Düzce’de Hayvan Üreticileri Dertli
Düzce’de faaliyet gösteren büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve tavukçuluk işiyle iştigal eden firmalar Düzce Ticaret ve Sanayi Odası 8. Meslek Komitesi öncülüğünde bir araya geldi.
Toplantıya Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, Başkan Yardımcısı Mehmet Danışmaz, Meclis Başkan Vekili Metin Coşkun, Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem Gökçe, Hayati Eğilmez ve Ömer Hacıislamoğlu, Kanatlı Hayvancılar Birliği adına Yusuf Mert, Kılıçlar Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kılıç ve çok sayıda yetiştirici katıldı.
Kanatlı Hayvancılar Birliği’nden Yusuf Mert’in konuyla ilgili sunumunun ardından DTSO Başkanı Fahri Çakır kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Çakır, üyelerin sorunlarıyla ilgilenmenin asli görevleri olduğunu belirterek, hayvancılığı da ilgilendiren Melen Çayındaki kolektör çalışmaları için yoğun şekilde girişimlerde bulunduklarını ifade etti.
ÇÖZÜM YOLLARI ARANACAK
Düzce TSO 8. Meslek Komitesi bünyesinde faaliyet gösteren hayvancılık yapan üyelerin sorun yaşadıkları konu ve kurumlar konusunda odanın imkanlarının seferber edileceğini belirten DTSO Başkan Yardımcısı Mehmet Danışmaz, ilgili kurumlarla gerekli kontakların kurularak en kısa zamanda çözüm yollarının aranacağını da sözlerine ekledi.
TALEPLER SIRALANDI
Toplantıda şu kararlar alandı; Düzce’de İSKİ ve Çevre Orman Bakanlığının kanalizasyon ve kolektör altyapısının acilen hayata geçirilerek tüm sektörlerimizin uygulanacak hibe ve teşviklerden faydalanması. Kırsal kalkınma ve destekleme projesinde olduğu gibi yeni hayvancılık yatırımlarının yapılmasına engel olan Çevre Düzeni Planı hükmünün Bakanlık nezdinde gerekli girişimin yapılarak derhal iptalinin sağlanması. Acilen Düzce İli 1/100 bin ÇDP’nın Tarımsal hükümlerinin paydaşların görüşü alınarak revize edilmesi ve en azından Bolu’daki gibi 1/100 bin ÇDP şartlarına çıkartılması. 4 Ekim 2012 tarih 286 sayılı İl Genel Meclis kararlarının yok hükmünde sayılabilmesi için yeni meclis kararlarının alınmasının sağlanması. Düzce ili için uzun yıllar uygulanabilecek Tarım ve Hayvancılık politikalarının belirlenmesi için çalışma yapılması. Tarımsal hayvancılık üretici ve yetiştiricisine rağmen sektörleri hakkında emrivaki yerel uygulamaların yapılmaması. Düzce de tavukçuluk ve hayvancılık sektörünün gelişimi konusunda en büyük sorun olarak gözlemlediğimiz siyasi ve bürokrasi erkinin önyargılı olumsuz yaklaşımının giderilmesi. Hayvancılığın geneli olmak üzere, bilhassa Tavuk kümesleri konusundaki biyolojik ve atık yönetimi konularının uygun hale getirilmesinde ortak aklın oluşturulması, sektör temsilcilerine, üyelerine destek verilmesi. Arıtma tesisi kuracak işletmelerin hibe ve teşviklerden yararlanması. Valiliğimizin koordinesinde İl Özel idaresi ve Belediyeler önderliğinde mevcut kümeslerin ruhsatlandırılması çalışmalarına ivedilik ile başlanılması. Tarım alanlarından hayvansal üretim noktasında maksimum faydalanılması konusunda İl planlayıcı kurum, kuruluş ve siyasi erklerinin çaba göstermesi. Bahsi geçen kurum ve kuruluşlarla görüşülerek konularının çözümü yönünde ortak hareket edilmesine karar verildi.