Kabaoğlu, yaptığı açıklamada, kasım sonu itibarıyla il genelinde sisteme 18 bin 936 çiftçinin kaydının tamamlandığını belirtti.
Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanan Çilimli ilçesi Alacamescid ve Sarımeşe, Gölyaka ilçesi Açma ile Gümüşova ilçesi Yakabaşı köylerinde İhaleyi alan firma tarafından eylülde başlanılan çalışmaların tamamlandığını aktaran Kabaoğlu, "Islah çalışması programındaki bu köylerin mera alanlarında ihata işleri, sundurma yapımı gerçekleştirilmiştir. Alacamescid ve Yakabaşı köyü mera alanlarında ise diri örtü temizliği yapılmıştır" diye konuştu.
İl genelinde sözleşmeli üretim kapsamında 600 dekar alanda sarımsak ekildiğini anlatan Kabaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İlimizde ilk defa sözleşmeli üretim modeliyle 600 dönüm arazide sarımsak yetiştiriciliği yapılacaktır. Kasım içinde arazilere tohum ekimleri tamamlanmış olup, teknik kontroller ve takipler il müdürlüğümüzün teknik elemanlarınca yapılmıştır. Kasım içinde ilimizde tarımsal yayım ve danışmanlık desteği alan 75 tarımsal işletme ve çiftçilerimize tarımsal danışmanlık hizmeti veren 5 kuruluş denetlenmiştir."
- Hayvansal faaliyetler
Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında sonbahar şap aşısı kampanyasının tamamlandığını kaydeden Kabaoğlu, il genelinde 54 bin 750 büyükbaş hayvana aşı yapıldığını bildirdi.
Hayvansal faaliyetler kapsamında 41 büyükbaş hayvan için 103 bin 516 lira tazminat ödemesi yapmak üzere düzenlenen hak edişlerin bakanlıkça ödendiğini vurgulayan Kabaoğlu, şunları dile getirdi:
"Tazminatlı hayvan hastalıkları kapsamında 7 işletmede bulunan 41 büyükbaş hayvanın kesim işlemleri müdürlüğümüz kontrolünde yapılmış olup, bu hayvanlar için 103 bin 516 liralık hak ediş düzenlenerek bakanlığımıza gönderilmiştir. İlimizdeki bin 571 büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. Büyükbaş hayvanlarına küpe taktırmadığı için 4 işletmeye 2 bin 556 lira ceza verilmiştir. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 56 ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz durum gözlenmemiştir."
İl genelinde Veteriner Sağlık Sertifikası ile ihracat yapıldığını aktaran Kabaoğlu, şu bilgilere yer verdi:
"41 sertifikası bulunan veterinerimiz, bin 792 ton hayvan ihracatı yaparak, başka il ve ilçelere 2 bin 471 kg sığır eti ile 560 büyükbaş, 355 arılı kovan, bir milyon yavru balık ve 2 milyon 688 bin 521 broiler kanatlı hayvan sevki yapıldı. İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 435 büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve sonrası muayeneleri yapılarak 91 bin 654 kilogram etin tüketime sunulması sağlanmıştır. Kalıntı İzleme programı çerçevesinde 6 kanatlı, 1 yumurta işletmesinden numune alınarak laboratuvara gönderilmiştir.
Ekim ayında gönderilen numune sonuçlarında kalıntı yönünden uygun olmayan durum tespit edilememiştir."
Düzce'nin Kasımda Tarımsal Faaliyetler
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, kasım faaliyetleri kapsamında bin 792 ton hayvan ihracatı gerçekleştirildiğini, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 6 bin 18 çiftçinin kaydedildiğini söyledi.