Düzce Üniversitesi'nde Bir İlk

Düzce Üniversitesi'nde Bir İlk

Düzce Üniversitesi’nde ilk kez 72 yaşındaki bir hastaya bölgedeki ilk kalın bağırsağın son kısmı kanseri ameliyatı kapalı olarak yapıldı.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Anabilim Dalında görevli öğretim üyeleri Prof. Dr. Metin Aydın, Yrd. Doç. Dr. İsmet Özaydın ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yaşar tarafından Melek Aydın isimli 72 yaşındaki hastaya bölgedeki ilk rektum (kalın bağırsağın son kısmı) kanseri ameliyatı laparoskopik (kapalı) olarak yapıldı.

Ameliyat sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Metin Aydın,“Hastanın ameliyattan hemen sonra ağrılarının çok az olması, 4 saat sonra ayağa kalkması, iki gün yemeye içmeye başlaması ve problemsiz olarak düzelmesi kapalı yapılan ameliyatın açık yapılana göre ne derece üstün ve konforlu olduğunu göstermiştir. Eğer bu ameliyat açık olarak yapılmış olsaydı, hastanın karnında geniş bir insizyon (kesi) ve beraberinde şiddetli ağrı olacaktı, erken hareket yaptırılamayacak, ancak 5 gün sonra beslenmeye başlanacaktı. Hastada ameliyat sonrası yara yerinde fıtık ve enfeksiyon oluşumunun daha fazla olma riski vardı” dedi.

Bu ameliyatla birlikte aynı ekip tarafından klinikte laparoskopik (kapalı) olarak obezite (şişmanlık), mide Fıtığı ve reflü, böbrek üstü bezi, safraKesesi, karaciğer kistleri, karın ön duvarı fıtıkları (insizyonel fıtıklar, yara yeri fıtıkları, göbek fıtığı gibi), kasık fıtıkları, apandisit, mide tümörleri ve perforasyonunda (delinmesinde) yapılan ameliyatlar gibi bütün ameliyatların herhangi bir kontraendikasyon olmadığı takdirde artık laparoskopik olarak yapıldığı belirten Aydın, “Şu ana kadar diğer ameliyatları kapalı yapıyorduk, ancak Kalın Bağırsağın Son Kısmı Ameliyatlarını Melek Aydın isimli hasta ile beraber ilk kez yapmaya başladık” dedi.

Yapılan bu son ameliyatla birlikte karın içindeki organların hastalıklarında ve kanserlerinde laparoskopik yöntemin ilk olarak tercih edildiğini ifade eden Aydın,“Laparoskopik ameliyatların hastaların hastanede kalış sürelerini azaltmaları, ameliyat sonrası ağrı ve acının daha az olması ve ameliyat yerinde enfeksiyon ve fıtık gibi istenmeyen durumların olmaması yönünden açık yapılan ameliyatlara göre oldukça üstün olduklarının bilimsel bir gerçek olduğu” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile