Türkiye genelinde bulunan 25 Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nden biri olan ve Ankara’nin Akyurt ilçesinde bulunan 800 kapasiteli Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde, su anda 695 düzensiz göçmen bulunuyor. Güvenlik güçleri tarafindan yakalanan kaçak göçmenler, biyometrik fotograf ve parmak izinin alinmasinin ardindan bu merkezlere getiriliyor.
2016 yilindan itibaren 320 bin 172 kaçak göçmen ülkesine geri gönderildi
Geri Gönderme Merkezleri’nde 80 farkli uyruktan düzensiz göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin çogunlugunu da Afganistan, Suriye ve Pakistan uyruklu kisiler olusturuyor. Merkezlerde toplanan göçmenler Avrupa Insan Haklari maddelerine uygun olarak, Afgan uyruklular 2-3 haftada, Pakistan uyruklular 3-4 haftada, Afrika ülkelerinden gelen göçmenler ise 2-3 ayda ülkelerine geri gönderiliyor. Bu yil itibari ile 21 bin 87 düzensiz göçmen sinir disi edildi. Bunlardan 9 bin 654’ü Afgan uyrukluydu. 2016 yilindan itibaren 320 bin 172 kaçak göçmen ülkesine geri gönderildi.
Türkiye genelinde 25 adet ve kapasitesi yaklasik 17 bin olan Göçmen Geri Gönderme Merkezi, Mayis ayi itibari ile 30 adet ve kapasitesi 30 bin olmasi hedefleniyor. Göçmen kaçakçiligi ile mücadelede de bu yil 2 bin 254 göçmen kaçakçisina idari ve cezai islem yapildi.
Ankara’da bulunan Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde göçmenler için yemekhane, içinde çocuk parki, basketbol ve voleybol sahasinin bulundugu havalandirma alani, çocuk oyun alani gibi imkanlar barindiriyor. Bugün, Akyurt Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde 19 Afgan, biri Cezayir uyruklu olmak üzere 20 kaçak göçmen sinir disi edilmek üzere araçlara bindirilerek gönderildi.
Düzensiz göçmenlerin bilgilerinin Içisleri Bakanligi’na bagli Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi ve Göç Idaresi Baskanligi’nin entegre oldugu bir veri tabaninda paylasildigini belirten Göç Idaresi Baskanligi Düzensiz Göçle Mücadele ve Sinir Disi Isleri Genel Müdürlügü Ramazan Seçilmis, “Geri Gönderme Merkezleri, düzensiz göçmenlerin, yani Türkiye’ye yasa disi yollardan giren göçmenlerin ya da yasal yollarla girip yasa disi kalmaya devam eden ya da suça karisip kamu düzeni bozan yabancilarin sinir disi edilene kadar tutulduklari merkezlerdir. Kolluk kuvvetleri tarafindan yakalanan düzensiz göçmenler Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi ve Göç Idaresi Baskanligi ile entegre oldugu ortak bir veri tabanina fotograflari ve parmak izleri alinarak Il Göç Idareleri’ne teslim edilirler. Il Göç Idaresi tarafindan düzensiz göçmenler hakkinda sinir disi ve idari gözetim karari alinir ve göçmenler Geri Gönderme Merkezi’nde bekletilirler” ifadelerine yer verdi.
“Seyahat belgesi olan yabancilar derhal sinir disi edilir”
Seyahat belgesi olan kaçak göçmenlerin ülkelerine direkt gönderildigini aktaran Göç Idaresi Baskanligi Düzensiz Göçle Mücadele ve Sinir Disi Isleri Genel Müdürlügü Seçilmis, “Buraya alinan tüm göçmenler bir mülakata alinir. Mülakat sonucunda kimlik tespiti, kendilerinin uyrugu ve seyahat belgesi olup olmadigi tespit edilir. Seyahat belgesi olan yabancilar derhal sinir disi edilir. Seyahat belgesi olmayan yabancilar ise konsolosluklari ile irtibata geçerek gerek mülakat yöntemi ile gerekse kendilerinin biyometrik bilgileri paylasilarak seyahat bilgisi temini saglanir. Daha sonrasinda uçus programi yapilarak kendilerinin sinir disi edilmesi saglanir” degerlendirmesinde bulundu.
“Bu yil 127 bin 456 düzensiz göçmenin Türkiye’ye girisi engellenmistir”
2016 yilindan bugüne kadar 320 bin 172 düzensiz göçmenin ülkesine gönderildigini altini çizen Seçilmis, “Sinir disi, düzensiz göçle mücadelenin bir ayagi. Bunun disinda ülkemiz düzensiz göçle ilgili tüm tedbirleri almakta. Gerek kaynak ülkelerde sorunun çözümüne yönelik yaptigimiz faaliyetler gerekse insani kosullarin ve çatisma kosullarina yönelik yaptigimiz faaliyetler var. Sinir da aldigimiz önlemler de var. Güvenlik duvarlari, IHA uçuslari, hendekler, tel çitler sinir hattinin hemen gerisinde Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat ve güvenlik koruyucularinin görevlendirilmesi ile Türkiye’ye düzensiz göçmenlerin girmemesi adina önlemler alinarak bu yil 127 bin 456 düzensiz göçmenin Türkiye’ye girisi engellenmistir” açiklamasinda bulundu.
"Bu yil 2 bin 254 göçmen kaçakçisina islem yapilmistir"
Bu yil 55 bin 267 düzensiz göçmen yakalandigini vurgulayan ve halihazirda 12 bin düzensiz göçmenin islemlerinin de devam ettigini vurgulayan Seçilmis, “Bu düzensiz göçmenler, kolluk birimlerince sinir disi edilmek üzere Geri Gönderme Merkezleri’ne teslim edilmistir. Bunun yani sira göçmen kaçakçiligi ile mücadele edilmekte. Bu yil 2 bin 254 göçmen kaçakçisina islem yapilmistir” dedi.
“Bu yil 21 bin 87 düzensiz göçmeni ülkesine gönderdik”
Mücadelenin son ayagini sinir disi etmenin oldugunu ve ülkesinde kaynaginda baslayan mücadeleyi yine ülkesine göndererek kaynaginda son bulmasini hedeflendigini aktaran, “Bu yil 21 bin 87 düzensiz göçmeni ülkesine gönderdik. Bunlarin 9 bin 654 tanesini Afgan uyruklu düzensiz göçmenler, 4 bin 206 tanesini de Pakistanli düzensiz göçmenler olusturuyor” ifadelerini kullandi.
Düzensiz Göçmenler Ülkelerine Göçmen Geri Gönderme Merkezleri'nden Böyle Gönderiliyor
Türkiye genelinde bulunan 25 Geri Gönderme Merkezi’nde yaklasik 17 bin düzensiz göçmen bulunuyor. Türkiye’de yakalanan kaçak göçmenlerin yaklasik yüzde 50’si ülkelerine geri gönderiliyor.