Düse Kalka Geldigi Hastaneden Yürüyerek Çikti

Düse Kalka Geldigi Hastaneden Yürüyerek Çikti

Trabzon’da iki yildir yürüme güçlügü çeken ve ayaklarinda kilitlenme sorunu yasayan 77 yasindaki Hasan Usta ventrikülo peritoneal sant yöntemiyle sikayetinden kurtuldu.

Iki yildir yürüme konusunda sorun yasadigini belirten Hasan Usta, Medical Park Karadeniz Hastanesi’ne basvurdu. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nörosirürji) Uzmani Operatör Dr. Güngör Usta, Nörosirürji Uzmani Operatör Dr. Mehmet Feryat Demirhan ve Nöroloji Uzmani Uzman Dr. Leyla Çavdar Yilmaz tarafindan muayene edilen ve tedavisine baslanan Hasan Usta, ventrikülo peritoneal sant yöntemiyle ameliyat edildi ve sagligina kavustu.

"Ayaklarim kitleniyordu"

Uzun zamandir yürüme konusunda zorluk yasadigini dile getiren Hasan Usta, "Oglumla buraya geldik ve beni ameliyat ettiler. Iyiyim çok sükür. Hastanede 3-4 gün kaldim. Yürürken ayaklarim kitleniyordu ve yürüyemiyordum. Ondan sonra doktora basvurduk. Ameliyat dediler bize, sonrasinda ise yürümem gayet düzeldi çok sükür. Eskiden hiç yürüyemiyordum. Simdi çok iyiyim” dedi.



“Hastada yürüme güçlügü vardi”

Hastanin temel sikâyetinin yürüme güçlügü oldugunu belirten Nörosirürji Uzmani Operatör Dr. Güngör Usta, "Hastamizin küçük adimlar ve giderek dengesizligi artan bir yürüyüs problemi vardi. Özellikle 2 yildir artmaya baslamis. Bu hastalar genellikle ilk basvurularini nöroloji poliklinigine yapiyorlar ve parkinson, alzheimer gibi ön tanilar düsünülüyor. Bu hastalarda görülen bir teshis de normal basinçli hiderosefali dedigimiz kronik bir beyinde su toplanmasi çesididir. Bu hastalarda taniyi koyabilmek için öncelikle iki ya da üç kez belden su alma islemi uyguluyoruz. Hastanin özellikle yürüyüsünde kendisinin, yakinlarinin, doktorun fark edebilecegi belirgin bir yürüyüs düzelmesi olursa, bu sefer asil ameliyati yapmaya karar veriyoruz" diye konustu.



“Belden su alma islemi yapildi”

Hastadan öncelikle belden su alma islemi yapildigini söyleyen Dr. Mehmet Feryat Demirhan ise "Bu islem sonrasi hastanin yürüyüsünde bazi düzelmeler oldugunu gözlemledik ve ameliyat karari verdik. Ameliyati da anestezi altinda yaptik. Kafatasinda açtigimiz bir delikten beyin bosluguna bir kateter göndererek cilt altindan karin bosluguna uzanan bir tahliye sistemi gerçeklestirdik. Daha sonra da ventrikülo peritoneal sant dedigimiz ameliyati uyguladik ve sonrasinda hastayi taburcu ettik. Bu ameliyat sonrasinda hastanin yürüyüsünde bir düzelme oldugunu gözlemledik. Genelde hastalarimizin bazilari bu ameliyattan fayda görmeyebiliyor. Ancak bizim hastamiz bu ameliyattan çok ciddi fayda gördü ve yürüyüsünde bariz bir düzelme oldu. Hastamiz bize geldiginde küçük adimlarla yürüyordu, dönme hareketini yaptiginda dengesizligi oluyordu ve düsme riski yasiyordu. Ama ameliyattan sonra bariz düzelmesi oldu ve hayatini gayet güzel bir sekilde devam ettiriyor" seklinde konustu.



"Alzheimer ya da parkinson hastaligi ile karistirilmamali"

Nöroloji Uzmani Dr. Leyla Çavdar Yilmaz ise hastanin yürüme güçlügünün yani sira ayni zamanda unutkanlik ve idrar kaçirma sikâyetinin de oldugunu ifade ederek "Unutkanlik, idrar kaçirma ve yürüme zorlugu olunca bizim aklimiza Normal Basinçli Hidrosefali hastaligi geldi yani beyindeki su miktarinda artis olmasi. Yaptigimiz tetkikler sonrasinda öncelikle bunun olabilecegini düsünerek hastamiza Lomber Ponksiyon dedigimiz bir test uyguladik. Bu testten sonra hastamizin yürümesinde düzelme olmasi üzerine, beyin cerrahisi arkadaslarimizda konusup hastamiza sant operasyonu uyguladik. Operasyondan sonra hastamiz gayet güzel bir sekilde yürümeye basladi.

Yalniz bu hastaligin söyle bir özelligi var. Tedavilerde unutkanlik oldugu için mutlaka bir doktora basvurulmasi gerekiyor çünkü bu hastalik alzheimer ya da parkinson hastaligi ile karistirilip tedavisine bazen çok geç kalindigi durumlar olabiliyor. Onun için bu tür sikâyetleri olan hastalarin bir nöroloji uzmanina basvurmasini tavsiye ediyoruz" açiklamasinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile