Bölgede incelemelerde bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göl ve gölü besleyen kaynaklar konusunda birçok şikayet geldiğini söyledi.
Gölü besleyen en önemli kaynakların birinin Akarçay olduğunu belirten Kalyoncu, çayın, genellikle belde ve ilçelerden gelen, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'nin fabrikalarından salınan ve arıtma tesisinden bırakılan atık suları göle taşıdığını anlattı.
Akarçay'da yaptıkları incelemelerde, balık ölümlerine rastladıklarını dile getiren Kalyoncu, şöyle devam etti:
"Akarçay'ın rengi ve kokusuna bakıldığında durumun ne kadar tehlikeli bir boyuta ulaştığı görülebiliyor. Bu balıkların ölümü, atık suların toksit etkilerinden de olabilir, bunun yanında bu mevsimlerde özellikle oksijen azlığından da kaynaklanabilir. Her iki durumda da akarsuda organik yük çok fazla. Daha önceki yapılan çalışmalarda bu akarsuyun aşırı derecede kirli olduğunu tespit ettik."
-Göle 15 yıldır kirli su akıtıldığı iddiası
Kalyoncu, Eber Gölü'nün bölge için önemine dikkati çekti.
Akarçay'ın yaklaşık 15 yıldır kirlilik taşıdığını öne süren Kalyoncu, şunları kaydetti:
"Göle taşınan kirlilikten dolayı göl yüzeyinde ötrofikasyon meydana geldiği gibi bunun haricinde diğer kirleticiler, ağır metaller göle ulaşmakta. 15 yıldır bu kirliliğin göle aktığını düşünürsek göl için oldukça önemli zararlara sebebiyet verdiği açıkça ortada. Bunun haricinde herkes tarafından bilinen bir gerçek, gölün kuruma durumu. Su miktarı sürekli azalıyor. Gölü besleyen suların sulamada kullanılması tekrardan planlanılmalı. Kesinlikle bu göl, ülkemiz için büyük bir değer. Eber Gölü, bölge ve ülke için de biyoçeşitlilik kaynaklarından biri."
Gölden su ve ölü balık numuneleri aldıklarını aktaran Kalyoncu, ağır metal analizleri yaparak burasıyla ilgili bir proje çalışması planladıklarını bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Akarçay ile ilgili bir çalışma yürüttüğü bilgisini veren Kalyoncu, "Onun sonuçları da önemli. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu konuya Türkiye çapında bir eğilim gösteriyor. Bunların içinde Akarçay da söz konusu. Yapılacak çalışmada suyun bütçesinin planlanması, gölün sağlıklı kalabilmesi için elimizden gelen tavsiyeleri ve önerileri sunmayı amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.
-"Buradan zift akıyor"
Eber Gölü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay ise gölün, biyolojik çeşitliliğiyle ekosisteme ve ekolojiye kazandırdığı çok fazla katma değer bulunduğunu söyledi.
Afyonkarahisar genelinin evsel ve sanayi atıklarının doğrudan Akarçay yoluyla Eber Gölü'ne döküldüğünü savunan Kalay, "Bunu sürekli olarak gerekli yerlere bildiriyoruz. İçeride balık ve kuş ölümleri çok fazla. Akarçay'da müthiş kötü bir koku var. Buradan zift akıyor. Yetkililerden, arıtma tesislerinin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Buralardaki ekosistemin ve ekolojinin kirlenmesini istemiyoruz" diye konuştu.
Eber Gölü'ndeki Balık Ölümlerine Çare Aranıyor
Bolvadin ilçesindeki Eber Gölü'nü besleyen ve halk arasında "Kokarçay" olarak bilinen Akarçay'da ve gölde görülen balık ölümlerinin nedenlerinin araştırılması ve soruna çareler bulunması amacıyla çalışma başlatıldı.