Düzensiz Göç Etkisinde Türkiye-Yunanistan Iliskileri Açiklamasi Sorunlar Için Olumlu Bir Sürece Dönüsüm Mümkün Mü

Düzensiz Göç Etkisinde Türkiye-Yunanistan Iliskileri Açiklamasi Sorunlar Için Olumlu Bir Sürece Dönüsüm Mümkün Mü

Avrupa Parlamentosu, düzensiz göçün önlenmesi amaciyla daha siki önlemler içeren yeni Siginma ve Göç Anlasmasi’ni onayladi. Anlasma, siginmacilarin kabulü ve yeniden yerlestirilmesi sürecini yönetmek için ortak ve öngörülebilir kurallar belirliyor. Anlasmanin Türkiye-Yunanistan iliskilerine ve bölgeye etkisini degerlendiren Akademisyen Doç. Dr. Deniz Yetkin Aker, “AB-Türkiye ve Yunanistan açisindan siki is birlikleri ve Türkiye açisindan olumlu politika yansimalari görebiliriz” ifadelerini kullandi.

Insan haklari kuruluslari, yeni siginma ve göç düzenlemesine, “insanlik disi bir sisteme yol açacagi” gerekçesiyle karsi çiksalar da Avrupa Parlamentosu, Siginma ve Göç Anlasmasi’ni onayladi. En geç 2 yil içinde hayata geçirilmesi gereken anlasma sonucunda, 2015 yilindan bu yana yürürlükte olan uygulamalarda büyük degisimler olacak. Anlasmaya göre Avrupa Birligi’nin sinirlarinda göçmenlere daha siki bir tarama uygulanabilecek. Hatta, anlasma, Yunanistan, Italya ve Ispanya gibi “giris ülkelerinin” yükünü azaltacak bir ‘zorunlu dayanisma’ mekanizmasi olusturmayi kapsiyor.

“Israil-Filistin arasinda süren savas 150 bin kisinin göç etmesine sebep olabilir”

Göç üzerine akademik çalismalar yapan Istanbul Beykent Üniversitesi Ögr. Üyesi Doç. Dr. Deniz Yetkin Aker, anlasmanin Türkiye-Yunanistan iliskilerine ve bölgeye yansimalari hakkinda degerlendirmede bulundu. Aker, “Göç konusunda, Avrupa Birligi’nin Akdeniz’e sinir ülkelerle ikili iliskilerini artirdigi bir döneme giriliyor. AB düzeyinde, Libya ve Misir’a finansal destek yoluyla düzensiz göçü durdurma yönünde adimlar atilirken, üye devletler ise bölge ülkeleriyle ikili iliskileri derinlestirerek düzensiz göçü durdurmaya çalisiyor. Hatta, son 7 ayda Erdogan-Miçotakis arasinda 4 kez gerçeklesen resmi ziyaretler de bunun göstergesidir. Taraflarin iliskileri yumusatma mesajlarinin vermesi ve bunun politikaya yansimasinin güzel bir örnegi, Yunan adalarinin bir kismina vizesiz erisimin mümkün kilinmasi denebilir. Geri kabul Antlasmasi ile Türkiye’den Yunanistan’a geçislerin durmasina ragmen; Israil-Filistin arasinda süren savasin muhtemel 150 bin kisinin göç etmesine sebep olma ihtimali Yunan siyasetçileri de düsündürmekte oldugu kesindir” diye konustu.



“Iran-Israil savasi kitlesel göçe sebep olabilir”

Aker, degerlendirmelerini söyle sürdürdü:

“Özellikle düzensiz göçler nedeniyle Türkiye ve Yunanistan’in iliskilerini yumusatmaya devam etmesi, Bati Trakya ve Kibris gibi kroniklesmis konularin çözümü için politikaya olumlu yansiyor. Israil-Filistin arasinda süren savas, maalesef insanlarin göç etmelerine sebep olabilir. Dahasi, halihazirdaki savas Iran-Israil arasinda bir savasa dönüsürse, kitlesel bir göç de kapidadir. Iklim krizleri, açlik ve yoksulluk gibi önümüzdeki sorunlari da sayarsak, AB-Türkiye ve Yunanistan açisindan siki is birlikleri ve Türkiye açisindan olumlu politika yansimalari görebiliriz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile