Düzce İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Mayıs Ayını Dolu Dolu Geçirdi

Düzce İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Mayıs Ayını Dolu Dolu Geçirdi

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2013 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılan faaliyetleri bildirdi.

İl Müdürü Kabaoğlu mayıs ayı faaliyetleri ile ilgili yaptığı açıklamada şunları aktardı. “2012 yılına ait Fındık Alan Bazlı Gelir ve Telafi Edici Ödeme Desteğine ait kesin icmaller ödemeleri yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir. İl genelinde 23 bin 787 adet çiftçimize 63 milyon 62 bin 666 TL fındık alan bazlı gelir, 1 adet çiftçimize ise bin 500 TL telafi edici ödeme desteği ödenecektir. Mayıs ayında 487 çiftçimiz Çiftçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş olup, 2013 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle İl genelinde Çiftçi Kayıt Sistemine 4 bin 205 adet çiftçinin kaydı yapılmıştır. Organik Tarım Desteğine ait kesin icmaller de ödemeleri yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir. İl genelinde 103 adet çiftçimize 122 bin 723 TL organik tarım desteği ödenecektir. Alo Gıda 174 hattına gelen 17 şikayet incelenmiş olup 1 iş yerinde olumsuzluğa rastlanılmıştır. Gıda izleme programı kapsamında 14, zehirlenme şüphesi üzerine 2 ve yem izleme programı kapsamında 4 olmak üzere toplam 20 adet numune alınmıştır. Düzce İl ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 371, yem satışı yapan işyerlerinde 11 olmak üzere toplam 382 adet denetim yapılmış olup, 8 firmaya mevzuata aykırılıkları nedeni ile toplam 60 bin 70 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 68’ine kayıt belgesi verilmiştir.”
MAYIS AYINDA 3 BİN 408 TON FINDIK İHRAÇ EDİLDİ
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Mayıs iyi içinde 3 bin 408 ton fındık ihracatının yapıldığını belirterek “İlimizde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların başvurusu üzerine Mayıs ayı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen 2 bin 579 ton iç fındık için 139, AB dışı ülkelere ihraç edilen 829 ton diğer gıda maddeleri için 35 adet olmak üzere toplam 174 adet sertifika düzenlenmiştir” dedi
Kabaoğlu diğer faaliyetleri şu şekilde sırada; “İlimizdeki 2 bin 412 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. Büyükbaş hayvanlara ilkbahar aşı kampanyaları çerçevesinde 10 bin 466 Brucella, bin 44 Yanıkara aşısı, küçükbaş hayvanlara 5 bin 610 adet koyuna veba aşısı yapılmıştır. Valilik konferans salonunda 2013 yılı Hayvancılık Desteklemeleri ile ilgili Muhtarlar, hayvancılıkla ilgili sivil toplum örgütleri ve yetiştiricilerin katıldığı bir eğitim toplantısı yapılmıştır. Kadın çiftçilere yönelik Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliğinin anlatıldığı 3 adet köy toplantısı yapılmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 91 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. Her hafta Perşembe günleri hayvan pazarında denetim yapılmış, hayvanlar yapılan belge ve sağlık kontrolü sonucu pazara alınmıştır. İlimizden 2 bin 374 ton hayvan maddesi ihracatı yapılarak, başka il ve ilçelere 36 bin 672 kg sığır eti ile bin 534 adet Büyükbaş, 270 adet arılı kovan ve 4 milyon 537 bin 60 adet Broiler, sevki yapılmıştır. İlimiz kesimhanelerinde kesimi gerçekleştirilen bin 2 büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak tüketime sunulmaları sağlanmıştır.

Yapılan 18 su ürünleri satış yeri ve 5 alabalık işletmesi denetimi sonucunda işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır. İl Müdürlüğümüze başvuru yapan 40 adet amatör ve 8 adet ticari balıkçı ruhsat tezkeresi için belge düzenlenmiştir. Nitrat izleme programı çerçevesinde 10 yerden alınan su örneklerinde yapılan tahliller sonucunda olumsuz bir durum gözlenmemiştir. Pırpır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin ahır inşaatlarında yapılan çalışmaları ve çevre düzenleme çalışmaları yerinde görüldü.

Canlı demirbaş (gebe düve) alımı için gerekli onay verilmiştir. Müdürlüğümüzce 4 adet hisseli satış, 3 adet tarımsal elektrik aboneliği, 1 adet vasıf değişikliği, 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi ve 1 adet ifraz işlemi sonuçlandırılmıştır. İl genelinde Mayıs ayında yaklaşık bin 120 adet Fındık Kurdu ve 82 adet Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı için reçete yazılmıştır. Mayıs ayı itibariyle İlimizde bir üreticimiz İyi Tarım Uygulamaları ile mantar üretimine başlamıştır. Merkez İlçesi Çakırhacıibrahim Köyü sınırları içerisinde bulunan 24 bin 997 metrekare ve Gündolaması Köyü sınırları içerisinde bulunan 70 bin 89 metrekare yüzölçümlü mera alanlarının çiftçilerimize otlatma amacıyla tahsisleri yapılmıştır. İlimiz Merkez İlçesi Paşakonağı Köyü sınırları içerisinde bulunan bin 559 dekar yüzölçümlü mera alanının ıslahı tamamlanarak, 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan açılış töreni ile otlatmaya açılmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği 4.Tarım ve İnsan konulu fotoğraf sergisinin açılışı, İl Müdürlüğümüzün organizasyonunda 24 Mayıs 2013 tarihinde Düzce Belediyesi Sergi Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı yapılacak mücadele hakkında 30 Mayıs 2013 tarihinde 58 köy muhtarlarının katılmış olduğu eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Toplantı sonrasında muhtarlıklara zararlı ile kültürel mücadelenin yapılmasını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla 200 adet dal kesme makası ve 200 kg zirai ilaç dağıtılmıştır. Ayrıca toplu mücadele yapmak üzere 10 adet ekip oluşturulmuş, bu kapsamda 800 kg zirai ilaç, 800 kg şeker ve 2 ton mazot alımı gerçekleştirilmiş olup, Haziran ayında uygun zamanda toplu mücadele yapılacaktır. İlimiz merkez ve ilçelerinde 2013 yılında elde edilecek fındık rekoltesini belirlemek amacıyla komisyon oluşturulmuş ve komisyon marifetiyle rekolte tespit çalışmaları yapılmakta olup, tahmini rekolte Haziran ayı içerisinde açıklanacaktır. Cari tarım istatistikleri 2013 yılına ait 1. Tahmin veri girişleri açıkta bitkisel üretim (tarla, meyve ve sebze ürünleri) ve örtü altı 1. tahmin üretim değerleri İstatistik Veri Ağı sistemine girilmiştir. Gümüşova İlçesinde 26 kadın çiftçinin katıldığı, Gölormanı köyünde 16 kadın çiftçinin katıldığı, Çilimli Kırkharman Köyünde 33 kadın çiftçinin katıldığı Gıda Muhafazası ve ekmek israfını önleme konularında, Boğaziçi Beldesinde 14 kadın çiftçinin, Gümüşova İlçesinde 26 kadın çiftçinin katıldığı aile içi iletişim konularında çiftçi toplantısı düzenlenerek çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile