Düzce Üniversitesi Gölyaka Ve Kaynaşlı'da Sağlık Ve Çevre Alanlarıyla İlgili Projeleri Anlattı

Düzce Üniversitesi Gölyaka Ve Kaynaşlı'da Sağlık Ve Çevre Alanlarıyla İlgili Projeleri Anlattı

Düzce Üniversitesi, “Sağlık ve Çevre Alanlarında İhtisaslaşma Programı” kapsamında Düzce’nin ilçelerine yönelik düzenlediği paylaşım toplantılarına Gölyaka ve Kaynaşlı ilçeleriyle devam etti.

Gölyaka Halk Eğitim Merkezi’nden düzenlenen ilk toplantıya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Çilimli Kaymakamı Mahmut Şener, Gölyaka Belediye Başkanı Bekir Akbulut, muhtarlar ve ilgili kesimler katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, sağlık ve çevre alanlarına yönelik paylaşım toplantılarına, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova’nın ardından Gölyaka ilçesiyle devam ettiklerini ifade etti.

Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun başlattığı “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ne aday olduklarını belirten Rektör Çakar, ülkemizdeki yaklaşık 200 üniversiteden 5 pilot üniversite arasına seçilme başarısı gösterdiklerini dile getirdi. Kalkınmanın bireysel olarak gerçekleşemeyeceğine işaret eden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, köylerden yerel yönetimlere kadar sürece destek vermenin önemine değindi. Düzce’nin kişi başına düşen gelir açısından 81 il arasında 57. sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çakar, proje ile bölgenin gelir ortalamasının artırılması amacına yönelik çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Düzce Üniversitesi’nin proje çerçevesinde sağlık ve çevre alanlarında uzmanlaşmayı seçtiğini ifade eden Rektör Çakar, sağlık konusunda “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”, çevre konusunda ise “Tarımsal Atıkların Geri Dönüşümü” alanlarını lokomotif alanlar olarak belirlediklerini dillendirdi. Proje kapsamında 2018 yılı başında bütçe kullanım imkanının sağlanabileceğini söyleyen Rektör Çakar, ihtisaslaşma çalışmalarını şehirdeki tüm kesimlerle gerçekleştirmek amacıyla bu toplantıları düzenlediklerinin altını çizdi.

Düzce Üniversitesi Sağlık ve Çevre Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, projenin temel amacını, kırsal kesimden başlayarak Düzce’nin ekonomik gelirlerinin artırılması şeklinde açıkladı.

Sağlık konusunda seçtikleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında Sağlık Bakanlığı’nın yönetmelik çıkardığını belirten Prof. Dr. Uğraş, bu alanın da artık modern tıbbın hizmetine sunulduğunu ifade etti.

Düzce’nin su kaynakları ve toprak arazisi bakımından önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Uğraş, bu potansiyeli değerlendirmek için “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanında çalışmalar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Özellikle tarımla uğraşan kesimlerin ekonomik kalkınmasına destek olmak amacıyla fındık başta olmak üzere tarımsal atıklardan katma değerli ürünler üreteceklerine dikkat çeken Uğraş, fındık kabuğundan kanser ilacı, laminat parke ve ekoboya üretimi konularını bu çalışmalara örnek gösterdi.

Şimdiye kadar projeyle ilgili dış paydaş toplantıları yaptıklarını, sonrasında hem Düzce’de hem de büyük şehirlerde faaliyet gösteren firmalarla görüştüklerini söyleyen Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ülkemizde ilk 1000 sanayi firması arasında yer alan bir ticari kuruluşla üretilecek ürünlerin satın alınması konusunda sözleşme imzaladıklarının altını çizdi. Sağlık konusunda tıbbi bitki ve mantar yetiştiriciliği, arıcılık ve sağlık turizmine odaklandıklarını ifade eden Uğraş, deneme üretimleri için Düzce’de model arazi çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Düzce Üniversitesi, Gölyaka ilçesinin ardından Kaynaşlı ilçesinde de muhtarlar ve bölge halkıyla bir araya geldi. Kaynaşlı Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen günün ikinci programına; Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kaynaşlı Kaymakamı Cemal Demiryürek ve muhtarlar katıldı.

Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin; üniversitelerin bölge kalkınmasına destek olması için Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun başlattığı projede, 5 pilot üniversite arasına seçildiğini yineledi. Sağlık ve çevre konularında ihtisaslaşma alanlarını belirlediklerini söyleyen Rektör Çakar, Kalkınma Bakanlığı’nın sağlayacağı bütçe ile etkin ve verimli çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. Bu aşamadan itibaren “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” ile “Tarımsal Atıkların Geri Dönüşümü” alanlarında daha da yoğunlaşacaklarını söyleyen Prof. Dr. Çakar, projenin köylere yayılması bakımından muhtarlara da büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.

Sağlık ve Çevre Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş ise yaptığı sunumda, Sağlık ve Çevre Alanlarında İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Çevre alanında tarımsal ürünlerin atıklarından yüksek katma değere sahip endüstriyel ürünler üreteceklerine işaret eden Uğraş, sağlık alanında ise tıbbi bitki yetiştiriciliği, arıcılık, tıbbi mantar üretimi ile sağlık turizmi konularında önemli projeler gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Muhtarların liderliğinde bu faaliyetleri yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Uğraş, eğitimden, üretime, hasattan, paketlemeye ve firmaya teslime kadar tüm aşamaların Düzce Üniversitesi kontrolünde olacağını ifade ederek sunumunu sonlandırdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile