Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Belli sanatsal anlayışların ortaya çıkışının, aslında yine o dönemlerde filizlenmeye başlayan yeni bilimsel kuramlarla, teoremlerle, yeni teknolojik gelişmelerle çok derinden ilişkili olduğunu görüyoruz. Bunun için sinemayla, belgeselle sosyal bilimleri buluşturma gayreti, aynı zamanda bu ilişkileri de kavrama yolunu açacağı için değerlidir.' dedi.
Bakan Avcı, bir otelde düzenlenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Birinci Sosyal Bilimler Belgesel Yarışması ödül töreninde, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünü, programın jürisini, yarışmaya katılan gençleri ve öğretmenleri tebrik etti.
Sanatsal verimleri değerlendiren jürinin işinin zor olduğunu dile getiren Avcı, 'Çünkü jüri, ister istemez müracaat edenlerin bir kısmını dışarıda bırakmak zorunda kalıyorlar. Oysa sanatsal verimlerde öznel değerlendirmenin payı o kadar yüksektir ki sizin değerlendirmeye değer bulmadığınız bir çalışma, pekala aslında bir başka gözde en başarılı çalışma olarak nitelendirilebilir.' diye konuştu.
Bakanlık olarak bu tür yarışmalarda hiyerarşik değerlendirmeler yapmadıklarını, derece alanları birinci, ikinci, üçüncü gibi sıralamadıklarını anlatan Avcı, 'Ama çok sayıda sanatsal verimin katıldığı böyle bir yarışmada, ister istemez en azından sunum gereği, burada 230 çalışmayı birlikte değerlendiremeyeceğimize göre, en azından içlerinden bazılarını eşitler arasında birinci mantığıyla huzurunuza getiriyoruz. O yüzden jüriyi bu zor işin altından kalktığı için tebrik ediyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Dünyanın en büyük yardımcı eğitim portalı'
Bakan Avcı, belgesel çalışmalarının tek kişiyle yapılmadığını, bunun öğrenciler için 'takımla çalışma eğitimi' anlamına geldiğini belirtti.
'Bu çalışmanın sosyal bilimler alanında yapılıyor olması ayrıca çok anlamlı. Sinema ile sosyal bilimlerin buluşmasından çok bereketli sonuçlar çıktığını, çıkacağını görüyoruz.' ifadelerini kullanan Avcı, şöyle devam etti:
'Zaten teknoloji ile bilimsel gelişmeler arasında çok derinden işleyen bağlantılar olduğunu tarih bize gösteriyor. 'Zamanın ruhu' diye çevrilen kavram ışığından baktığımız zaman, belli dönemlerde, belli sanatsal anlayışların ortaya çıkışının, aslında yine o dönemlerde filizlenmeye başlayan yeni bilimsel kuramlarla, teoremlerle, yeni teknolojik gelişmelerle çok derinden ilişkili olduğunu görüyoruz. Bunun için sinema ile sosyal bilimleri, belgesel ile sosyal bilimleri buluşturma gayreti, aynı zamanda bu ilişkileri de kavrama yolunu açacağı için değerlidir.'
İlk kez açılan böyle bir programda bile 230 eser ortaya çıkmasının çok ümit edici bir gelişme olduğunu vurgulayan Avcı, gelecek yıllarda da bu sayının katlanarak devam edeceğini kaydetti.
Avcı, 'Bunları EBA'dan seyredeceğiz. Başka pek çok anlamlı, anlamsız haberin arasında yer bulabilir de medyada bu güzel çalışma, editörler tarafından değerlendirilirse. Genel kamuoyu için söylüyorum, burada yarışan ürünleri, gençlerimizin yaptığı belgeselleri 'eba.gov.tr'den izleyebilirler. 'eba.gov.tr'nin dünyanın en büyük yardımcı eğitim portalı olduğunu, bugün itibarıyla 12 milyon kayıtlı izleyicisi olduğunu vurgulayalım.' dedi.
- 'Sanatsal ilgileri desteklemek için düzenlendi'
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak ise EBA yarışmalarının, eğitim bilişim ağına içerik kazandırmanın yanı sıra öğretmen ve öğrencilerdeki sanatsal ilgileri desteklemek ve yönlendirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Ak, 'Ülkemizde son dönemde büyük ağırlık kazanan sosyal eğitimine destek olmak, sosyal bilimler alanında fikir ve eser üreten öğrencilerimize kendilerini ifade edecekleri bir mecra üretmek üzere yola çıkan EBA Sosyal Bilimler Belgesel Yarışması, milli düşünceye hizmet edecek, ülkemizin ve milletimizin değerlerine dikkatleri yoğunlaştıracak. Böylece fikirlerin ve araştırmaların kalıcı olarak kayıt altına alınmasını da temin edecek.' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.
- Ödüllü belgeseller
Sosyal Bilimler Belgesel Yarışması'nda, 'Savaşın Çocuk Yüzü' eseriyle Büşra Erdaş, 'Kore Gazileri' ile Erhan Aydın, 'Bir Tarih Yaşarken' ile Gizem Ayaz, 'Sipahi Pazarı' ile Mehmet Şerif Şengül, 'Akdeniz'in Esintisi' ile Onur Sezen, 'Sarıl Dünyaya' belgeseliyle de Ömer Kartelli 'Başarı Ödülü'ne layık görüldü.
'2. Çanakkale Zaferi Kut'ül Amare' belgeseliyle Ali Konci, 'Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Cephesi' ile Hüseyin Meriç Köşeli ve 'Tarihin İzleri Pazar Camii' ile Mehmet Alp Güven 'Jüri Özel Ödülü'nü aldı.
'Savaşın Çocuk Yüzü' belgeseliyle Erdaş, EBA üzerinden yapılan seyirci oylamasıyla 'Ben Seçtim' ödülünü kazandı.
EBA Sosyal Bilimler Belgesel Yarışması
Milli Eğitim Bakanı Avcı: 'Belli sanatsal anlayışların ortaya çıkışının, aslında yine o dönemlerde filizlenmeye başlayan yeni bilimsel kuramlarla, teoremlerle, yeni teknolojik gelişmelerle çok derinden ilişkili olduğunu görüyoruz. Bunun için sinemayla, belgeselle sosyal bilimleri buluşturma gayreti, aynı zamanda bu ilişkileri de kavrama yolunu açacağı için değerlidir' 'Bu çalışmanın sosyal bilimler alanında yapılıyor olması ayrıca çok anlamlı. Sinema ile sosyal bilimlerin buluşmasından çok bereketli sonuçlar çıktığını, çıkacağını görüyoruz'