Düzceli Kadınlar Şiddete Karşı Bilinçleniyor

Düzceli Kadınlar Şiddete Karşı Bilinçleniyor

Düzce’de kadına şiddet konusunda toplumu ve kadınları bilinçlendirmek amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor.


Düzce Denizatı Derneği ve Düzce Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Kadına Yönelik Şiddet Hakkında Dayanışma ve Farkındalık Artırma Projesi” kapsamında önemli çalışmalar başlatıldı.

Avrupa Birliği’nin de desteklediği projenin koordinatörü Berna Bozkurt, yaptığı açıklamada, “Kadınlara yönelik şiddet, aile içinde meydana gelen, cinsiyete dayalı, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan, tehdit, dayatma, kontrol içeren, psikolojik, cinsel, ekonomik, fiziksel zararla sonuçlanan ve kadının insan haklarını ihlal eden öğrenilmiş her türlü eylemdir” dedi.

Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda yapılan çalışmaların sınırlı olduğunu ifade eden Bozkurt, “Yüksek sosyo- ekonomik gelir düzeyine sahip olmayan kadınlar, sosyal, hukuk ve psikolojik yardım alma kaynaklarına erişmekte zorlanmakta, şiddet içeren ilişkiyle başa çıkabilme ve istediklerinde bu tür ilişkiden kolayca kurtulabilme imkanı elde edememektedirler” dedi.

SIĞINMA EVLERİ YETERSİZ
Bozkurt, yerel yönetimlerin, şiddet gören kadınlara yönelik sunduğu en önemli hizmetin sığınma evleri olduğunu belirterek, “Sığınma evleri kadınların güçlenmelerini, farkındalık kazanmalarını, kendi başlarına hayatlarını devam ettirmelerini ve daha sağlıklı kentlerde yaşamalarını sağlamaktadır. Fakat Türkiye’ de yapılan araştırmalar, mevcut sığınma evlerinin hem hizmet kapasitesi, hem de kalitesi açısından yetersiz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, projenin genel hedefi bu sorunun çözülmesinde katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Berna Bozkurt, projenin hedeflerini şöyle sıraladı: “Bölgedeki sığınma evleri arasındaki iletişimi sağlamak, Sığınma evleri ve yardım hatları hakkında bilgi sağlayarak bölgede, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık düzeyini arttırmak, Sığınma evi yönetici ve personellerinin bilgi düzeylerini arttırarak kadınlara sundukları hizmet kalitesini yükseltmek, Bölgedeki kadın nüfusun sosyal hayata ve iş hayatına katılımını arttırmak ve Kadınlara rehabilitasyon yardımı sunmak ve hobi alanları oluşturmaktır.”
REHABİLİTASYON FAALİYETLERİ
Berna Bozkurt, proje faaliyetleri hakkında kurslar açıldığını söyleyerek, “Kurslar, kadınların kişisel gelişimi, toplumda daha güçlü bireyler olarak yer almaları ve motivasyonları ile alakalı el sanatları, ev mefruşatı, bilgisayar dallarından oluşmaktadır. Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan kurslarımız hafta içi 3 gün ve 6 saat yapılmaktadır. Ayrıca modern uçak kursu da açılacaktır. Kadınlar bu kurslarda edindikleri bilgileri ve becerileri kullanarak projeden sonra da maddi gelir elde edebileceklerdir. Hobi kursları kadınların sorunlarından uzaklaşarak kendilerini iyi hissetmelerini, keyifli vakit geçirmelerini ve beceri kazanarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlamaktadır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile