Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ve Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, 12 Kasım 1999'da meydana gelen Düzce Depremi nedeniyle mesaj yayımladı.
Düzce Valisi Dağlı, mesajında, kentin 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen iki büyük depremi yaşadığını belirtti.
Depremde 980 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Dağlı, şunları kaydetti:
"Düzce'nin deprem kuşağı üzerinde olduğu gerçeğini göz önünde tutarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararlara ve tedbirlere uymak toplumumuzun önümüzdeki süreçteki depremlerle birlikte ama sorunsuz yaşaması açısından hayati önemlidir.Herkesin, geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi, yaşanan bu acılardan ders çıkartması, depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesi zorunludur. Depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almalıyız.Hepimizin bildiği gibi niteliksiz yapılaşmanın en vahim sonuçlarını depremlerde yaşadık. Afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir."
Vali Dağlı, bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederek, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.
- Belediye Başkanı Ay
Düzce Belediye Başkanı Ay da mesajında, 18 yıl önce kentin büyük bir badireyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Depreme karşı bilinçli olmak ve depremle yaşamayı öğrenmenin önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Ay, "Düzce, yaşanan iki büyük felaket sonrasında adeta küllerinden doğmuş, kısa sürede ayağa kalkmıştır. Bolu'dan ayrılarak şehir statüsüne kavuşturulan ilimizde, depremde oluşan enkazların yüzde 99'u, 3 yıl gibi kısa bir sürede kaldırılmıştır. Hükümetimizin başlattığı kalkınma planları ve uygulamaları sayesinde, son yıllarda imar ve şehircilik alanına verdiğimiz ağırlık ve hassasiyetle şehir merkezindeki ilçe görüntüsünü tamamen bitiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Depreme karşı sorumluluk bulunduğunu belirten Ay, depreme karşı oluşturdukları ortak bilinç temelinde, sağlam ve sağlıklı bina, konut ve iş yeri yapımının yanı sıra görsel uyum zenginliğine de özen göstererek Düzce'yi bölgesinde parlayan bir yıldız haline getirmek için çalıştıklarını aktardı.
Başkan Ay, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
- DÜ Rektörü Çakar
DÜ Rektörü Prof. Dr. Çakar da Düzce'nin 12 Kasım 1999 depremiyle tarihinin en acı felaketlerden birisini yaşadığına işaret etti.
Ülkenin büyük bir bölümünün üçüncü jeolojik zamanda oluşmasının bir sonucu olarak bu tür tektonik olayların yaşanmasının bilimsel bir gerçek olduğunu belirten Çakar, mesajında şu ifadeler yer verdi:
"Bu gerçeklikten yola çıkarak biz de 'Deprem öldürmez, bina öldürür.' anlayışıyla Düzce Üniversitesi olarak, depremin etkilerini en aza indirmek için çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda üniversitemizde 'Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi' kurulmuş ve her yıl gerçekleştirilen 'Düzce Deprem Çalıştayları' ile ilimizde deprem bilincinin oluşmasına önemli katkılar sağlanmıştır.Düzce Üniversitesi olarak depreme karşı en önemli tedbirin depreme dayanıklı binalar inşa etmek olduğunu vurguluyor, ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalan ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz."
Düzce Depremi'nin 18. Yılı
Düzce Valisi Dağlı: 'Herkesin, geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi, yaşanan bu acılardan ders çıkartması, depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesi zorunludur' Düzce Belediye Başkanı Ay: 'Düzce, yaşanan iki büyük felaket sonrasında adeta küllerinden doğmuş, kısa sürede ayağa kalkmıştır'.