Alanya Kalesi’nde bulunan Alanya Belediyesi Ömürlü- Kemal Atlı Kültür Evi’nde sembolik olarak ipekböceği yetiştiriciliği yapılırken, ipek böceğinden ipeğe dönüşüm sürecinin görülmesi için ipekböceğinden elde edilen ipek iplikten dokuma tezgahlarında çeşitli ürünler dokunuyor. İpekböcekçiliğinin, 35-40 gün süren üretim aşamasında yaşlı, çocuk, genç herkesin emeğinin değerlendirildiği bir üretim biçimi olması ve kısa sürede yüksek gelir bırakması nedeniyle gizli işsizliği önleyen bir üretim kolu olarak değerlendiriliyor.
Alanya ve çevresinde halen yılda 25 ton yaş koza üretimi yapıldığı belirtilirken, ipekböceği yetiştiriciliği ile ilgili gözlemde bulunmak ve bilgi almak isteyenlerin Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi’ndeki Ömürlü- Kemal Atlı Kültür Evi’ni ziyaret edebildikleri belirtildi.
PROTOKOL İMZALANDI
2012 yılında Alanya Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulan İpek Atölyesi’nde “İpekböceği Yetiştiriciliği”, ”İpek Dokuma Kursu” ve “İpek Kozasından Çiçek Yapımı Kursları” yoğun ilgi gördü. İpek atölyesinde açılan kurslara, Toplum Merkezi’nde de “İpek Kozası Çiçek Kursu” ve “İpek İğne Oyası” ile devam eden belediyenin, Alanya’da ipek kozasından çiçek yapımının kaybolmasını engellemek amacıyla yaptığı çalışmalarla, yaklaşık 200 kursiyere bu sanatı öğrettiği, bu sanatın devamlılığının gelecek nesillere aktarılmasının büyük ölçüde sağladığı bildirildi.
İpek kozası Çiçek Kursuna katılmak isteyenlerin, 0242 511 12 98 numaralı Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü telefonu arayabilecekleri ifade edildi.
Dut Ağacından Dokuma Tezgahına
Alanya Belediyesi, çocuklara ipekböceğini tanıtmak ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla, dört yıldır Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki İpek Atölyesinde ve Sandık Emini Kayhanlar Evi-Geleneksel El Sanatları Merkezinde, “Dut ağacından dokuma tezgahına” adıyla yürüttüğü projeyi ziyaretçilere sunuyor.