‘Kentsel Dönüşüm’ olarak ifade edilen kentlerin güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla çıkartılan 6306 sayılı ‘Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yılmaz, 6306 sayılı ‘Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun temel dayanağının can güvenliği olduğunu, vatandaşların güvenli konutlarda yaşamasına yönelik uygulamaları kapsadığını söyledi.
Bu konuda Düzce’nin bilinçli olduğunu belirten Yılmaz, “Düzce’de bu bilinç vardır. Bu da Düzce’nin kentsel dönüşüm için hazır olduğunu göstermektedir. Bu kanun ile halkın güvenli şekilde ikametleri sağlanacak, afetlerde can ve mal kaybı azalacaktır. Şehirlerimizin daha düzenli hale gelmesi sağlanacaktır. Başlattığımız dönüşüm hamlesi ile üzerinde bulunduğumuz bu güzel coğrafyada cumhuriyet tarihi boyunca belki de en hayırlı hizmetin ilk adımı atılmış olacaktır. Afet altındaki alanların dönüştürülmesi ince, uzun bir yoldur” diye konuştu.
Kentsel dönüşümün sadece riskli yapıların revizyonunu değil, standartları yüksek kentler oluşturmayı da hedeflediğine dikkat çeken Vali Yılmaz “Artık zaman afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması zamanıdır. Bu kanuna en çok ihtiyacı olan kentlerden bir tanesi de Düzce’dir. Kentsel dönüşümde önümüz açık. Bir miladın başlangıcını yapıyor gibiyiz. Kıvılcımı başbakanımız çaktı. İnşallah birlikte kucaklayacağız kentsel dönüşümü hayata geçireceğiz. Bunun gerekli olduğunu en iyi Düzce’de yaşayan kardeşlerim bilir” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Hizmetler Genel?Müdür Yardımcısı Murat Oral, 31 Mayıs 2012 tarihli resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 6306 sayılı afet altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile birlikte ülkemizde afet odaklı bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldığını söyledi.
Kentsel dönüşüm uygulamalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için mevzuat düzenlemeleri büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Murat Oral, “Bu kapsamda 6306 sayılı kanunun yayınlandığı tarihten bu güne kadar geçen yaklaşık 4 buçuk aylık süre içerisinde öncelikle dönüşüm alanlarında yapılacak uygulamaların yürütülmesine ve özel hesabın işleyişine dair 2 adet uygulama yönetmeliği hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. ‘Riskli yapıların hızlı yöntemlerle tespit edilmesi’ ne dair yönetmelik hazırlama çalışmaları da son aşamaya gelinmiştir. Diğer taraftan kanun kapsamında yapılacak uygulamalarda hak sahiplerine, mevduat ve katılım bankaları tarafından sağlanacak kredi faizleri ve katılım paylarının, kayda değir bir oranda Bakanlığımızca özel hesaptan karşılanmasına yönelik olarak Bakanlar Kurulu Kararı 13 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Riskli binaların tespit edilmesinde görev alacak olan özel sektör mühendislik firmaları ile birlikte belediye iştirakleri, üniversiteler, meslek odaları gibi kurum ve kuruluşların bakanlığımıza lisans başvuruları artarak devam etmekte olup bu başvurular süratle sonuçlandırılmakta ve yeterli kriterleri sağlayanlara ivedilikle ‘Riskli yapı tespit tutanağı’ verilmektedir” dedi.
Tüm ülke genelinde ve yerel yönetimler işbirliği içerisinde riskli alanlar ve riskli yapıların tespit edilmesi çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydeden Oral, İstanbul’un Esenler İlçesinde bulunan yaklaşık 10 hektarlık bir alanın Bakanlar Kurulu Kararı ile ilk ‘Riskli Alan’ olarak tespit edildiğini belirtti.
Oral, ayrıca Kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için konu ile ilgili tüm çevrelerin yeterli ve doğru bilgiye sahip olmalarının ve dönüşümü sahiplenmeleri büyük önem arz ettiğini söyledi.
Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da, kentsel dönüşümün önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
6306 sayılı yasanın her kesim tarafından sahiplenilmesi gerektiğine değinen Başkan Bayram, “Bilinçlendirmeyi gerektiren kapsamlı bir çalışma. Elbette ki bu yasal çalışma şu anda mevzuatlar, yönetmelikler şeklinde devam edecektir. Ama yasanın uygulanabilmesine ilişkin sahada da bir takım zorluklarla karşılaşılacağı aşikardır. İnşallah buna ilişkin de adım adım uygulamaya başlandıkça bu problemler de ortadan kalkacaktır” dedi.
Düzce’de depremlerden kalma orta hasarlı binaların olduğunu hatırlatan Bayram “Düzce deprem geçirmiş bir bölge. Hassasiyeti çok daha farklı. Ancak biz halen orta hasarlı yapılarla ilgili süreci tam anlamış değiliz. Bu konuda bu yasada da tam olarak bir netlik olduğunu da göremedik. Belki başka bir yasal düzenleme ya da afet yasasına ilişkin düzenlemelerle bu sorunların aşılabileceğini görüyoruz” diye konuştu.
“Türkiye kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi bir adım atmıştır” diyen Başkan Bayram, “Bu sorunların üzeri örtülmemiştir. Bu sorunlar daha da irdelenmiştir ve yasal düzenlemeler çıkartılmıştır. İnanıyorum ki ben hükümetimizin ve bakanlığımızın kararlılığıyla kentsel dönüşüm konusunda afet riski taşıyan alanların ve binaların ortadan kaldırılarak, insanların daha güvenli yapılarda yaşamalarına ilişkin düzenlemeler hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Bizler yerel yönetimler olarak bu meseleye katkıda bulunmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
Başkan Bayram’ın konuşmasının ardından panel bölümüne geçildi. Panele Düzce Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Yazgan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Riskli alanlar Daire Başkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rezerv Alanlar Daire Başkanı Yusuf Koç katıldı.
Düzce’de Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı
Düzce?Valisi?Adnan Yılmaz, ülkemizin geleceğini şekillendirecek en önemli projelerden biri olan kentsel dönüşüm için Düzce’nin hazır olduğunu söyledi.