Eber Gölü Eski Görünümüne Kavuşuyor

Eber Gölü Eski Görünümüne Kavuşuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nin kurulması ile birlikte Eber Gölü’nün kirden kurtulduğunu, gölü terk eden kuşların da yeniden Eber Gölü’ne uğramaya başladığını bildirdi.

Eber Gölü’nün kurtulması için başlatılan çalışmaların sonuç verdiğini belirten Kuşçu, yapılan çalışmalarla gölün eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.

Eber Gölü’ndeki çalışmalarla ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, Eber Gölündeki su seviyesinin, önceki yıllarda sıcaklığın aşırı artışı, yağışların yok denecek kadar az olması, daimi ve geçici su çevirme yapıları, kaçak ve yoğun yeraltı suyu kullanımı gibi nedenlerle azalarak küçücük bir alana hapsolduğunu ifade etti.

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri ve Atıksu Arıtma Tesisleri’nin bulunmaması nedeniyle Akarçay Havzası’nda oluşan sıvı ve katı atıkların Eber Gölü’nde kalıcı kirlenmeye sebep olduğuna dikkat çeken Kuşçu, tüm bunların neticesi olarak su ekosisteminin zarar gördüğünü ve göçmen kuşların uğramaz olduğunu kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile 2007 yılından itibaren uygulanan Bütüncül Kurtarma ve Yaşatma Projeleri ile önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Kuşçu, göldeki su seviyesinin arttırılması ve temizlenmesi maksadıyla; izinsiz olarak yapılan daimi ve geçici su çevirme yapıları tespit edilerek kaldırıldığını, bölgedeki tesislerin atık su arıtma tesislerinin denetimden geçirildiğini aktardı. Master Çevre Temizliği Planı çerçevesinde 21 Nisan 2011’de temeli atılarak 24 milyon TL’ye yaptırılan Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi’nin deneme faaliyetine alındığını kaydeden Kuşçu, Çay, Bolvadin ve İsçehisar’ın atık su arıtma tesislerinin yapımına başlandığını kaydetti.

2008 öncesinde Akarçay Havzası’nda oluşan katı atıkların Eber Gölü’nde kalıcı kirlenmeye sebep olduğunu hatırlatan Kuşçu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği, Akşehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birliği ve bunlara ait Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri, bakanlığımızca yaptırılarak Afyonkarahisar, Akarçay Havzası ile Akşehir ve Eber Gölleri bu önemli çevre sorunundan kurtarılmıştır. Göldeki su seviyesinin artması ve suyun temizlenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimat ve himayeleri ile 2007 yılından itibaren başlatılıp uygulanan Bütüncül Kurtarma ve Yaşatma Projeleri ve yapılan bu hayati çalışmalar sonucu; sucul bitkiler yeşermiş, göçmen kuşlarda belirgin bir artış olmuştur. Göçmen kuşlardan ördek, pelikan balıkçıl, dalgıç, sakarmeke, kırlangıç, karabatak, yılanboynu, leylek, çeltikçi, angıt, fiyu, bağırtlak gibi birçok kuş türü Eber Gölü’nde yeniden görülmeye başlanmıştır. Eber Gölü sucul bitkileriyle, kamışlarıyla, nilüferleriyle, balıklarıyla, göçmen kuşlarıyla yeniden Kuş Cenneti görünümü almıştır.” Tespit edilen 465 kuş türünün bulunduğu Türkiye’de sulak alanların, özellikle göçmen kuşlar için yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kuşçu, açıklamasında şu sözlere yer verdi:“Ülkemizdeki sulak alanların uluslararası düzeyde önem taşımasının asıl nedeni; Batı Palearktik Bölgedeki dört önemli kuş göç yollarından en önemli ikisinin Türkiye üzerinden geçmesidir. Türkiye üzerinden geçen iki kuş göç yolundan birisi de ilimizden geçmektedir. Göçmen kuşların ilimizdeki en büyük ve önemli konaklarından birisi de Eber Gölü’müzdür.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile