(Düzeltme) RTÜK Baskani Açikladi Açiklamasi Haberlere Yas Sinirlamasi Uygulamasi Geliyor

Haber sunumlarina yas sinirlamasi uygulamasinin gelecegini açiklayan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Baskani Ebubekir Sahin, gündüz kusagi programlarina iliskin, "RTÜK olarak son raddedeyiz" dedi.

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Konusmalari’nin sezon finali RTÜK Baskani Ebubekir Sahin katilimiyla gerçeklestirildi.

Burada ögrencilerle bulusan Sahin, yayincilik alanini düzenleyen ve denetleyen RTÜK hakkinda bilgiler verdi. Sahin, haberlere artik yas sinirlamasi uygulamasinin gelecegini söyledi.

Gündüz kusaklarinin daha egitici ve bilinçlendirici olabilecegini aktaran Sahin, yapimcilarin bir önlem almamasi durumunda gerekenin RTÜK tarafindan yapilacagini söyledi.

"Biz yaptiklarimizin tamamini bir kanun ve yönetim çerçevesinde yapiyoruz" diyen RTÜK Baskani Ebubekir Sahin, "Sikayetler bize geliyor. Bizim üst kurul uzmanlarimiz bunu raporlastiriyor ve sikayetlerin çogunlugu da hakli oluyor. Sosyal medya gezintileriniz esnasinda ’RTÜK yine su kanallara ceza verdi ama bu kanallari görmüyor’ seklindeki bir sistematik içerisinde çalismiyor. Bizim sistematigimiz çok net" dedi.



"Dikkat edilmesi gereken kurallar çok açik ve net"

Verilen cezalar öncesinde yayincilara gerekli uyarilarin yapildiginin da altini çizen Sahin, "Bizim için iktidara yakin, uzak veya muhalif kanal yoktur. Bizim içimizde CHP’den gelen 2, IYI Parti’den bir, DEM’den bir, AK Parti’den 3 ve MHP kontenjanindan da 2 iki arkadasimiz var. Nihayetinde her arkadasimiz, siyasi partilerin mecliste çogunluguna göre bir sistematik dahilinde geliyor. Bu kanal ayrimini biz yapmiyoruz. Biz medyayi söyle görürüz; kurallara uyan medya, kurallara uymayan medya. Çok basit aslinda, neden bazi kanallar hep ceza yiyor veya bazi kanallar daha az ceza yiyor veyahut da hiç yemiyor. A ve B kanali diye düsünün. A kanalinda bir ihlal oldugu zaman bizim sistematigimiz var, yazili ve sözlü uyari sistematigimiz. Bizim arkadaslarimiz A kanalini arayarak ihlalin düzeltilmesini söylüyorlar. A kanali bu ihlali düzeltiyor ve yayin devam ediyor, bu ceza yemez eger çok büyük bir ihlal degilse. B kanalini da uyariyor arkadaslarimiz ama B kanali da ’Bizim yayin politikamiza göre burada ihlal yok, biz bu yayin politikasini devam ettirecegiz’ diyorlar. Bunun üzerine de bizim arkadaslarimiz rapor hazirlayacaklarini dile getiriyor. Rapor yazilip, ceza verildikten sonra ’RTÜK bize ceza verdi’ diye bas bas bagiriyorlar. Tribüne oynamayin. Kusura bakmayin, sizi biz uyararak ihlalleri de söyledik. Bir kanalin ceza yemesinin temel sebebi ihlalidir, bir kanalin ceza yememesinin temel sebebi de ihlal yapmamasidir. 6152 Sayili Kanun’da yer alan yayinlardaki dikkat edilmesi gereken kurallar çok açik ve net. Biz bir de kanunun haricinde bu anlamda bizim imzalamis oldugumuz, imza atmis oldugumuz Türkiye’de yayin yapan bütün ulusal televizyonlarin altina imza attigi, bütün platformlarin altina imza attigi yayin ilkeleri var. Bu ilkeler dogrultusunda biz denetimlerimizi yapiyoruz" diye konustu.



"Burada is çigirindan çikti"

Haberlere yas sinirlamasinin gelecegini de açiklayan Sahin, "Biz normalde haber bültenine çok karismiyoruz. Herkes kurallara uydugu sürece o kendi alaniyla ilgili haber bülteni versin istiyoruz ama her alanda oldugu için burada is çigirindan çikti. Hatta bir devlet büyügümüzün bize bir tavsiyesi oldu. ’Biktik artik. Ayni bu sekilde çocuklar da izliyor, bunlara +18 koyun’ dedi.

Biz simdi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca bir ilke karari aldik. Bu kararda saatine göre +13, +18 koyacagiz. Eger o saatler dilimleri içinde durumu asan bir sey olursa yeni bir ceza sistemi getirdik. Ilke kararimiz çok açik ve net. Yayinlanmasi için Cumhurbaskani’na gönderdik. Resmi Gazete’de yayinlandiktan sonra biz bu uygulamayi yapacagiz. Maalesef bu bizim için çok heyecan verici, övünülecek bir sey degil ama biz RTÜK olarak maalesef tabiri caiz ise haberlere ‘Bip’ koyacagiz. Bunu 13 yasindan küçükler, 18 yasindan küçükler izlemesin veya ’Burada siddet var’ diyecegiz, ’Bu aile ile birlikte izlenebilir’ diyecegiz. Bu haberlerde yoktu, ilk kez yapmak zorunda kaldik. Bununla ilgili olarak önlemimizi aldik, eger yönetmelik çikarsa ki yakin zaman da çikacak o zaman buna baslayacagiz" seklinde konustu.



"Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacagiz"

Gündüz kusagi hakkinda açiklamalarda bulunan Sahin, "Gündüz kusagi ve diziler bizim en fazla ugrastigimiz alanlardan bir tanesi. Gündüz kusaklari ciddi anlamda problemli bir alandir. Evlilik programlarini kaldirdik yerine farkli bir sey geldi. Türkiye’de en çok para kazandiran, eglendiren ve reyting alan kadin programlari yani gündüz kusagi programlaridir. Bunun içerisinde kadin hijyeni, kadin egitimi, kadinlarin meslek edinmesi, çocuk bakimi veya el becerileri gibi daha güzel seyler yapana kadar devam edecegiz. Gündüz kusaklari ve dizilere çok ceza verdik, bunlarin ölçütü yok. Burada önemli olan biz görevimizi yapacagiz, yapimci görevini yapacak ama halkta görevini yapacak izlemeyecek, izlettirmeyecek. RTÜK olarak son raddedeyiz. Gündüz kusagi programlari ile ilgili son kararlar çünkü artik bunlari kaldiracak durumumuz yok. Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacagiz. Dizilerle ilgili biz gerekeni zaten yapiyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile