'Duygusal Problemler Sirt, Boyun Ve Bel Agrisi Nedeni Olabilir'

'Duygusal Problemler Sirt, Boyun Ve Bel Agrisi Nedeni Olabilir'

Doç. Dr. Ali Yilmaz, "Sirt ve bel agrisi bas agrisindan sonra belki de sik karsilasilan, kisinin yasam kalitesini, enerjisini oldukça azaltan yakinmalardan birisidir. Çogunlukla agrinin nedeni, tetikleyicisi hasta tarafindan bilinmez, yalnizca agrinin neden kaynaklandigina iliskin varsayimlarda bulunulur" dedi.



Medicana International Istanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ali Yilmaz, stresten kaynaklanan bel ve boyun agrilari ile ilgili açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Ali Yilmaz, "Sirt ve bel agrisi bas agrisindan sonra belki de sik karsilasilan, kisinin yasam kalitesini, enerjisini oldukça azaltan yakinmalardan birisidir. Çogunlukla agrinin nedeni, tetikleyicisi hasta tarafindan bilinmez, yalnizca agrinin neden kaynaklandigina iliskin varsayimlarda bulunulur. Agri o kadar siddetli olabilir ki hasta günlük islerini yapmakta, ayaga kalkip oturmakta dahi zorlanabilir. Ters bir hareket, dogru olmayan bir sekilde bir seyi kaldirma, düsme, kaza, hareketsiz yasam bel agrisinin ve bel fitiginin yaygin nedenleridir. Ancak çogu zaman stresin sirt ve bel agrisi üzerindeki etkileri göz ardi edilir" ifadelerini kullandi.

"Fiziksel problemler ruhsal sikintilara yol açabiliyor"

Zihinsel veya duygusal problemlerin sirt, boyun ve bel agrisi nedeni olabilecegine deginen Doç. Dr. Yilmaz, "Stres, vücudun hos olmayan, zorlu ya da tehlikeli durumlara veya düsüncelere verdigi tepkidir. Kisi stresli veya endiseli hissettiginde kendisi farkinda olmasa bile vücudunda kisiyi zarardan korumaya çalisan kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar ortaya çikar. Kortizol ve adrenalin salinir. Kaslarda istemsiz bir kasilma meydana gelir. Bu kasilma genellikle boyun, omuzlar ve omurganin alt kisimlarinda olusur" dedi.



Doç. Dr. Yilmaz, sözlerine söyle devam etti: "Bu bölgelerdeki uzun süreli gerginlik sirt agrisina ve daha spesifik olarak bel agrisina neden olabilir. Zihnimiz ve bedenimiz birbirine baglidir. Yapilan çalismalarda depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin sirt agrisini daha da kötülestirebilecegi kanitlanmistir. Bu durumun tersi de dogrudur. Fiziksel problemler ruhsal sikintilara yol açabilir ya da ruhsal durumu etkileyebilir. Özellikle psikolojik rahatsizligi olan kisilerde, sirt agrisini ele alirken zihinsel saglik ile birlikte omurgaya bütüncül bir yaklasim önemlidir".

"Ters bir harekette patlayarak bel fitigina neden olabilir"

Stresin bel fitigina neden olacak ortami hazirladigini belirten Doç. Dr. Yilmaz, "Stres kaslarimizin, özellikle omuzlarimizin etrafindaki ve omurgamizin altindaki kaslarin gerilmesine neden olur. Agri yasamamiza neden olan bu durum döngüsel bir durumu baslatabilir. Çünkü agri ile birlikte hareketin azalmasi kaslarinin zayiflamasina ve daha fazla gerilmesine neden olur. Zayiflayan ve gerilen kaslar omurgaya yeterli destegi veremez. Ters bir harekette patlayarak bel fitigina neden olur. Günümüz çalisma kosullarinda gün boyu isyerinde ya da evinde bilgisayar basinda olan, ayni zamanda stresli bir yasami olan insanlarin bel fitigi riski diger insanlara göre oldukça yüksektir" açiklamalarinda bulundu.

"Ilik dus kaslarinizi gevsetmeye ve agrinizi hafifletmeye yardimci olabilir"

Doç. Dr. Yilmaz, "Genel olarak ilaç tedavisi ile birlikte akut dönemde dinlenme ardindan egzersiz yapma siradan bel agrilarinda önemli ölçüde rahatlama saglar. Ilik dus, banyo kaslarinizi gevsetmeye ve agrinizi hafifletmeye yardimci olabilir. Disk problemleri, dar kanal veya bel fitigi gibi daha ciddi durumlarin neden oldugu sirt agrisi için profesyonel destek gerekir. Ameliyat son çaredir ancak bazi vakalarda tek çaredir. Ilaç tedavisinin yetmedigi durumlarda fizik tedavi ile birlikte steroid enjeksiyonu, radyofrekans nörotomi, ozon tedavisi gibi cerrahi olmayan minimal invazif tekniklerle agri giderilebilir. Çogu durumda ameliyata gerek kalmaz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile