Düzce'de Kirim Tatar Sürgününün 80. Yildönümü Anildi

Düzce'de Kirim Tatar Sürgününün 80. Yildönümü Anildi

Düzce Kirim Türkleri Egitim ve Kültür Merkezi, sürgünün 80. yildönümü anma programina ev sahipligi yapti. Törende, vatanlarindan sürgün edilerek soykirima ugrayan Kirim Türkleri için dua edildi.

18 Mayis 1944 Kirim Tatar Sürgünü ve Soykirimi’nin 80. yildönümü nedeniyle, Düzce Kirim Türkleri Dernegi tarafindan anma töreni düzenlendi.

Düzce Kirim Türkleri Dernegi Baskani Burhan Tutkun yaptigi açilis konusmasinda, 1944 yilinin 18 Mayis günü gece saat 03.00’te Sovyet askerlerince belirlenen Türk evlerine teker teker baskin düzenlendigini söyledi.

Kadinlar, kundaklardaki bebekler, hastalar, yaslilar, savasamayacak durumdaki erkeklerden olusan 423 bin Kirim Tatari’nin gece yarisi hayvan vagonlarina doldurularak trenlere Orta Asya ülkelerine sürgün edildigini ifade eden Tutkun, “2024 Kirim Tatar Türklerinin 80. Yili. Unutmadik, unutmuyoruz, unutturmayacagiz” dedi.

Vali Yardimcisi Ömer Yaman, Kirim Türklerinin aci günlerini yad etmek üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, “Bundan 80 yil önce Kirim Türkü kardeslerimiz trenlere bindirilmek suretiyle, sudan sebeplerle, insani olmayan sartlarda sürgün edilmisler. Bir çesit soykirim yasamislar. Tabi insanligin tarihi böyle aci hadiselerle dolu. Hatta günümüzde de böyle hadiseler yasiyoruz. Gazze’de yasananlari görüyoruz, aci çekerek takip ediyoruz. Ama elhamdülillah ki her daim zulme ugrayan kim varsa millet ve devlet olarak onlarin yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz” seklinde konustu.



23. Dönem AK Parti Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celâl Erbay, Kirim Türklerinin acilarini yürekten paylastiklarini dile getirdi.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, Kirim kültürünün yasatilmasi ve geçmiste yasanan acilarin unutulmamasi adina böyle bir mekani Düzce’ye kazandirdigi için Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’ye tesekkür etti.

Düzce Belediye Baskan Yardimcisi Burçin Sarican, bulunduklari cografyadan, yurtlarindan, evlerinden bir gece vahsi bir sekilde sigir trenleri ile sürgün edilen Kirim Tatar Türkleri’nin aslinda bir soykirima ugradiklarini dile getirdi. Düzce Belediyesi olarak, Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’nün girisimleriyle bir kültür merkezini kazandirdiklarini kaydeden Sarican, “Baskanimiza tesekkür ediyoruz. Bu güzel atmosferi, bu güzel binayi olusturduk. Ama buradaki temel amacimiz kendi kültürümüzü, kardeslerimizin kültürlerini, acimizi da unutmadan yasatmak. Bu vesile ile buradaki soydaslarimiza sükranlarimizi sunuyoruz, tesekkür ediyoruz. Biz Düzce Belediyesi olarak her daim sizlerin yaninda olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Sürgünü anlatan resim sergisinin de açildigi anma etkinliginde, Nusrettin Camii Imam Hatibi Halit Akça tarafindan hayatini kaybedenler için dua edildi. Etkinlige katilanlara Konuralp pilavi, ayran ve tatli ikrami da yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile