'Düşük Petrol Fiyatları Rus Yatırımlarını Az Etkiledi'

ABD Enerji Enformasyon İdaresi: 'Düşük petrol fiyatları, Rus hükümetinin petrol ve doğalgaz üretiminden elde ettiği gelirlerde önemli kayıplara neden oldu. Buna rağmen Rus petrol ve gaz şirketlerinin sermaye yatırımı programları düşük fiyatlardan daha az etkilendi' 'Rusya'nın petrol ve doğalgaz vergi sistemi sayesinde, düşük petrol fiyatlarında şirketler daha az vergi oranıyla karşılaştı'

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Rus petrol ve doğalgaz şirketlerinin yatırımlarının düşük petrol fiyatlarından az etkilendiğini bildirdi.

EIA'dan yapılan açıklamada, düşük petrol fiyatlarının Rus hükümetinin petrol ve doğalgaz üretiminden elde ettiği gelirlerde önemli kayıplara neden olduğunu kaydederken, buna rağmen Rus petrol ve gaz şirketlerinin sermaye yatırımı programlarının düşük fiyatlardan daha az etkilendiğini belirtti.

Rusya'nın petrol ve doğalgaz vergi sistemi sayesinde, düşük petrol fiyatlarında şirketlerin daha az vergi oranıyla karşılaştığına işaret edilen açıklamada, fiyatlardaki düşüşle Rus petrol şirketlerine gelirlerinden daha fazla pay kaldığına, ancak devlet gelirlerinin azaldığına dikkat çekildi.

Brent türü petrolün varil fiyatının 2015'te yüzde 47, 2016'nın ilk yarısında da yüzde 31 düştüğü bilgisinin verildiği açıklamada, buna karşın Rus para birimi rublenin kur oranındaki değişiklikler nedeniyle Rusya için petrol fiyatlarının 2015'te ve 2016'nın ilk yarısında sadece yüzde 16'şar azaldığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu dönemlerde birçok Rus petrol şirketinin rubledeki kur avantajı nedeniyle yatırımlarını arttırdığını vurgulanırken, öte yandan, Rusya'nın petrol ve doğalgazdan elde ettiği federal bütçe gelirlerinin 2015'te yüzde 21, 2016'nın ilk yarısında da yüzde 29 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

Rusya'nın kamu gelirlerinin geçen yıl azaldığının kaydedildiği açıklamada, ülkenin en büyük petrol şirketi Rosneft'in arama-üretim faaliyetleri yatırımlarının 2015'te yüzde 30, 2016'nın ilk yarısında da yüzde 33 arttığı bildirildi.

EIA, petrol ve doğalgaz şirketlerinin lehine olan vergi düzenlemeleri, rublenin yarattığı kur avantajı, petrol şirketlerinin artan yatırımları ve ülkede petrol kuyularındaki üretim düşüşün sınırlı kalmasına dikkati çekerek, bu faktörlerin günlük ortalama 11 milyon varillik petrol üretimi yakalayan Rusya'yı Sovyet döneminden sonra ülkede en yüksek üretim seviyesine ulaştırdığını vurguladı.

Öte yandan, Rus hükümetinin petrol ve doğalgaz şirketlerinden alınan vergileri yükseltmeyi planlandığını kaydeden EIA; ayrıca, hükümetin, bu yılın nisan ayında, Rosneft gibi devlet kontrolündeki petrol şirketlerinin net karlarının yüzde 50'sini temettü olarak ortaklara dağıtması gerektiğini bildirdiği bilgisini paylaştı.

EIA, söz konusu vergi ve temettü alanındaki yasal düzenlemelere Rus petrol şirketlerinin karşı çıktığını duyurdu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile