolu’na köprülü kavsak ile baglaniyor. 12 metre genisligindeki mevcut devlet yolu ikiser seritli bölünmüs yol hâline gelecek. Projenin hizmete açilmasiyla, Zigana’nin zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha asagi çekilerek bin 212 metreye inecek.

Keskin virajlar ve rampalar projeyle ortadan kalkmis olacak

Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Gümüshane, Trabzon Limani’na daha da yaklasacak ve yolun geometrik standardi daha da yükselmis olacak. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kisaltarak 90 kilometreye düsürülmüs olacak. Özellikle kis aylarinda yagisin ve karin yogun oldugu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmis olacak. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulasim imkani saglanmis olacak. Dik yamaçlardan tas düsmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacagi projede ayrica karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapilan “dikey saft yapilari” kullanildi. Zigana Tüneli projesi kapsamindaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandirma saft yapisi yer alacak.

Tünel baglanti yollarindaki Dengeli Konsol Köprüler projeye farkli boyut getiriyor

Ayrica Yeni Zigana Tünel güzergahinda dengeli konsol metoduyla yapilan özel bir köprü, kavsaklar, köprüler ve irili ufakli tünellerin yapimina yogun bir sekilde devam ediliyor. Tünelin bir aksilik yasanmamasi halinde 2023 yilinin Nisan ayinda hizmete girmesi planlaniyor. Projede ayrica Türkiye’nin çok az yerinde uygulanan ve çalismalarin önemli kismini olusturan Dengeli Konsol Köprüler yer aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile