Osmanlı Dönemi'nde yaşayan birçok şehzade, devlet adamı, alim, şair, yazar ve hattat, Eyüp Sultan'a komşu olmak amacıyla, Eyüp Mezarlığı'nda medfun bulunuyor.
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, Eyüp'ün, İstanbul'un fethine manevi üslük yaptığını, Eyüp Sultan olarak bilinen Hazret-i Halid Ebu Eyyüb el-Ensari'nin de ebedi istirahatgahı olduğunu söyledi.
Köse, Fatih Sultan Mehmed'in banisi olduğu iki külliyeden birine ev sahipliği yapan Eyüp'ün, aynı zamanda padişahların kılıç kuşanarak sultanlığa adım attıkları yer olduğunu ifade etti.
Fatih Köse, Eyüp'ün bir kültür ve medeniyet beldesi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
"Eyüp, serin servilerin ve çınarların gölgelediği, kuş cıvıltılarının eksik olmadığı bir mekan. Eyüp Sultan'da türbesi bulunan tek padişah 35'inci Osmanlı Sultanı 5. Mehmed Reşad'dır. Vasiyeti gereği buraya defnedilmiştir. Türbesi Mimar Kemaleddin'in eseridir. Türbenin kapısı üzerindeki Hattat Ömer Vasfi'nin aynalı celi sülüs hattı, türünün en güzellerindendir. 3'üncü Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan, 3'üncü Mustafa'nın kızı ve 3'üncü Selim'in kız kardeşi Şah Sultan'ın türbeleri de Eyüp Sultan'dadır. Adile Sultan, Prens Sabahaddin ve 5. Mehmed'in şehzadeleri yine buradadır. Eyüp Sultan'a defnedilen ilk Şeyhülislam Çelebi Alaüddin el-Arabi Efendi olmuştur. Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Şeyhülislam Hoca Sadeddin Efendi burada gömülüdür. Ayas Paşa, Sokullu Mehmet Paşa, Ferhat Paşa, Semiz Ali Paşa, Zal Mahmut Paşa, Sadrazam Gürcü Mehmet Paşa, Lala Mustafa Paşa, Siyavuş Paşa, Hüsrev Paşa'nın da türbeleri buradadır."
- "157 yaşında vefat eden Zaro Ağa'nın mezarı Eyüp'te"
Köse, bir zamanlar on binlerce mezar taşının sıralandığı Eyüp Sultan Mezarlığı'nda belki de yüzlerce yeniçeri mezarının ve mezar taşının da olduğunu, ancak günümüze sınırlı sayıda tarihi mezar taşının ulaştığını aktardı.
Darussaade Ağası Hacı Beşir Ağa, Mir-i miran Mehmet Ağa, Defterdar Nazlı Mahmut Çelebi türbelerinin de Eyüp Camisi civarında olduğunu anlatan Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çengelköyü'ne adını veren Kaptan-ı Derya Çengeloğlu Tahir Paşa, en uzun süreli Bahriye Nazırı olan Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa'nın mezarları buradadır. Yine burada mezarı bulunan isimler, alimlerden Ali Kuşçu, Molla Lütfi, İdris-i Bitlisi. İdris-i Bitlisi'nin kabri Piyer Loti tepesinin yani eskiden İdris Köşkü diye bilinen bu tepenin Bülbül Deresi'ne bakan cihetindedir. Hubbi Hatun, Şair Zübeyde Fıtnat Hanım, Halveti Şeyh Ümmi Sinan, zamanında İstanbul'un en büyük üç evliyasından biri kabul edilen Murat Münzavi, Abdülmecid Sivasi, Abdülehad Nuri, Abdullah Kaşgari, Hasan Dede, cihan pehlivanı Kara Ahmet, Mareşal Fevzi Çakmak da Eyüp Sultan'ın sakinlerindendir."
157 yaşında vefat eden Zaro Ağa'nın da Eyüp'te gömülü olduğunu dile getiren Köse, "Sultanu'ş-Şuara (şairlerin sultanı) unvanlı Necip Fazıl Kısakürek, Şeyhülmuharririn (yazarların en kıdemlisi, en ustası) unvanına sahip Ahmet Kabaklı Eyüp'te medfundur. Ne yazık ki Ziya Osman Saba'nın Eyüp Sultan'daki mezarı bugün yok olmuştur ve yeri bilinememektedir. İstanbul'un tarihini yazanlardan İhtifalci Mehmed Ziya Bey'in kabri, yeniden inşa edilen Bahariye Mevlevihanesi'nin karşısındaki mezarlıkta bakımsız bir durumdadır. Bestekar Zekai Dede Efendi, ressamlardan Hüseyin Avni Lifij de burada yatıyor" diye konuştu.
Eyüp Mezarlığı'nın olduğu tepede, İstanbul'un en eski ve en büyük cellat mezarlığı ve cellat mezar taşlarının bulunduğunu kaydeden Köse, bu taşlardan çok azının günümüze gelebildiğini ifade etti.
Köse, Eyüp Sultan'daki mezarların ve mezar taşlarının durumunun pek iç açıcı olmadığını sözlerine ekledi.
'Ebedi Eyüp Sultanlılar'
Fatih Sultan Mehmed'in 1453 yılında İstanbul'u fethetmek için şehri kuşattığı sırada, Hocası Akşemseddin tarafından kabri bulunan, Hazret-i Muhammed'in Mihmandarı Hazret-i Halid Eba Eyyüb el-Ensari'nin türbesinin bulunduğu çevre, 562 yıldan bu yana, Müslümanlar için İstanbul'daki manevi mekanların en önemlilerinden kabul ediliyor.