E-ihracat ile her üretici ihracatçı olabilecek mi?

E-ihracat ile her üretici ihracatçı olabilecek mi?

Günümüzde çağın alış-veriş anlayışı denildiği zaman akla ilk gelen online ticaret anlamında gelen e-ticaret oluyor.

Hemen herkese bir noktada ucu dokunan e-ticaret öyle bir hal aldı ki bu tabiri duymayan, kullanmayan kalmadı desek yanlış olmaz. Bundan 30-40 yıl öncesine kadar bireysel ticaret çarşıda, pazarda, AVM'lerde, ticari yani B2B (business to business), firmadan firmaya ticaret ise fuarlarda, iş forumlarında, iş grupları ve çalıştaylarda, ticari sempozyum ve ticaret merkezlerinde yapılmaktaydı. Geldiğimiz nokta da alış-veriş, ticaret ve B2B ticaret çok ciddi oranda dijital platformlar üzerine kaymış durumda. Bir çok sosyal medya aracı, B2B e-ticaret siteleri, online fuarlar, online pazar yerleri ticaretin çok ciddi hacimlerde döndüğü mecralar oldu. Milyon dolarlık iş bağlantıları, yüklü alım satımlar, uluslararası iş birlikleri ve daha bir çok ticari faaliyet online platformlar üzerinden oldukça sağlıklı ve bir o kadar da hızlı ilerleyip sonuca dönüşüyor.

Perakende sektörüne bambaşka bir soluk getiren bu online pazar yerleri öyle bir noktaya geldi ki Çin'den bir firma size 1 dolarlık bir anahtarlığı, binlerce km uzaklıktan kapınıza kadar gönderebiliyor, hem de ücretsiz kargo ile. Özel günlerde yapılan indirim günlerinde 24 saatte 20-30 milyar dolar bandında satışlar yapılabiliyor.

Devasa bir hacim ve inanılmaz fırsatlar içeren e-ticaret sektöründe çeşitli iş modelleri bulunuyor. Kendi e-ticaret sitesi ile kendi ürünlerini satan firmalar olduğu gibi, herkesin mağaza açabileceği ve son kullanıcıya ürün satabileceği e-ticaret siteleri de mevcut.

-B2C (business to customer / firmadan son kullanıcıya) olarak adlandırılan e-ticaret modelinde firmalar ürünlerini satacakları müşterilere doğrudan satış yapıyorlar. Ağırlıklı sıfır ürünlerin satışı yapılıyor.
-C2C (customer to customer / son kullanıcıdan son kullanıcıya) e-ticaret modelinde son kullanıcılar ürünlerini doğrudan kendileri gibi son kullanıcılara satabiliyor. Ağırlıklı ikinci el alım-satımların yapıldığı bu sitelerde, sıfır ürünlerin satışı da yapılabiliyor.
-B2B (business to business / firmadan firmaya ) e-ticaret iş modelinde ise imalatçılar, üreticiler, sanayiciler, distrübütörler, toptancılar, sanayi, yan sanayi, iş makinaları, ambalaj kağıt, tarım, medikal gibi sektörlerde ürünlerini kendileri gibi firmalara hammadde, mamül, yarı mamül şeklinde ürünleri satıyorlar. Ağırlıklı olarak toptan satış şeklinde yapılıyor. Ülkemizde bu konuda Ekonomi Bakanlığından akredite edilmiş, kendini B2B üreticiler, alım talepleri, ithalat, ihracat portalı olarak tanımlayan bysharing.com gibi yerli bir B2B e-ticaret sitesi bulunuyor.

Yazımızın başlığında belirttiğimiz gibi her üretici bir ihracatçı olabilecek mi sorusunun cevabını burada yanıtlamaya çalışacağız. Uluslararası pazarlarda ürün satmak hemen her üreticinin hayali. Her sektörden imalatçı, üretici, sanayici ve iş adamı ürünlerini yurtdışına satmak için çeşitli yatırımlar ve girişimler yapıyor. Geleneksel ticaret anlayışı ile fuarlarda, uluslararası iş gezilerinde kendilerine yeni pazarlar bularak ihracat yapmayı, ihracatlarını geliştirmeyi hedefliyorlar. Bu doğrultuda çok ciddi bütçeler ayırarak, hacimli harcamalar yapıyorlar. Fakat KOBİ olarak nitelendirdiğimiz küçük ve orta ölçekli işletmeler, dış ticaret ve ihracat kültürü olmayan firmalar gerek bütçe, gerek dış ticareti gözlerinde büyütmelerinden dolayı ihracat yapmak için gerekli adımı atamıyor. Devletimiz bu konuda dişe dokunur çok önemli destek ve teşvikler verirken, ihracatın önünü açmak adına dişe dokunur hibeler ve ihracatçılara kolaylıklar sağlıyor. 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda planlanan 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak adına özellikle Ekonomi Bakanlığı sürekli yeni adımlar atıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın “Pazar araştırmaları ve pazara giriş desteği” bunlardan bir tanesi. Bu kapsamda ihracat yapmak, yeni pazarlar bulmak, yeni satış kanalları oluşturmak için bakanlık B2B üreticiler, alım talepleri, ithalat, ihracat portallarına e-ticaret sitelerine üyelik desteği adı altında destek veriyor. Bu destek ile ihracat yapmak isteyen firmalar, B2B pazar yeri olarak adlandırılan e-ticaret sitelerine yapacakları Premium üyeliklerde Ekonomi Bakanlığından KDV dahil üyelik bedelinin %80'i oranında Merkez Bankası üzerinden iade alıyorlar. www.bysharing.com adlı site de Ekonomi Bakanlığı tarafından akredite edilmiş sitelerden.

Bu site ile ihracat yapmak isteyen firmalar, dış ticaretin kapılarını aralayabilecek. Sitede dış ticaret pazar araştırması yapabileceğiniz birçok dış ticaret ve ihracat geliştirme enstrümanı da bulunuyor. Site içerisinde yer alan bysharing ürün arama, firma arama sayfalarında uluslararası mecrada yüzbinlerce ürün, on binlerce firma bulabilirsiniz. Rusya'dan Mısır'a, Güney Amerika'dan Türki Cumhuriyetlere birçok ülkeden medikal ekipman sektörü firmaları, makina sektörü firmaları, makina yedek parça sektörü firmaları, makina yedek parça imalatçıları, yan sanayi yedek parça imalatçıları, tekstil sektörü imalatçıları ve temsilcileri, ambalaj sektörü temsilcileri, iş makinaları ve ekipmanları imalatçıları, hidrolik sektörü makinaları imalatçıları, organize sanayi bölgeleri firmalarının almak istedikleri ürünlere, alım taleplerine ve iş birliği taleplerine ulaşabilirsiniz. Konşimento sorgulama ekranı ile dış ticaret istihbaratı yapabilirsiniz. Resmi gazete de yayınlanan ihale bilgilerini de site üzerinden ve size günlük gönderilen mail bildirimleri ile takip ederek ulusal ve uluslararası ihaleleri takip edebilirsiniz. Fuar modülü ile bir yıl içerisinde gerçekleşecek Dünya'nın dört bir tarafındaki fuarlardan haberdar olabilirsiniz. Ticaret odalarının, Türkiye İhracatçılar Merkezi'nin gerçekleştirdiği B2B ticari heyet ziyaret ve buluşmalarından günlük haberdar olabilirsiniz.

Herkesin ihracatçı olması adına devletin de tam destek verdiği bu B2B e-ticaret portalları ile sizde ihracatçı olabilir, ürünlerinizi tüm dünyaya sergileyebilir ve dijital platformların erişim kolaylığı sağlayan pazarlama gücünü kullanabilirsiniz.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile